Η ΛΑ.ΣΥ Δήμου Ζίτσας για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής βιοαερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα

 



Η μάστιγα των «πράσινων» έργων δηλαδή των Φωτοβολταϊκών, των Αιολικών Πάρκων και των μονάδων επεξεργασίας βιορευστών έχει χτυπήσει για τα καλά το Δήμο μας αλλάζοντας τις χρήσεις γης. Μειώνονται τα βοσκοτόπια, τα αγροτεμάχια εύφορης γης για τα οποία έχουν δαπανηθεί χρήματα να γίνουν αναδασμοί και τα αγροτεμάχια που φυτεύαμε τα αμπέλια μας. Αποψιλώνονται δάση και δασικές εκτάσεις, υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η ήδη επιβαρυμένη από την «ανάπτυξη» περιοχή μας. 

Το κράτος, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ζίτσας με γνώμονα τα κέρδη Του μεγάλου κεφαλαίου αποδεικνύουν ότι ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι μόνο στα χαρτιά καθώς σε ελάχιστες περιπτώσεις και μόνο μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες του λαού της περιοχής μας, κάνουν το ελάχιστο δηλαδή μια αρνητική γνωμοδότηση. 

Δεν είναι τυχαίο ότι στην περίπτωση της δημιουργίας της μονάδας επεξεργασίας βιορευστών στο Λύγγο, η αρχικά θετική γνώμη του Δημάρχου άλλαξε από τις πιέσεις της επιτροπής αγώνα. 

Στην περίπτωση όμως της αντίστοιχης μονάδας παραγωγής βιοαερίου από βιομάζα που γίνεται στη Λαψίστα η Δημοτική Αρχή ξεπέρασε τον εαυτό της! Η μονάδα γίνεται σε αγροτεμάχιο που πούλησε ο Αντιδήμαρχος κ. Μπαλαντάνης στην εταιρία. Ο ίδιος υπέγραψε στην εταιρία το προσύμφωνο ότι θα αξιοποιεί στα χωράφια του το υπόλειμμα της μονάδας. Ο ίδιος καλείται ως πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κρύας Λαψίστας να εκδώσει και σύμφωνη γνώμη για το έργο! 

Λογικό είναι λοιπόν ο Δήμαρχος κ. Πλιάκος, σε τηλεφωνική συνομιλία με τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου να διαβεβαιώνει ότι «τα θέλει τέτοια έργα» και ταυτόχρονα να αποκαλύπτει τις πραγματικές του προθέσεις και για τη μονάδα στο Λύγγο. 

Αυτό που είναι όμως απαράδεκτο είναι η προσπάθεια απόκρυψης του έργου από τους κατοίκους της περιοχής. Συγκεκριμένα, ενώ η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει καλέσει από τις 16 Μαρτίου 2022 το Δημοτικό Συμβούλιο να διατυπώσει γραπτές απόψεις στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, ο Δήμος Ζίτσας μέχρι και σήμερα δεν έχει  φέρει το θέμα για συζήτηση, ούτε καν έχει ενημερώσει την τοπική κοινότητα! 

Καλούμε το λαό της περιοχής να βγάλει τα συμπεράσματά του. Η Δημοτική Αρχή να φέρει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο έστω και εκπρόθεσμα. 

Φτάνει πια με τα «πράσινα» έργα ! Για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματιών καταστρέφεται ό,τι έχει μείνει απ το περιβάλλον και η τιμή του ρεύματος όσο πάει και ανεβαίνει. Νέες θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται παρά μόνο κατά την κατασκευή και στο τέλος μας μένουν και τα κουφάρια από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]