Ο καφές εσπρέσο συνδέεται με αυξημένη ολική χοληστερόλη

 


Ο τρόπος που προετοιμάζετε τον καφέ σας μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Open Heart.

Ο εσπρέσο έχει μια ενδιάμεση ποσότητα από αυτές τις ενώσεις, αλλά τα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση εσπρέσο και τα επίπεδα χοληστερόλης ήταν περιορισμένα μέχρι τώρα.


Η μελέτη για τον εσπρέσο και τον καφέ φίλτρου

Για να προσδιορίσουν εάν η κατανάλωση εσπρέσο επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης, ερευνητές στη Νορβηγία αξιολόγησαν δεδομένα από περισσότερα από 20.000 άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών.


Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έπιναν εσπρέσο, εκείνοι που κατανάλωναν 3-5 φλιτζάνια εσπρέσο κάθε μέρα συσχετίστηκαν σημαντικά με αυξημένη ολική χοληστερόλη. Μάλιστα για τους άνδρες αυτή η επίπτωση ήταν πιο έντονη.

Η κατανάλωση 6 ή περισσοτέρων φλιτζανιών καφέ φίλτρου με έμβολο καθημερινά συνδέθηκε με αυξημένη ολική χοληστερόλη τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

6 ή περισσότερα φλιτζάνια φιλτραρισμένου με χαρτί καφέ καθημερινά συσχετίστηκαν με υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης μόνο στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες.

Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες:


η ολική χοληστερόλη πρέπει να είναι μικρότερη από 200 mg/dL

η LDL πρέπει να είναι μικρότερη από 100 mg/dL

η HDL πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 40 mg/dL

Για τα παιδιά:


η ολική χοληστερόλη πρέπει να είναι μικρότερη από 170 mg/dL

η LDL πρέπει να είναι μικρότερη από 110 mg/dL

η HDL πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 45 mg/dL

Πώς να πίνετε καφέ για καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης

Η Michelle Routhenstein, διαιτολόγος καρδιολογίας που δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι το βασικό εργαλείο αυτής της μελέτης είναι να μειωθεί η κατανάλωση εσπρέσο σε 0-2 την ημέρα για να πετύχουμε μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.


Σύμφωνα με την Routhenstein, μπορεί να υπάρχουν έως και 30 φορές περισσότερες από τις ενώσεις που παίζουν ρόλο στην αύξηση της χοληστερόλης όταν οι κόκκοι του καφέ δεν έχουν φιλτραριστεί σε σύγκριση με αυτό που θα βρείτε σε ένα φιλτραρισμένο παρασκεύασμα.


Πρόσθεσε ότι ο καφές με καφεΐνη είναι διεγερτικό ποτό και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και να προκαλέσει καρδιακούς παλμούς, όπως κολπική μαρμαρυγή σε μερικούς ανθρώπους.


Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να είναι ανησυχητικά, δεν χρειάζεται απαραίτητα να κόψετε εντελώς τον καφέ για να υποστηρίξετε τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης. Η Routhenstein είπε ότι η προτεινόμενη ποσότητα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το ατομικό ιατρικό ιστορικό.


Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο παθήσεων όπως καρδιακές παθήσεις και καρδιακή προσβολή.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

 iatropedia.gr


φωτό: iStock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]