Ιωάννινα:Εκδήλωση υγειονομικών υπηρεσιών του ΔΣΕ


 Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα του εργατικού κέντρου Ιωαννίνων η εκδήλωση τιμής και μνήμης στο ΔΣΕ και τις υγειονομικές υπηρεσίες του από τις οργανώσεις στα Γιάννενα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με ομιλητή τον Γιώργο Πρέντζα μέλος της Ε.Π. Ηπείρου Κέρκυρας Λευκάδας του ΚΚΕ. Στο φουαγέ του εργατικού κέντρου είχε στηθεί έκθεση με πλούσια ιστορικά στοιχειά, φωτογραφίες και χάρτες που απεικόνιζαν την χωροθέτηση των υγειονομικών υπηρεσιών του ΔΣΕ σε συνάρτηση με την εξέλιξη της ένοπλης δράσης των μαχητών ενάντια στον αστικό Κυβερνητικό στρατό.


Η εκδήλωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του μουσείου του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας ωστόσο λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε.



Την εκδήλωση άνοιξε η Έλλη Σωτηροπούλου φοιτήτρια ιατρικής, μέλος του Σ.Π. Ηπείρου Κέρκυρας Λευκάδας της ΚΝΕ και Γραμματέας Σπουδάζουσας Ιωαννίνων τονίζοντας ότι σκοπός του αφιερώματος είναι να αναδείξει μία σημαντική πλευρά της δράσης του ΔΣΕ, της πάλης των μαχητών και των λιγοστών γιατρών αλλά και άλλων υγειονομικών ενάντια στο θάνατο, μέσα από την οποία αναδεικνύεται η ανωτερότητα του νέου τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας, της εργατικής λαϊκής εξουσίας όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τη συγκρότηση και λειτουργία των υγειονομικών υπηρεσιών.  Παράλληλα Αναφέρθηκε ότι παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης το χώρο του Γράμμου, ωστόσο ομάδες δεκάδων μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τα Γιάννενα, την Αθήνα, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, βρέθηκαν αυτές τις μέρες στο Λιανοτόπι για τη συνέχιση των εργασιών ανάδειξης του νοσοκομείου του ΔΣΕ. Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ της Ο.Π. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για την δράση του υγειονομικού του ΔΣΕ.


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιώργος Πρέντζας μέλος της Ε.Π. Ηπείρου Κέρκυρας Λευκάδας του ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή φέτος ανάδειξη της προσφοράς των υγειονομικών υπηρεσιών του ΔΣΕ έγινε «γιατί ακριβώς ο λαός μας έζησε με τον πιο σκληρό τρόπο μέσα από την Πανδημία τα αποτελέσματα της πολιτικής που βλέπει την υγεία του λαού ως κόστος και πηγή κέρδους αντί για δικαίωμα».


Αναφέρθηκε στον τιτάνιο αγώνα των υγειονομικών του ΔΣΕ όπου με πίστη στο δίκιο του αγώνα, την αυτοθυσία και την επιμονή να κερδηθεί η ζωή, μπόρεσαν να ξεπεράσουν τις πιο απίθανες προσδοκίες του ανθρώπινου νου, επισημαίνοντας ότι αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στους κομμουνιστές επιστήμονες γιατρούς που στελέχωσαν αυτοί την προσπάθεια και έθεσαν τη ζωή τους στην υπόθεση της λαϊκής πάλης. «Ήταν αυτή που απαρνήθηκαν το δρόμο της συνεργασίας με την εξουσία που τους διασφάλιζε πλούτη και καριέρες ή το λιγότερο μία ήσυχη ζωή και επέλεξαν το δρόμο του αγώνα» επεσήμανε χαρακτηριστικά.


Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ιστορικές συνθήκες ίδρυσης του ΔΣΕ, ενώ αναλυτικές ήταν οι αναφορές του στην συγκρότηση και οργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών, τις αντίξοες συνθήκες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, την συμβολή κομμουνιστών και άλλων γιατρών και υγειονομικών, για να καταλήξει ότι τα τεράστια επιτεύγματα που επιτέλεσαν οι υγειονομικές υπηρεσίες ΔΣΕ έχουν μία αιτία: «το γεγονός ότι ο ΔΣΕ που τις οργάνωσε, υπήρξε ένας άλλος διαφορετικός στρατός από αυτός που είχε γνωρίσει ο ελληνικός λαός. Στράτος που ο μοναδικός λόγος ύπαρξης και οργάνωσης του και ο μοναδικός στόχος δράσης του, ήταν η επίτευξη ενός ανώτερου ιδανικού, της νίκης επί των δυνάμεων της αστικής τάξης και του καπιταλιστικού συστήματος της, που έχει στο επίκεντρο της στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να έχει την ανθρώπινη ζωή και την διασφάλιση της υγείας του συνόλου των ανθρώπων σε προτεραιότητα. Η ανθρώπινη ζωή και η διασφάλιση της υγείας μετρούνται μόνο στο ζύγι της εξυπηρέτησης της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων μέσα στον λυσσαλέο ανταγωνισμό μεταξύ τους».



Ακολούθως υποστήριξε ότι «σήμερα ο αγώνας του ΔΣΕ πολλούς εμπνέει αλλά και ενοχλεί, γιατί θέλουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να μείνουν ανήμπορα μπροστά στις συνέπειες των αντιφάσεων της σαπίλας και της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, ή να αρκεστούν στην αδιέξοδη πάλι τις δήθεν ΄΄διόρθωσης’’ του».


Τέλος ο Γ. Πρέντζας τόνισε ότι 86 χρόνια μετά, σε συνθήκες όξυνσης των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και με φόντο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ο ηρωικός αγώνας του ΔΣΕ οπλίζει τους αγώνες των λαών της περιοχής με πολύτιμα συμπεράσματα, επισημαίνοντας ότι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο οι λαοί δεν πρέπει να στοιχηθούν πίσω από κανέναν ιμπεριαλιστή, αλλά να βγουν από τον πόλεμο νικητές, επιβάλλοντας τη δική τους εξουσία, οικοδομώντας τη δική τους κοινωνία, τον σοσιαλισμό.


«Η πάλη για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η καλύτερη τιμή και δικαίωση του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ και των υγειονομικών μαχητών που έδρασαν στις γραμμές του» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]