ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο: Αντί να ανοίξει καταστήματα η Εθνική, κλείνει κι άλλα 25!Ανάμεσά τους και του Μετσόβου



Με προκλητική απόφαση η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ανακοίνωσε ξαφνικά το κλείσιμο 25 καταστημάτων μέσα στο 2022 σε Αθήνα και επαρχία!

Μάλιστα ορισμένα καταστήματα κλείνουν στις 10 Ιουνίου, σε 2 εβδομάδες δηλαδή, ενώ σε κάποια άλλα ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τον Οκτώβρη. 

Η λίστα των καταστημάτων που θέλουν να κλείσουν ως μέσα Ιουλίου, είναι: Αμφιθέας, Γέρακα, Ζεφυρίου, Αιδηψού, Λίμνης Ευβοίας, Αρεόπολης, Σκάλας Ωρωπού, Στυλίδας, Ερυθρών, Γαργαλιάνων, Νεάπολης Λασιθίου Κρήτης, Βλαχιώτη, Οδ. Βασ. Γεωργίου Καλαμάτας, Μετσόβου, Εθνικής Αντιστάσεως Αγρινίου, Λεωφ. Θησέως, Ακτής Δυμαίων Πατρών, Τυρνάβου.

Το φθινόπωρο έχουν δρομολογηθεί να συγχωνευτούν τα: Σάμης Κεφαλονιάς, Μονεμβασιάς, Δημοτικού Κήπου Δράμας, Ρεθύμνου, Λουτρακίου, Σύρου-Νεώριο, Μήθυμνας Λέσβου.

Την ίδια ημέρα που ανακοίνωσαν «Εντυπωσιακά αποτελέσματα τριμήνου», με νέα κέρδη ύψους 300 εκ. € για το πρώτο τρίμηνο του 2022, προχωρούν σε μείωση εργατικού κόστους, προξενώντας τεράστιο πρόβλημα στην κοινωνία που δίκαια διαμαρτύρεται!

Δεκάδες εργαζόμενοι του δικτύου θα δουν μείωση στο μισθό τους, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν. Θα έχουν βλαπτική μεταβολή, καθώς θα χάσουν την οργανική τους θέση, θα αναγκάζονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, θα κινδυνέψουν να χάσουν ακόμη και τη δουλειά τους! 

Ήδη κυκλοφόρησαν οργανογράμματα, με βάση το νέο πελατοκεντρικό μοντέλο που ξεκίνησε να εφαρμόζει η ΕΤΕ από 1/4, όπου, περισσεύουν δεκάδες εργαζόμενοι! 

Είναι σίγουρο ότι θα αρχίσουν τα γνωστά διλήμματα «πάρε την εθελούσια ή θα βρεθείς στη διάθεση του προσωπικού». 

Οι ελλείψεις στο προσωπικό του δικτύου, λένε οι εργαζόμενοι, πλέον είναι τεράστιες. Η εντατικοποίηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο, δεν υπάρχουν ταμίες πια αφού βιάστηκαν να τους διώξουν όλους ή να τους μετακινήσουν στη γνωστή «αποθήκη» DataRemediation.Τα στελέχη της ΕΤΕ, λένε όμως ότι είναι πολλοί και θέλουν πάση θυσία να διώξουν συναδέλφους! Οι στόχοι έχουν τετραπλασιαστεί, είναι κυριολεκτικά άπιαστοι, μας αξιολογούν βάσει αυτών, ενώ λειτουργούν με το μισό προσωπικό και τους βγάζουν «κατώτερους των περιστάσεων»! 

Υποστηρίζουν ότι δεν υπολογίζουν οικογένειες, προσωπική ζωή, προγραμματισμό (π.χ. καλοκαιρινές άδειες), αφού με τη λογική «αποφασίζομεν και διατάζομεν» κλείνουν καταστήματα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού!

