ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων για τη χθεσινή απεργία

 


O Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων χαιρετίζει τους δεκάδες συναδέλφους που συμμετείχαν στην χθεσινή απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου. Αντιπροσωπεία του Συλλόγου παρέδωσε σε εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης τα αιτήματα των εργαζομένων προς την κυβέρνηση και συγκεκριμένα: 

μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις- κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας 

προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το σύνολο των υπηρεσιών

αυξήσεις μισθών. 

Η απεργία προκηρύχτηκε από την ΠΟΕ ΟΤΑ με αφορμή την απόλυση των συμβασιούχων  που σύναψαν συμβάσεις εξαιτίας του Covid και απολύονται στο τέλος Μάη. Η απόλυση «των συμβασιούχων Covid» έρχεται λίγες μέρες μετά την επαναφορά από την κυβέρνηση της ΝΔ, της υποχρέωσης των Δήμων να εξαντλούν όλα τα ένδικα μέσα κατά αποφάσεων που αφορούν σε εργασιακά θέματα. Ακόμα δηλαδή και αν οι αγώνες και η πίεση των εργαζομένων αναγκάσει κάποιες δημοτικές αρχές να αποδεχτούν την πρόσληψη των εργαζόμενων με δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση τους αναγκάζει να προσφύγουν σε όλα τα ένδικα μέσα ώστε να απολυθούν οι εργαζόμενοι. 

Το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων αγκάλιασε όλο τον κλάδο , με έντονη τη συμμετοχή των συμβασιούχων ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι παραμένουν στο καθεστώς ομηρίας των επαναλαμβανόμενων συμβάσεων για χρόνια. Μαζί τους οι συμβασιούχοι στα ΚΔΑΠ, στα ΚΑΠΗ, στα ΚΗΦΗ, στα Κέντρα Κοινότητας, σε όλες τις δομές εκείνες που καλύπτουν βασικές λαϊκές ανάγκες και αντί για γενναία χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, λειτουργούν με προγράμματα και ελαστικές σχέσεις εργασίας.   

Πριν την απεργία είχαν προηγηθεί περιοδείες στους χώρους δουλειάς και ενημέρωση των εργαζόμενων  για τα αιτήματα, όπως  και συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Ντακαλέτση, τον οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο ενημέρωσε για τα αιτήματα των εργαζόμενων. 

Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από τη νομική κατοχύρωση της μονιμοποίησης των συμβασιούχων , για την οποία το ΔΣ του Συλλόγου ξεκαθάρισε ότι πράγματι υπάρχει η παράγραφος 8 του άρθρου 103 του Συντάγματος που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων όμως αυτό δεν εμπόδισε στο παρελθόν να βρεθούν νομοθετικοί τρόποι για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων (πχ Διάταγμα Παυλόπουλου). 

Ο Σύλλογος για ακόμα μια φορά απαίτησε την κατάργηση του άρθρου 103 την οποία αρνήθηκε και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ κατά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019 παρά το αίτημα που είχαν καταθέσει πλέον των 100 συνδικαλιστικών οργανώσεων. Τέλος  ξεκαθάρισε ότι καμία νομοθετική ρύθμιση δεν πρόκειται να έρθει χωρίς τους αγώνες των εργαζόμενων σε ένα σύστημα «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων». 

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΕΔ ενημερώθηκε για τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς της πόλης των Ιωαννίνων που εκτός από τη δεδομένη υποστελέχωση, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης αντιμετωπίζουν προβλήματα που ξεκινούν από ελλείψεις προσωπικού για απλές συντηρήσεις των υποδομών, κοπή χόρτων κλπ μέχρι και έντονα κτιριακά προβλήματα όπως για παράδειγμα στον παιδικό σταθμό της Κιάφας. 

Ο Σύλλογος θα συνεχίσει τις συσκέψεις στους χώρους δουλειάς και τις επαφές με εκπροσώπους νομικών προσώπων που απασχολούν στην πλειοψηφία τους συμβασιούχους εργαζόμενους. Το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά ήταν και θα παραμείνει προτεραιότητα για τον κλάδο ο οποίος βλέπει τις υπηρεσίες να υπολειτουργούν και τους συναδέλφους συμβασιούχους να ζουν με την αγωνία της ανανέωσης της σύμβασης 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]