Γιώργος Αμυράς: «Γιάννενα, Κόνιτσα και Β. Τζουμέρκα αποκτούν πολεοδομικό σχεδιασμό».





Ήρθε η ώρα για τρεις Δήμους του νομού Ιωαννίνων να αποκτήσουν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που υπέγραψε ο αρμόδιος Υφυπουργός Νίκος Ταγαράς. 


Τα ΤΠΣ εντάσσονται στο εμβληματικό Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης». Πρόκειται για μια σπουδαία μεταρρύθμιση που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με συνολικό προϋπολογισμό 401 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι αντίστοιχος πολεοδομικός σχεδιασμός δεν υπήρχε από σύστασης του ελληνικού κράτους.


Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση αρχίζει άμεσα η διαδικασία για την κατάρτιση και έγκριση εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τους Δήμους και τις Δημοτικές Ενότητες:


- Ιωαννιτών (Ιωαννιτών, Νήσου Ιωαννίνων, Παμβώτιδος, Ανατολής, Μπιζανίου, Περάματος).

- Κόνιτσας (Αετομηλίτσας, Φούρκας, Διστράτου, Μαστοροχωρίων, Κόνιτσας).

- Βορείων   Τζουμέρκων   ( Καλαρρυτών,   Βαθυπέδου,   Πραμάντων,   Συρράκου, Τζουμέρκων, Ματσουκίου, Κατσανοχωρίων).


Τα ΤΠΣ αποτελούν ασπίδα για το φυσικό περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, την πολιτιστική κληρονομιά, ενώ ενισχύουν την αειφόρο χρήση φυσικών πόρων. Με τις πλήρεις και σύγχρονες  μελέτες θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης  παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών. Ταυτόχρονα, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των   συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές.


Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Προχωράμε σε μια σπουδαία μεταρρύθμιση. Το 70% της επικράτειας αποκτά πολεοδομικό σχεδιασμό και τα Γιάννενα με τη σειρά τους. Με ασφάλεια δικαίου γίνεται τακτοποίηση σε ένα άναρχο πολεοδομικό τοπίο. Επιτέλους, θα ξέρουν όλοι τι επιτρέπεται και που, να χτίσουν. Πρόκειται, επίσης, για ένα σημαντικό   επενδυτικό εργαλείο. Ανοίγει ο δρόμος για μια νέα εποχή επενδύσεων που θα φέρουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στα Ιωάννινα».

                                                                  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]