Παρά την τεράστια πίεση που έχουν υποστεί οι συνάδελφοι στα καταστήματα,  ιδιαίτερα την τελευταία 3ετία, λόγω κορωνοϊού, η Διοίκηση συνεχίζει το σχέδιο της μείωσης προσωπικού και καταστημάτων. 

Το κοινωνικό πρόσωπο της Εθνικής εξαντλείται στις δημόσιες σχέσεις, τις διαφημίσεις, τις χορηγίες. Ειδικά στην επαρχία, το δίκτυο μειώνεται πολύ, με αποτέλεσμα ολόκληροι, τεράστιοι γεωγραφικά, δήμοι να μένουν χωρίς κατάστημα (π.χ. Μέτσοβο)! 

Συνταξιούχοι και αγρότες, όταν χρειάζεται να εξυπηρετηθούν για δεκάδες υπηρεσίες που χρειάζονται παρουσία στο κατάστημα, θα πρέπει να διανύσουν μέχρι και 50-60 χιλιόμετρα (Μάνη) ή και με διόδια (Μέτσοβο). Κλείνουν στην πολύπαθη Εύβοια 2 καταστήματα, 5 καταστήματα στην Πελοπόννησο και θα ακολουθήσουν τα νησιά. Λες και στην επαρχία είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ενώ και στην Αττική τα καταστήματα πλέον είναι ελάχιστα και οι πελάτες περιμένουν σε ουρές και κλείνουν ραντεβού μετά από πολλές μέρες.

Δεν πρέπει να επαναπαυτούμε για πιθανή προσωρινή αναστολή λόγω των αντιδράσεων. Όπως στην Εύβοια, όπου για λίγο έκαναν πίσω και επανήλθαν. Πρέπει να σταματήσουν οριστικά αυτά τα σχέδια. 

Ο περίφημος ιδιωτικός τομέας στο τραπεζικό σύστημα δείχνει καθημερινά τα δόντια του. Τόσα εκατομμύρια έλαβαν για τις ανακεφαλαιοποιήσεις εις βάρος όλων των πολιτών, και τώρα μέτοχοι και γιάπηδες γλεντούν εις υγείαν των κορόιδων, αφού όλες οι κυβερνήσεις τους αφήνουν ανενόχλητους και χωρίς κανένα δημόσιο έλεγχο. 

Η απόφαση της Διοίκησης έρχεται εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους εργαζόμενους για την επιχειρησιακή σύμβαση. Εδώ και 2 χρόνια που κλείνει μαζικά καταστήματα, δεν υπήρχε η παραμικρή αντίδραση από το ΣΥΕΤΕ και τις παρατάξεις που τον διοικούν. Έτσι, χωρίς καμία κινητοποίηση για να ακυρωθούν αυτά τα σχέδια, η Διοίκηση προχωρά ανενόχλητη. 

Υπάρχουν όμως και πολλοί εργαζόμενοι που πριν 2 μήνες πρότειναν, στο πλαίσιο προς τη Διοίκηση, να μπει ρήτρα ότι η «Διοίκηση δεσμεύεται να μην κλείσει καταστήματα για το 2022». 

Τα προβλήματα που καθημερινά μας κατακλύζουν, η αλήθεια είναι ότι μας φαίνονται μεγάλα κι ανυπέρβλητα, γιατί είμαστε γονατιστοί. Ας νικήσουμε επιτέλους το φόβο, ας πούμε όχι στην παραίτηση και την ανάθεση. Ας ξαναχτίσουμε από την αρχή συλλογικότητες. 

Μπορούμε και πρέπει να σταματήσουμε τα κλεισίματα των καταστημάτων, πρώτ’ απ’ όλα του Μετσόβου. Με κινητοποιήσεις και συντονισμό με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τους  συλλογικούς φορείς. Ταυτόχρονα με την έναρξη από ην πλευρά των εργαζομένων αγώνα για συλλογική σύμβαση, όπως τη δικαιούνται! 


Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]