Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων:Τελετή Αναγόρευσης της Ομότιμης Καθηγήτριας του ΕΜΠ Αντωνίας Μοροπούλου ως Επιτίμου Διδάκτορος του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών


 ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ 

ΤΗΣ ΟΜΟΤΙΜΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΜΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ

ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 και ώρα 20.00 στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Αναγόρευσης της Ομότιμης Καθηγήτριας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κυρίας Αντωνίας Μοροπούλου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών 


Το πρόγραμμα της τελετής έχει ως εξής:


Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Α.Δ. Αλμπάνη 


Ἔπαινος της Τιμωμένης από τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών κ. Θεόδωρο Ε. Ματίκα 


Ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Καθηγητή κ. Απόστολο Θ. Αυγερόπουλο 


Περιένδυση της Τιμωμένης με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Βασίλειο Β. Δημακόπουλο


Επίδοση των τίτλων από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Α.Δ. Αλμπάνη 


Ομιλία της Τιμωμένης με θέμα: Ο ρόλος της Επιστήμης και Μηχανικής των Υλικών σε μεγάλα διεπιστημονικά έργα Προστασίας της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Πανάγιος Τάφος, Αγιά Σοφιά, Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, Γεφύρι Πλάκας)


Μουσικό Πρόγραμμα


1. Aida, G.Verdi 

2. Espana Cani, P.M.Narro

3. Entertainer, S.Joplin 

4. How Deep is Your Love, Robin Gibb

5. Ανθολογία Ελληνικών Μελωδιών, Μάνος Χατζηδάκις (Ενοργάνωση: Σάββας Γκριτζέλης) 


Ερμηνεύει Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών Οργάνων


Συμμετέχουν οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:

Χασιώτης Ανδρέας, τρομπέτα 

Μεντεσίδης Δημήτριος, φλικόρνο

Κάγκας Χαράλαμπος, γαλλικό κόρνο 

Χασιώτης Φίλιππος, τενόρο τρομπόνι 

Γκριτζέλης Μιχαήλ, τούμπα


Διδασκαλία - Μουσική Επιμέλεια: Σάββας Γκριτζέλης, διδάσκων ΤΜΣ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


________________________________________

Προσέλευση έως τις 19.45΄.


Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε απευθείας μετάδοση την τελετή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://diavlos.grnet.gr/uoi 

την προγραμματισμένη ημέρα και ώρα.

________________________________________

Ακολουθεί βιογραφικό σημείωμα της Τιμωμένης:


Η Τώνια Μοροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ σήμερα, έχει υπηρετήσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως μέλος ΔΕΠ από το 1976 και ως Καθηγήτρια από το 2003 έως 31.08.2020, και είναι Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Είναι Χημικός Μηχανικός, Διδάκτορας. Εισηγήθηκε το 1998, συνέβαλε στη θεμελίωση και διετέλεσε Διευθύντρια Σπουδών της Β’ Κατεύθυνσης «Υλικά και Επεμβάσεις Συντήρησης» του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΜΠ στην «Προστασία Μνημείων». Το 2002 ίδρυσε και έως το 2020 διηύθυνε το Εργαστήριο Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών στη Σχολή Χημικών Μηχανικών. Εξελέγη ως Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο IUAV της Βενετίας (1994), στο Πανεπιστήμιο του Princeton (1995-1996) και προσκλήθηκε να δώσει διαλέξεις σε πολλά Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.  Διετέλεσε εκλεγμένη Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΕΜΠ (2010-2014) και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πολυτεχνείων - SEFI (2013-2016). 

Τέθηκε με την ιστορική απόφαση των τριών χριστιανικών κοινοτήτων Επικεφαλής της μελέτης και του Έργου Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ. Έχει σχεδιάσει και επιστατήσει σε έργα αποκατάστασης στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, στα Ενετικά Φρούρια  του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου, της Κέρκυρας, σε αρχιτεκτονικά Μνημεία της Βενετίας, Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μοναστήρια στην Ελλάδα, στο Άγιο Όρος, στην Κρήτη, στη Σερβία και στο Κοσσυφοπέδιο, στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελευσίνας, στο Θησείο, στην Αθήνα κ.ά., και πρωτοστάτησε στη καινοτόμο διεπιστημονική έρευνα με εφαρμογές για την αειφόρο ανάπτυξη σε τοπική, εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα. Υπήρξε επιστημονικά υπεύθυνη σε περισσότερα από 100 εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά ανταγωνιστικά προγράμματα. Συγγραφέας 5 βιβλίων και 20 κεφαλαίων σε βιβλία, καθώς και 612 πρωτότυπων επιστημονικών δημοσιεύσεων. Έχει δείκτη απήχησης h-index 37, με περισσότερες από 60.000 αναγνώσεις και τρία δισεκατομμύρια προβολές του έργου της και βρίσκεται, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Stanford, στο 2% των πλέον αναγνωρισμένων επιστημόνων στον κόσμο. Έχει λάβει πολλές σημαντικές εθνικές και διεθνείς διακρίσεις για το επιστημονικό της έργο.

Είναι εκλεγμένη στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ από το 1981 έως σήμερα. Έχει διατελέσει ως Γενική Γραμματέας, Β’ Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ και Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Πλατφόρμας Έρευνας & Τεχνολογίας για την Κατασκευή (ΕΠΕΤΚ) (2005-σήμερα). 

Επικεφαλής της ευρωπαϊκής διοργάνωσης της Βραδιάς του Ερευνητή από το 2014 μέχρι σήμερα στο ΕΜΠ και για όλα τα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Αττικής.

Αξιακή αναφορά και έναυσμα για την πορεία της, που συνδέει την Παιδεία με την Κοινωνία και τη δημόσια γενικά δράση και προσφορά, υπήρξε η συμμετοχή της στο φοιτητικό κίνημα κατά της Δικτατορίας και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το ’73. Η αφοσίωσή της στην Παιδεία, την Προστασία Μνημείων και το Επάγγελμα των Μηχανικών υπογραμμίζει την πεποίθησή της για το ρόλο τους στην ανάπτυξη της χώρας.


Ιωάννινα, 23 Ιουνίου 2022

Από τη Διεύθυνση Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]