Ιωάννινα:Κινητοποίηση αγροτοκτηνοτρόφων και αμπελουργών σήμερα στη Ζίτσα


 Σε κινητοποίηση  ενάντια στην ακρίβεια και τον πόλεμο   προχώρησε   σήμερα    Κυριακή 15   του Μάη    ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος και ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας    ενάντια στην ακρίβεια και τον πόλεμο .



Τί διεκδικούν οι  αγροτοκτηνοτρόφοι και οι αμπελουργοί


Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της

ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση αγροεφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση

του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ.

• Να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη,

φυσικό αέριο, ενέργεια, στις ζωοτροφές, τα αγροτικά εφόδια και στα βασικά είδη

πλατιάς κατανάλωσης.

• Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού

ρεύματος.

• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει

στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους

και νόσους. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

• Αφορολόγητο στα 12.000 € προσαυξημένο κατά 3000 € για κάθε παιδί.

• Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.

• Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά και κτηνοτροφικά

προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο

εισόδημα στους αγρότες.

• Να απαγορευτεί κάθε δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων σε

βοσκήσιμες εκτάσεις, δάση, δασικές εκτάσεις. Να μην υπάρξει αλλαγή του

χαρακτήρα και χρήσης γης προς όφελος του κεφαλαίου.

• Απεμπλοκή της χώρα μας από τον πόλεμο. Κανένας φαντάρος έξω από τα

σύνορα.


Την κινητοποίηση άνοιξε ο Ηλίας Αγόρος, πρόεδρος του Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας που στον σύντομο χαιρετισμό του υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση εντάσσεται στις δράσεις που υιοθετήθηκαν από 35 συνδικαλιστικούς φορείς του νομού Ιωαννίνων σε πλατιά σύσκεψη του εργατικού κέντρου πριν το Πάσχα, για από κοινού διεκδίκηση μέτρων στήριξης του λαϊκού εισοδήματος και προστασίας του από την ακρίβεια, απεμπλοκής από τον πόλεμο. Τέλος κάλεσε με την ολοκλήρωση της κινητοποίησης να συμμετέχουν οι αμπελουργοί στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου και τις εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.


Τη δραματική κατάσταση τον βιοπαλαιστων αγροτοκτηνοτρόφων και αμπελουργών της περιοχής ανέδειξε γλαφυρά ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ζίτσας, Κώστας Κατσάνος την ομιλία του. Αναφέρθηκε στην κοροϊδία της κυβέρνησης για «μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα» υποστηρίζοντας ότι για παράδειγμα ενώ σήμερα οι κτηνοτρόφοι από την αύξηση του κόστους παραγωγής  μπαίνουν μέσα 20 ευρώ το ζώο, η κυβέρνηση θεωρεί στήριξη τα 50 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη ζωοτροφών που αντιστοιχούν μόλις στο 1 ευρώ το ζώο.


Αντίστοιχα τα 180 ευρώ επιστροφή φόρου πετρελαίου ανά αγρότη με τη σημερινή τιμή να έχει σκαρφαλώσει στο 1,90 ευρώ δεν φτάνει ούτε για μια-δυο μέρες δουλειά στο χωράφι, ενώ η τιμή του καλαμποκιού και της σόγιας έχουν αυξηθεί κατά 100% και 70% αντίστοιχα.


Στη συνέχεια τόνισε ότι μέσα σε όλο αυτό τον χαμό οι λογαριασμοί ρεύματος από 200 ευρώ το μήνα πέρυσι, έφτασαν φέτος με τη ρήτρα αναπροσαρμογή στα 800 ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί αγροτοκτηνοτρόφοι να μην μπορούν να κάνουν χρήση των αρμεκτικών μηχανών, να πουλάνε τα κοπάδια τους, ενώ άλλοι σφάζουν ζώα γιατί δεν μπορούν να τα σιτίσουν. Μάλιστα προειδοποίησε ότι η σημερινή κατάσταση έχει άμεσα αποτελέσματα στη μείωση της παραγωγής γάλακτος και μελλοντικά στη φέτα, ενώ παράλληλα υποθηκεύεται η ποιότητα των προϊόντων.


