ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Μονή Φανερωμένης Λεκατσά - Η κρυμμένη μονή της Ηπείρου με θέα το Ιόνιο![βίντεο]


 Η Ιερά Μονή Αγ. Τριάδος Λεκατσά βρίσκεται στην καρδιά του ομώνυμου δάσους απέχοντας μόλις 4 χλμ. βορειοδυτικά από το χωριό Άνω Μυρσίνη της Πρέβεζας. Πιθανώς ιδρύθηκε τον 17° αιώνα. Είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου. Από τις πολλές εμφανίσεις - φανερώσεις της Παναγίας καθιερώθηκε η ονομασία Φανερωμένη. Από τότε, η Μονή γιορτάζει Δευτέρα (Φανέρωσης) του Αγίου Πνεύματος.

Η Ιερά Μονή Λεκατσά βρίσκεται στη θέση Κόρτος, σε μια τοποθεσία απείρου φυσικού κάλλους, μέσα στο δάσος Λεκατσά, που είναι σπάνιας Μεσογειακής χλωρίδας και καταφύγιο αγρίων θηραμάτων, πτηνών και ζώων που έχουν τεθεί υπό προστασία λόγω του κινδύνου εξαφάνισης τους. Γεωγραφικά ανήκει στην πρώην Κοινότητα Μυρσίνης, που σήμερα είναι δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πρέβεζας.

Είναι κτισμένη σε τέτοιο σημείο, που είναι ηλιόλουστη όλη μέρα και έχει οπτική εικόνα με το Ιόνιο πέλαγος. Το καθολικό της μονής είναι μονόχωρος, ξυλόστεγος ναός μεγάλων διαστάσεων. Κτίστηκε το 1744 και επισκευάστηκε το 1870. Αρχικά ο ναός ήταν θολωτός. Το 1870 κατεδαφίστηκε η καμάρα και τοποθετήθηκε η ξύλινη στέγη. Στο νοτιοδυτικό άκρο του ναού υψώνεται κωδωνοστάσιο του τύπου του διάτρητου τοιχώματος που κτίστηκε το 1813. Στο χώρο σώζονται επίσης τρία κτήρια του 19ου αιώνα τα οποία περιβάλλονται από μαντρότοιχο από αργολιθοδομή. 

Κατά τις περιόδους 1998-2001 και 2010-2012, επί του μακαριστού Μητροπολίτου Νικοπόλεως Μελετίου, η Μονή ανακαινίζεται, αναστηλώνεται και αναπαλαιώνεται πλήρως, αποσπώντας βραβείο της «Europa Nostra». Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας. Η Μονή λειτουργεί και είναι επισκέψιμη.

n.p production

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]