Εργάτης καταπλακώθηκε από τελάρα με ζωντανά κοτόπουλα -Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καταγγέλλει ...



ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΠΙΝΔΟΣ»
 Στις 22/4, Μ.Παρασκευή, στο τμήμα του σφαγείου στο «κρέμασμα», εργάτης καταπλακώθηκε από τελάρα με ζωντανά κοτόπουλα που προορίζονταν για κρέμασμα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα με ΕΚΑΒ στο εφημερεύον νοσοκομείο, όπου διανυκτέρευσε.

Είναι ένα από τα τμήματα του σφαγείου που έχει δοθεί εξ ολοκλήρου σε εργολάβο, στο οποίο δουλεύει μόνος ένας εργαζόμενος της επιχείρησης «ΠΙΝΔΟΣ», ο οποίος είχε και το εργατικό «ατύχημα». Θυμίζουμε ότι ο εργάτης αυτός είναι σε αυτό το πόστο, αφού η επιχείρηση επέλεξε με αυτόν τον τρόπο να τον τιμωρήσει επειδή απήργησε το Νοέμβρη του 2020 και επαναπροσλήφθηκε μετά από αγώνες και την αντίδραση εργατικών σωματείων, λίγους μήνες μετά την εκδικητική του απόλυση την παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Στο συγκεκριμένο τμήμα του σφαγείου δουλεύουν εργολαβικοί εργάτες, κατά κύριο λόγο αλλοδαποί, με το πρόβλημα της γλώσσας, άρα και της μεταξύ τους συννενόησης, να προστίθεται στις ούτως ή άλλως σκληρές συνθήκες εργασίας τους. Οι εργολαβικοί, με τις πλάτες πάντα της επιχείρησης «ΠΙΝΔΟΣ», δουλεύουν κατά κανόνα 7 μέρες, χωρίς ρεπό, 10-12 και 14 ώρες, με μισά ένσημα. Συνθήκες δουλειάς που προδιαγράφουν το επόμενο εργοδοτικό έγκλημα. 

Στο τμήμα αυτό δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει ακριβώς το ίδιο «ατύχημα», όπως και άλλου είδους, όπως και σε άλλα τμήματα του εργοστασίου  συμβαίνουν μικρότερα ή μεγαλύτερα σχεδόν μηνιαία. Η εργοδοσία όμως αντί να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για να μην επαναληφθούν, ακολουθεί την ίδια επικίνδυνη τακτική που κράτησε και στη διάρκεια της όξυνσης της πανδημίας, με αποκρύψεις κρουσμάτων, με εντατικοποίηση της δουλειάς που οδήγησε στην έκθεση της ζωής και της υγείας των εργαζομένων της και των οικογενειών τους και όλης της γιαννιώτικης κοινωνίας. 

Η υγεία των εργατών δεν μπαίνει στο ζύγι των κερδών τους! 

Η επιχείρηση «ΠΙΝΔΟΣ», όπως και άλλα εργοστάσια του Νομού, ακολουθούν την εγκληματική πολιτική που ακολουθούν και όλες οι αστικές κυβερνήσεις για τη συνολικότερη πολιτική προστασία του λαού, στη λογική «κόστους- όφελους». 

Σε όλα τα εργοστάσια, χωρίς καμία εξαίρεση, δεν επιλέγεται να «σπαταλήσουν» τα κέρδη τους σε μέτρα πρόληψης και προστασίας των εργατών τους. Είναι κοινό μυστικό, τουλάχιστον ανάμεσα στους εργάτες των πτηνοσφαγείων, ακόμα και σε υγειονομικούς των νοσοκομείων, η πίεση για απόκρυψη εργατικών «ατυχημάτων» με την απειλή της απόλυσης,  η αποφυγή οποιασδήποτε αποζημίωσης ή και άδειας, με ταυτόχρονη προσπάθεια να πειστούν οι εργάτες ότι η ευθύνη για τη ζωή και την υγεία τους κατά τη διάρκεια του εργάσιμου χρόνου είναι αποκλειστικά δική τους και όχι της επιχείρησης. 

Είναι όλα εργοδοτικά εγκλήματα και σαν τέτοια πρέπει να τιμωρηθούν! 

Το μήνυμα να το πάρουν όλες οι επιχειρήσεις που αδιαφορούν για την υγεία και τη ζωή των εργατών! Με ευθύνη του κράτους και των κρατικών υπηρεσιών να επιβληθεί σε όλες τις επιχειρήσεις να παρθούν όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας για την ασφάλεια και υγεία των εργατών! Να επιβληθούν πρόστιμα και κυρώσεις εκεί που δεν υλοποιούνται οι απαραίτητοι όροι!

Να κατοχυρωθεί η πενθήμερη εργασία για όλους τους εργάτες στα πτηνοσφαγεία, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, με εφτάωρη δουλειά, διάλειμμα εντός χρόνου εργασίας, με πληρωμή των υπερωριών και των ενσήμων τους.  

Να ληφθούν πραγματικά μέτρα υγείας και ασφάλειας της εργασίας.

Να αποδοθούν όλα τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας σε όλους τους εργάτες, χωρίς εξαίρεση για εργολαβικούς. 

Να γίνουν προσλήψεις, να μπουν επιπλέον βάρδιες, να πάψει το μαρτύριο της εντατικοποίησης, της ασυδοσίας υπερωριών, της Κυριακάτικης δουλειάς.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να αναλάβουν την ευθύνη τους με συχνούς ελέγχους. Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα η Επιθεώρηση Εργασίας. 

Να δημιουργηθεί κρατικό σώμα γιατρών εργασίας, τεχνικών ασφαλείας ενταγμένο σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας- πρόνοιας

Να εκλεγούν και να λειτουργούν ουσιαστικά επιτροπές υγείας στους χώρους δουλειάς.

Να κατοχυρωθεί η ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου με εισφορά που θα καταβάλλουν οι εργοδότες. Τώρα ΒΑΕ σε όλους τους εργάτες πτηνοσφαγείων! 

Τώρα οι εργάτες των πτηνοσφαγείων να απαιτήσουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να εξασφαλίζει το σύνολο των δικαιωμάτων μας για μισθούς, υγεία, ασφάλιση, επιδόματα που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών μας! 

Εμπνεόμαστε από τον αγώνα των λιμενεργατών της COSCO, από την κατάκτηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων για νέα ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]