Ο Κώστας Κατσάνος αναφέρθηκε και στην κατάσταση των αμπελουργών της Ζίτσας τονίζοντας ότι με την ενσωμάτωση της οδηγίας της ΕΕ για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην αλκοόλη εκτοξεύεται ο φόρος στο απόσταγμα ενώ τους απαγορεύεται να το προωθούν ως τσίπουρο. 


Στις παροτρύνσεις της κυβέρνησης και παραγόντων της τοπικής διοίκησης προς τους αμπελουργούς να ιδρύσουν συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, αναφέρθηκε στην πικρή πείρα της Δωδώνης, που ενώ ξεκίνησε ως συνεταιριστική επιχείρηση, κατέληξε τελικά στα χέρια αμερικανικού ομίλου, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες για τους αγροτοκτηνοτρόφους.


Συνοψίζοντας την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα, αναφέρθηκε στο διαχρονικό αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ στη χώρα μας, που δεν είναι άλλο από την δραματική συρρίκνωση της παραγωγής και των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «σήμερα έχουμε φτάσει ως χώρα να εισάγουμε το 70% του αγελαδινού γάλακτος, το 85% του βοείου κρέατος, το 70% του χοιρινού, το 35% των πουλερικών, το 80% του μαλακού σταριού».


Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δυσκολία της ζωής στην ύπαιθρο, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στα Κέντρα Υγείας, στα σχολεία, και τις μετακινήσεις τους.

Την υποκρισία της Κυβέρνησης ότι δεν αντέχει η οικονομία για τη στήριξη των δικαίων αιτημάτων τους κατέδειξε ο Κώστας Κατσάνος αναφερόμενος στον πακτωλό χρημάτων που δίνεται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με 370 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για πετρέλαιο και καύσιμα που παίρνουν εφοπλιστές, ξενοδόχοι και κλινικάρχες, χώρια τα δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται για Νατοϊκά εξοπλιστικά προγράμματα και τις πράσινες Business μέσω του ταμείου ανάκαμψης.


«Αυτή η κατάσταση όμως δεν αποτελεί μονόδρομο. Με τον αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια. Αν θέλουμε επομένως να κρατήσουμε τα κοπάδια μας, να μείνουμε στις καλλιέργειες μας, να ζούμε αξιοπρεπώς εμείς και οι οικογένειές μας, να απεμπλακούμε από τον πόλεμο, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εμπιστευτούμε τη δύναμή μας τον οργανωμένο αγώνα» τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας «να ενισχύσουμε τους αγροτικούς συλλόγους, το οργανωμένο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων».


Στη συνέχεια υποστήριξε ότι οι αγώνες και οι πολύμορφες κινητοποιήσεις του περασμένου Φλεβάρη αποτελούν παρακαταθήκη αφού «αναδείξαμε τα προβλήματα μας, ανάγκασαν την κυβέρνηση να μας δώσει κάτι» για να επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων δεν μπορεί να αφεθεί στους διάφορους επίδοξους σωτήρες που κατά καιρούς εμφανίζονται τάζοντας «λαγούς με πετραχήλια» για να αναρριχηθούν στην καρέκλα της κυβέρνησης και την επόμενη μέρα να βάζουν πλάτη στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του αγροτοδιατροφικού τομέα.


Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με σύντομο χαιρετισμό από τον Νίκο Έξαρχο πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων που επεσήμανε τον κοινό αγώνα της εργατικής τάξης με τους αγροτοκτηνοτρόφους και την στήριξη των δικαίων αιτημάτων τους.


Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και εκλεγμένοι σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ζίτσας.

φωτό Νίκος Ζώης

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]