Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων :Οι υπηρεσίες καθαριότητας δεν έχουν προσωπικό -Αν θέλετε να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ κάντε τώρα προσλήψεις


 ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΜΑ ΚΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ!

Το κάλεσμα της Περιφέρειας για συνεργασία με το ΦΟΔΣΑ και τους  Δήμους ώστε να παραχωρηθούν δημοτικοί υπάλληλοι για τη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), απλά θα μεταθέσει μερικούς μήνες την ιδιωτικοποίηση για την οποία δεν διαφωνεί άλλωστε κανένας τους.

Η Περιφέρεια «καλεί σε μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα» αφού προσπαθεί να «φορτώσει» στους Δήμους τη δική της υποχρέωση για δοκιμαστική λειτουργία ώστε να παραδώσει το έργο  7 χρόνια μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης 

Οι Δήμοι, πιεσμένοι από την αύξηση του κόστους της αποκομιδής απορριμμάτων και την πολυετή καθυστέρηση στην παράδοση των ΣΜΑ, προσπαθούν να «φορτώσουν» τη λειτουργία των ΣΜΑ στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες καθαριότητας εντατικοποιώντας ακόμα περισσότερο τη δουλειά με αναπόφευκτη συνέπεια την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων 

         Περιφέρεια και Δήμοι συμφωνούν στις ιδιωτικοποιήσεις. Ο ΦΟΔΣΑ είχε ξεκινήσει ήδη την ιδιωτικοποίηση των ΣΜΑ πριν τον σταματήσει η Περιφέρεια. Η Περιφέρεια από την πλευρά της, όταν ανακάλυψε ότι για τα επόμενα 25 χρόνια έχει την ευθύνη της μεταφοράς του υπολείμματος από το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ, δεν ξεκίνησε διαδικασίες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά ξεκίνησε τις απευθείας αναθέσεις στους δικούς της εργολάβους! 

Τώρα που μπλόκαραν τη λειτουργία των ΣΜΑ για να επιβάλει ο καθένας τους δικούς του επιχειρηματίες στρέφονται στο προσωπικό των Δήμων ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι υπηρεσίες δεν μπορούν να αναλάβουν τη λειτουργία των ΣΜΑ, όπως και όλων των υπολοίπων σταδίων επεξεργασίας απορριμμάτων που φτιάχνουν οι Δήμοι (πράσινα σημεία, αποκομιδή βιοαποβλήτων, γωνιές ανακύκλωσης κλπ).

            Είναι δεδομένο ότι όσο δεν κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι Δήμοι, ο ΦΟΔΣΑ και η Περιφέρεια θα δημιουργούν υποδομές με κρατικό χρήμα για να τις κάνουν δώρο στους εργολάβους.

            Όποιος συνάδελφος διατεθεί για τη λειτουργία των ΣΜΑ, θα είναι υπάλληλος που θα αφαιρεθεί από κάποια άλλη υπηρεσία δημιουργώντας ακόμα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την ιδιωτικοποίηση όσων υπηρεσιών έχουν απομείνει.

            Δεν θα επιτρέψουμε οι εκβιασμοί της Περιφέρειας, του ΦΟΔΣΑ και των Δημάρχων να έχουν θύματα τους δημοτικούς υπαλλήλους.

            Μας ζητάνε να εργαστούμε σε μηχανήματα και οχήματα που χορταριάζουν  εγκαταλειμμένα από το 2019, που είναι δεδομένο ότι θα εμφανίσουν βλάβες για τις οποίες λογικό είναι ο προμηθευτής να μην δεχτεί να αναλάβει το κόστος και να προσπαθήσει να τα φορτώσει στους υπαλλήλους.

            Στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή θα μας χρεώσουν διοικητικές ευθύνες ενώ στην χειρότερη θα κινδυνεύσουμε τις ζωές μας σε έναν κλάδο που έχουμε δεκάδες σοβαρά εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο μόνο στα Γιάννενα.

            Η «λύση» Περιφέρειας, ΦΟΔΣΑ και Δήμων για τη δοκιμαστική λειτουργία είναι και επικίνδυνη και αναποτελεσματική, ακόμα και αν το εξάμηνο τελειώσει χωρίς προβλήματα και οι εργαζόμενοι εκπαιδευτούν στα μηχανήματα.

            Για την κανονική λειτουργία, οι ΣΜΑ και τα οχήματα θα παραδοθούν στο ΦΟΔΣΑ, ο οποίος ακόμα και αν προσλάβει εντωμεταξύ προσωπικό, αυτό το προσωπικό δεν θα είναι εκπαιδευμένο και θα πρέπει να επαναληφθεί η εκπαίδευση.  

            Πέρα όμως από τα πρακτικά προβλήματα, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών, οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια θα πρέπει να απαντήσουν σε κάθε αρμόδιο όργανο πως ενώ βεβαίωσαν ότι οι υπηρεσίες αδυνατούν να αναλάβουν την καθαριότητα των Δήμων και με αυτές τις βεβαιώσεις έγιναν οι διαγωνισμοί ή οι αναθέσεις σε εργολάβους, την ίδια στιγμή μπορούν να διαθέσουν προσωπικό στη λειτουργία των ΣΜΑ.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι εργαζόμενοι των Δήμων λάστιχο για να διευκολυνθούν τελικά οι ιδιωτικοποιήσεις. 

             Απαιτούμε την αλλαγή του ΟΕΥ του ΦΟΔΣΑ ώστε να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας σύμφωνα με την έκθεση τεκμηρίωσης παροχής ΥΓΟΣ

            Απαιτούμε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

            Παλεύουμε για την κατάργηση της ανταποδοτικής λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας. Αγωνιζόμαστε για την ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων από ενιαίο κρατικό φορέα, ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν θα επιβαρύνει τους Δήμους που μετακυλύουν το κόστος στο τσακισμένο λαϊκό εισόδημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]