ΛΑ.ΣΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Μοναδικό κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην διαχείριση απορριμμάτων

 


Μοναδικό κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Η Περιφέρεια Ηπείρου, αφού υπέγραψε «με χέρια και με πόδια» τη σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με τη θυγατρική της ΤΕΡΝΑ για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), τώρα «ανακάλυψε» ότι με βάση αυτή τη σύμβαση έχει δώσει γη και ύδωρ στον επιχειρηματικό όμιλο. Πρόκειται για τη σύμβαση με την οποία το διαιτητικό δικαστήριο αποφάσισε το πρόστιμο των 3,3 εκ € για την Περιφέρεια .

Η Περιφερειακή Αρχή προκαλεί τη νοημοσύνη των Ηπειρωτών όταν προσπαθεί να πείσει ότι υπήρχε η δυνατότητα η σύμβαση ΣΔΙΤ να περιέχει ευνοϊκούς όρους για το Δημόσιο και επειδή δεν ασχολήθηκε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης γι αυτό και πληρώνουμε τώρα πρόστιμο στον επιχειρηματικό όμιλο.

ΣΔΙΤ ήθελαν, ΣΔΙΤ πληρώνουμε τώρα.

Η σύμβαση ΣΔΙΤ που υπογράφηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τη μονάδα που ξεκίνησε τη λειτουργία της επί κυβέρνησης ΝΔ και επαινούσε στην πρώτη επίσκεψή του στην Ήπειρο ως πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης το 2019, είναι σύμφωνη με το νόμο και την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ΣΔΙΤ. Οι ληστρικοί όροι για το λαό είναι απολύτως νόμιμοι για τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση και η Περιφέρεια ουδέποτε παραπονέθηκε. Αντίθετα από την εποχή της ΜΕΑ έχει προκηρύξει με ΣΔΙΤ ακόμα 3 έργα: την αναβάθμιση του οδοφωτισμού του Εθνικού και Επαρχιακού Δικτύου αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού των Δήμων Ιωαννιτών και Πρέβεζας (σε προγραμματική σύμβαση με τους Δήμους)

Και χωρίς ΣΔΙΤ όμως οι επιχειρηματικοί όμιλοι κερδισμένοι βγαίνουν

Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από τότε που η Περιφέρεια Ηπείρου «ανακάλυψε» ότι της ανήκει η αρμοδιότητα της μεταφοράς του υπολείμματος από τη ΜΕΑ στο ΧΥΤΑ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο ΦΟΔΣΑ πλήρωνε απευθείας αναθέσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους και η Περιφέρεια όχι μόνο δεν επέβλεπε το εργοστάσιο αλλά ούτε καν ήξερε ότι της ανήκει η αρμοδιότητα. Η δικαιολογία ότι -και για αυτό το θέμα- δεν είχε επιληφθεί ο ίδιος ο κ. Περιφερειάρχης την στιγμή που έχουν πληρωθεί με χρήματα του ελληνικού λαού μόνιμοι υπάλληλοι αλλά και ακριβοπληρωμένοι τεχνικοί και νομικοί σύμβουλοι, μάλλον σαν κρύο αστείο ακούγεται πλέον. 

Βεβαίως όταν η  μεταφορά του υπολείμματος πέρασε στην Περιφέρεια Ηπείρου, πάλι απευθείας αναθέσεις έγιναν αλλά σε διαφορετικούς εργολάβους ώστε να καταλαβαίνουν ακόμα και οι πέτρες ότι καμία έγνοια δεν υπάρχει για τη φιλολαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο. Είναι  πόλεμος των επιχειρηματικών συμφερόντων αυτό που έχει οδηγήσει τους Δήμους, το ΦΟΔΣΑ και την Περιφέρεια στα δικαστήρια, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) σφυρίζουν αδιάφορα, αφού αυτή τη ζούγκλα των ανταγωνισμών υπερασπίζονται.

Όμως ο λαός είναι αυτός που πληρώνει κάθε χρόνο 5 εκ για τη ΜΕΑ που κάνει την επεξεργασία των απορριμμάτων, που θα πληρώσει το αδιανόητο πρόστιμο των 3,3 εκ € στη θυγατρική της ΤΕΡΝΑ, που πληρώνει τη μεταφορά του υπολείμματος μέσω των έμμεσων φόρων στο κράτος και θα την πληρώσει μέσω των ανταποδοτικών τελών στους Δήμους μόλις τελειώσουν τα χρήματα του Υπουργείου. Ο λαός πληρώνει μέσω των ανταποδοτικών και την ενιαία τιμολογιακή πολιτική στο ΦΟΔΣΑ, ο λαός πληρώνει ακόμα και τις υπερπολλαπλάσιες των νομικών, αμοιβές στους δικηγόρους στους οποίους αναθέτει το πολιτικό προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων τις δικαστικές του διαμάχες.

Καλούμε το λαό της Ηπείρου να βγάλει συμπεράσματα. Όλοι μαζί Κυβέρνηση-Περιφέρεια ΦΟΔΣΑ-Δήμαρχοι μοναδικό κριτήριο έχουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ούτε το «δημόσιο συμφέρον» υπολογίζουν ούτε το «δημόσιο χρήμα» ούτε την προστασία του περιβάλλοντος

Η Λαϊκή Συσπείρωση, οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι που από την πρώτη στιγμή ανέδειξαν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, θα συνεχίσουν να ενημερώνουν το λαό της Ηπείρου μέσα κι έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου. Να αγωνίζονται για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην επεξεργασία απορριμμάτων, για φτηνές υπηρεσίες για το λαό με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για έργα πραγματικής προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και των κατοίκων , δράσεις και έργα προώθησης της ανακύκλωσης στην πηγή. Καλούμε τον ηπειρωτικό λαό να οργανώσει την πάλη του σε αυτή την κατεύθυνση ώστε αυτός να είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων σε όφελός του.                


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]