Οι ταινίες του 13ου Zagoriwood 2022



Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πλαισιώνουμε τα κινηματογραφικά εργαστήρια του Zagoriwood με ξεχωριστές προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, οι οποίες φιλοξενούνται με ελεύθερη είσοδο στην κεντρική πλατεία των Κάτω Πεδινών.

Η 13η χρονιά του Zagoriwood (8-24/7) ξεκινά με την προβολή της ταινίας «Η Βασίλισσα της Κυψέλης» (2021) της πρωτοεμφανιζόμενης Μπλέρτα Μπασόλι, στις 9/7. Η υπόθεση τοποθετείται μερικά χρόνια μετά τον πόλεμο στον Κόσοβο, όταν σε ένα μικρό χωριό μια γυναίκα προσπαθεί να συντηρήσει την οικογένειά της ξεκινώντας τη δική της επιχείρηση. Η συντηρητική και πατριαρχική κοινότητα της περιοχής, όμως, αρχίζει να βάζει εμπόδια στις προθέσεις της.

Η ταινία απέσπασε τρεις διακρίσεις στο σημαντικό φεστιβάλ του Sundance (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, Σκηνοθεσίας, Κοινού) ενώ αποτέλεσε την επίσημη πρόταση του Κοσόβου για την κατηγορία καλύτερης διεθνούς ταινίας στα Όσκαρ.

Τη σκυτάλη παίρνουν στις 10/7 επιλεγμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που ξεχωρίσαμε κατά τη διάρκεια του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Πρόκειται για τις παρακάτω:

«Το Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδου

«Souls All Unaccompanied» του Γιώργου Τελτζίδη

«Apallou» του Νίκου Αυγουστίδη

«Από το Μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη

Στις 16/7, τη σκυτάλη παίρνει μία από τις κινηματογραφικές επιτυχίες των τελευταίων εβδομάδων. Ο λόγος για τα «Μαγνητικά Πεδία» (2021) του Γιώργου Γούση, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 20.000 εισιτήρια και πρόσφατα απέσπασαν 5 βραβεία Ίρις από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, ανάμεσά τους εκείνο για την καλύτερη ταινία. Το φιλμ αφορά δύο αγνώστους, μια γυναίκα (Έλενα Τοπαλίδου) και έναν άντρα (Αντώνης Τσιοτσιόπουλος), οι οποίοι συναντιούνται στο φέρι για την Κεφαλονιά και ξεκινούν μια απρόοπτη περιπλάνηση στο νησί για να θάψουν ένα μεταλλικό κουτί.

Έπειτα, στις 17/7, παρουσιάζεται το παρθενικό διεθνές διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους του Zagoriwood, με τίτλο Zagori Planet. Η ενότητα δίνει έμφαση σε φιλμ γυρισμένα στα Βαλκάνια που θίγουν περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα, τα οποία διεκδικούν το Σμαραγδένιο Γάιδαρο (βραβείο καλύτερης ταινίας) και το βραβείο κοινού. Οι πρώτοι διαγωνιζόμενοι τίτλοι είναι 8 συνολικά στον αριθμό, συγκεκριμένα, συγκεκριμένα οι:

«The Old Man and the Sea» (Εϊλούλ Γιαρκίν, Τουρκία)

«Snakelet» (Κριστίνα Στογιανόβσκι, Κρστε Γκοσποντινόβσκι & Ζάρκο Ιβάνοφ, Βόρεια Μακεδονία)

«The Cold» (Άνταρ Μπαράν Ντεγκέρ, Τουρκία)

«The Masked Avenger» (Λούνα Στρμότιτς, Κροατία)

«Life» (Νέναντ Τεοφίλοβιτς, Σερβία)

«The Healing Farm» (Φεϊζί Μπαράν, Τουρκία)

«Indigenius Loci» (Βίκυ Μαρκολέφα, Ελλάδα)

«Northern Wind Can Be Warm» (Αλεξέι Γκολόβκοβ, Μαυροβούνιο)

Ακολουθεί, στις 22/7, ένα πρόγραμμα επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους από το διαρκώς ανερχόμενο φεστιβάλ Positively Different Film Festival, το οποίο επικεντρώνεται στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μία μέρα μετά, στις 23/7, τη σκυτάλη παίρνει το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Ενθύμιον» (2021) του Νίκου Ζιώγα, στο οποίο καταγράφονται ξεχασμένα ηπειρώτικα έθιμα της Λαμπρής που αναβιώνουν στο Γιρομέρι Θεσπρωτίας. Τέλος, η αυλαία του Zagoriwood πέφτει στις 24/7, παρουσιάζοντας όπως πάντα τις ταινίες που γύρισαν οι συμμετέχοντες του Εργαστηρίου 1 – Από την Ιδέα στην Ταινία.

Η προβολή των ταινιών «Η Βασίλισσα της Κυψέλης» και «Μαγνητικά Πεδία» γίνεται με την άδεια και την ευγενική παραχώρηση της εταιρίας διανομής Cinobo (www.cinobo.com).

To Zaogoriwood διοργανώνεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Ζαγορίου, με τη συνεργασία της ANEMICINEMA LAB από τη Θεσσαλονίκη, και την καλλιτεχνική διεύθυνση του σεναριογράφου Γιώργου Μακρή. Ως τώρα υποστηρικτές είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ζαγορίου.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.zagoriwood.gr.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]