ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Παίζουν με τη "φωτιά των σκουπιδιών" ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι της Ηπείρου



Όσο συνεχίζεται η κόντρα της Περιφέρειας με τον ΦοΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων/Απορριμμάτων) και τους Δήμους της Ηπείρου, όλο και περισσότερο διογκώνεται το πρόβλημα της ανεπαρκούς διαχείρισης των απορριμμάτων και έρχονται στην επιφάνεια τα αρνητικά αποτελέσματα της διαμάχης και της δικαστικής διένεξης που συνεχίζεται στο ανώτατο επίπεδο. Μόνο που η διαμάχη για το ποιος θα διαχειριστεί τη μεταφορά του υπολείμματος, από την επεξεργασία των απορριμμάτων στο εργοστάσιο ΑΣΑ, κοστίζει ακριβά και την πληρώνουν οι πολίτες. Τα πράγματα είναι απλά: δεν εφαρμόζεται ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ Ηπείρου) στο σύνολό του και υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν όταν έρθει η ώρα. Δεν λειτούργησαν ακόμα οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και είναι αδύνατον να δουλέψει ολοκληρωμένα το σύστημα κατά παράβαση το Εθνικού Σχεδιασμού (ΕΣΔΑ) και προς τέρψη των εργολάβων καθαριότητας.

Επόμενο είναι να παρατηρούνται φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, κοινώς δημιουργούνται χωματερές στα 100-200 μέτρα από τα σπίτια οικισμών και χωριών, όπου βλέπουμε διαλυμένους κάδους σκουπιδιών να μην έχουν απολυμανθεί για καιρό, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα για τη δημόσια υγεία.


Αυτή την τραγική κατάσταση βιώνουν οι κάτοικοι στις Συκιές Άρτας, όπως φαίνεται στο φωτογραφικό υλικό που ήλθε στην κατοχή μας και οφείλουν άμεσα να παρέμβουν οι αρμόδιες αρχές. Οι αρμόδιοι από πλευράς Δημοτικής Αρχής δηλώνουν… αναρμόδιοι (!) στις εκκλήσεις των κατοίκων, με αποτέλεσμα, όπως πληροφορούμαστε, ήδη το θέμα, μετά από καταγγελία κατοίκων, να φτάσει στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Άρτας, απ’ όπου αναμένουμε με ενδιαφέρον τις σχετικές ενέργειες.

Πάντως, η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί, ειδικά τώρα που έχουμε μπροστά μας την έλευση υψηλών θερμοκρασιών και, εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα είναι σα να υπάρχει δίπλα στα σπίτια του χωριού μια εμπρηστική βόμβα, μια εστία πυρκαγιάς που απλά «περιμένει» να ξεσπάσει.


Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού είναι καθοριστικός για τη βελτίωση ή την επιδείνωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών και η κάθε πλευρά πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, κατά το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί. Είναι καιρός πια να τελειώνουμε με τα δικαστήρια, τις διαιτησίες και τα προβλήματα που παράγει η σημερινή πραγματικότητα στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο. Να σταματήσει πλέον αυτή η νοσηρή κατάσταση να αποτελεί το άλλοθι για την ανικανότητα ή/και την αδιαφορία των Δήμων της περιοχής μας.




Ήρθε επιτέλους η ώρα να αντιληφθούμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά ότι οφείλουμε να έχουμε ως στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν και όχι την επίτασή τους, παίζοντας -κυριολεκτικά- με τη φωτιά…



Ράνια Γκίζα

Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Άρτας με το «Κοινό των Ηπειρωτών»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]