Επιδότηση καυσίμων μέχρι τον Σεπτέμβριο – Τον Ιούλιο ξεκινά το νέο Fuel Pass


 Τα πρώτα στοιχεία για την νέα επιδότηση καυσίμων έχουν έρθει στη δημοσιότητα, σε μια νέα προσπάθεια ανακούφισης των οδηγών.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νέο, ενισχυμένο, Fuel Pass, το οποίο θα δοθεί τον Ιούλιο και θα έχει διάρκεια τριών μηνών, δηλαδή έως και τον Σεπτέμβριο.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr με το νέο Fuel Pass θα υπάρξει αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων στα 45.000 ευρώ, από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξηση του ποσού της επιδότησης στα 40-60 ευρώ το τρίμηνο από 30 έως 50 ευρώ.

Επίσης αναμένεται να συνεχιστεί η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και μετά τον Ιούνιο, η οποία ανέρχεται σε 12 λεπτά το λίτρο (με τον ΦΠΑ στα 15 λεπτά), ενώ είναι πιθανό να αυξηθεί το χορηγούμενο ποσό.


Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιδότησης για diesel

Παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα επιταγή ακρίβειας και επιδότηση του πετρελαίου diesel άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ενώ αναφερόμενος στο fuel pass σημείωσε ότι θα εξετάζεται να δοθούν περισσότερα χρήματα και να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια.


Όπως είπε, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εύρεση δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη των νοικοκυριών. «Φαίνεται ότι αυτός διαμορφώνεται το τελευταίο δίμηνο και θα αξιοποιηθεί για να επιστρέψει όλος στην κοινωνία», σημείωσε.


Σε ό,τι αφορά στην επιδότηση των καυσίμων από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «θα αναλάβουμε κάποιες πρωτοβουλίες ώστε να βοηθήσουμε περισσότερο τους πολίτες στο πεδίο των καυσίμων με βάση τα δημοσιονομικά μας περιθώρια. Η πρόθεσή μας είναι να υπάρξει μια επέκταση για άλλους τρεις μήνες. Θα συζητήσουμε τη διεύρυνση των κριτηρίων και την ενίσχυση αυτών ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουμε. Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε».


«Τρέχει» το Power Pass

Να σημειωθεί πωςναπό την περασμένη Παρασκευή έχει ανοίξει η πλατφόρμα Power Pass για την υποβολή αιτήσεων επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν επιστροφές ποσών έως 600 ευρώ. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τα τέλη Ιουνίου. Η οικονομική ενίσχυση θα παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.


Η παρέμβαση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Έτοιμη είναι και η ρύθμιση για την εφαρμογή του έκτακτου μηχανισμού παρέμβασης στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθεται να την καταθέσει σύντομα στη Βουλή ως τροπολογία σε κάποια από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης προκειμένου να ψηφιστεί και να ξεκινήσει η λειτουργία του προσωρινού καθεστώτος ελέγχου των τιμών του ρεύματος.


Πηγές θέλουν την τροπολογία να είναι γενικού περιεχομένου, θέτοντας το πλαίσιο της λειτουργίας του μηχανισμού. Αυτός θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και θα έχει ανώτατο όριο εφαρμογής μέχρι την 1η Ιουνίου 2023. Με την ψήφιση της τροπολογίας θα εκδοθούν οι αναγκαίες ρυθμιστικές αποφάσεις προκειμένου να εξειδικευτούν θέματα όπως το ύψος του πλαφόν που θα τίθεται στη χονδρεμπορική αγορά.


Στόχος της κυβέρνησης είναι με τον μηχανισμό και σε συνδυασμό και με επιδοτήσεις της τάξεως των 3,2 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων να υποχωρήσει η τιμή της κιλοβατώρας στα 0,145 ευρώ. Σήμερα, με τις επιδοτήσεις, η τιμή κυμαίνεται στα επίπεδα των 0,23 ευρώ, ενώ χωρίς αυτές διαμορφώνεται στα περίπου 0,33 με 0,35 ευρώ. Οι προαναφερόμενες τιμές είναι σε μέσα επίπεδα και αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση.


Η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας θα διαμορφώνεται κανονικά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας με βάση τις προσφορές που δίνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Στη συνέχεια το Χρηματιστήριο θα παρακρατεί τα ποσά που προκύπτουν από τη διαφορά της ανώτατης τιμής αποζημίωσης των μονάδων και της χρηματιστηριακής τιμής. Το συγκεκριμένο ποσό θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο με τη σειρά του μαζί με τους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό θα αποτελούν την πηγή της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.

πηγή newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]