Ιωάννινα - Οι «Πρόσφυγες άγιοι της Εκκλησίας μας» στις τελευταίες κατά Κυριακήν Εσπερινές Ομιλίες στον Ι.Ν Αγίας Mαρίνης

 


Σας γνωρίζουμε ότι την Κυριακή 22 Μαΐου στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνης, πόλεως Ιωαννίνων, την ώρα του Εσπερινού στις 7.00΄ το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η τελευταία κατά Κυριακήν Εσπερινή Ομιλία για το τρέχον Εκκλησιαστικό έτος.

Ομιλητής ήταν ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Θωμάς Ανδρέου, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, ο οποίος ανέπτυξε το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα: «Πρόσφυγες άγιοι της Εκκλησίας μας».

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε «Η προσφυγιά των ξεριζωμένων Ελλήνων έφερε μαζί πολιτισμό, ιστορία, παραδόσεις ήθη και έθιμα και κυρίως Αγιότητα! Αγιότητα μέσα από τις εκατοντάδες θαυματουργές εικόνες που έφεραν μαζί τους από τις αλησμόνητες Πατρίδες, τα Άγια σκεύη των Ναών τους, τα Άγια λείψανα των Αγίων και των μαρτύρων αλλά και την ζωντανή Αγιότητα στα πρόσωπα των προσφύγων Αγίων της εκκλησίας μας. 

Όπως είναι ο Άγιος Παΐσιος που όπως είπαμε ολίγων ημερών ήρθε στην Ελλάδα, ο νονός του ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, η Αγία Σοφία η Χελιδόνα του Πόντου που ασκήτευσε και κοιμήθηκε στην Μονή της Παναγίας της Κλεισούρας, ο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης από την Αργυρούπολη του Πόντου ήρθε στη Δράμα της Μακεδονίας και κοιμήθηκε στην Μονή Αναλήψεως στην Σίψα, ο άγιος Ιάκωβος ο Τσαλίκης από το Λιβίσι της Μικρασίας που κοιμήθηκε στην Μονή Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια.  

‘Ηρθαν από τα ματωμένα χώματα των επτά αρχαίων εκκλησιών της Αποκάλυψης, από τις  λυχνίες που για αιώνες φώτισαν τον κόσμο και  «κρίμασιν οἷς οἶδε Κύριος» έσβησαν ξαφνικά, οι φωτοδότρες του Χριστιανισμού της καθ’ ημάς Ανατολής εν αναμονή της σάλπιγγας του Αγγέλου…»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος ανέφερε ότι: «Την αγιότητα αυτών των Πατρίδων μαρτυρά όχι μόνο η παρουσία των προσφύγων Αγίων που ήρθαν ζώντες στην Ελλάδα και αναπαύθηκαν σε αυτήν, αλλά και των στεφανηφόρων ηρώων της Θριαμβεύουσας Εκκλησίας τα αγιασμένα λείψανα των οποίων, κάποια εξ αυτών άφθαρτα, μετέφεραν οι πρόσφυγες από εκείνους τους Αγίους Τόπους στην Ελλάδα, όπως του Αγίου Γρηγορίου από την Καρβάλη της Καππαδοκίας στην Νέα Καρβάλη της Καβάλας, του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου από το Προκόπι της Καππαδοκίας στο Νέο Προκόπι της Εύβοιας, του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτη από το Νεβ Σεχίρ της Μικράς Ασίας πού φυλάσσεται στη Νέα Ιωνία Αττικής».


Ο κύκλος των κατά Κυριακήν Εσπερινών Ομιλιών, υπό τον γενικό τίτλο «Η συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους», θα ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση Εορταστικής Εκδηλώσεως, υπό τον τίτλο «Μικρασία, χαίρε», την προσεχή Κυριακή, 29 Μαΐου και ώρα 8.00΄ το απόγευμα στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, με αφορμή την επέτειο της συμπληρώσεως 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]