ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Κόκκινος συναγερμός σε γονείς και εκπαιδευτικούς για το παιχνίδι του πνιγμού

 


Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους καθώς βρίσκεται σε έξαρση στην νεανική μόδα που λέγεται  το «παιχνίδι του πνιγμού»



επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea 

Κόκκινο συναγερμό σε γονείς και εκπαιδευτικούς έχουν προκαλέσει όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες ώρες, για ένα επικίνδυνο παιχνίδι πνιγμού μεταξύ των μαθητών.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους καθώς ένα νέο παιχνίδι βρίσκεται σε έξαρση στην νεανική μόδα που λέγετε το «παιχνίδι του πνιγμού».


Στο Λασίθι, παρενέβη εισαγγελέας, καμπανάκια χτυπούν και γιατροί, ενώ ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι γονείς. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι, που έχει γίνει μόδα και στο διαδίκτυο τον τελευταίο καιρό και στις αρχές Νοεμβρίου δύο παιδιά από το Λουτράκι κατέληξαν στο νοσοκομείο παίζοντας το «παιχνίδι του πνιγμού». Κρεμάλα φτιαγμένη από σκοινί βρήκαν οι υπάλληλοι του δήμου στην πλατεία Κύπρου στην Καλλιθέα.

Σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού αυτού, ο παίχτης θα πρέπει να πάρει δέκα βαθιές ανάσες έπειτα να χαμηλώσει τα γόνατα του σαν κάθισμα και να περιμένει ώσπου ξαφνικά ένας άλλος τον πιάνει από τον λαιμό και τον σφίγγει με δύναμη, το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης είναι πολλά παιδιά να χάνουν τις αισθήσεις τους και να λιποθυμούν ενώ τα υπόλοιπα παιδιά τρέχουν τρομαγμένα.


Το ίδιο πράγμα συνέβη και στον 12χρονο Αλέξανδρο από το Λουτράκι, ο οποίος έπαιξε το παιχνίδι με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και δεν άντεξε και λιποθύμησε, πέφτοντας μάλιστα κάτω χτυπώντας το κεφάλι του.

Tην τελευταία 10ετία σχεδόν 900 άτομα έχουν πεθάνει από αυτό, με την συντριπτική πλειοψηφία να είναι άτομα από τις ΗΠΑ.


Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΠΝ) στα πρώτα τρία λεπτά στραγγαλισμού βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη, η ισορροπία και το κεντρικό νευρικό σύστημα παραλύουν. Λίγα δευτερόλεπτα πιο μετά το άτομο πεθαίνει.


Για όσους επιζούν, η παρατεταμένη στέρηση του οξυγόνου στον εγκέφαλο είναι γνωστό ότι προκαλεί κώμα, επιληπτικές κρίσεις, διασείσεις, και αιμορραγίες στα μάτια.


Σύμφωνα με το αμερικανικό ΚΕΠΝ το 87% των ατόμων που επιδίδονται σε αυτό το επικίνδυνο αι εν δυνάμει θανατηφόρο «παιχνίδι» είναι άντρες έφηβοι.

Παιχνίδι πνιγμού: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσουν οι γονείς

Το διαδίκτυο και τα social media κάνουν όλο και πιο δημοφιλές το επικίνδυνο παιχνίδι. Κι αυτό γιατί στο μυαλό των παιδιών ενεργοποιείται το σύνδρομο του μιμητισμού. 

«Οι γονείς μπορούν να προλάβουν αν είναι καλά ενήμεροι. ενα παιδί που αποσύρεται και εμφανίζεται με κόκκινα μάτια, ή βλέπουμε στο δωμάτιο αλυσίδες και λουριά, όλα αυτά μας βάζουν σε υποψία, ή σημάδια στο λαιμό» λέει ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης MD MSc, ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής. 

Στις ΗΠΑ από το 1995 έως το 2007,  82 παιδιά ηλικίας 6 έως 19 ετών έχασαν τη ζωής τους από το παιχνίδι του πνιγμού. Στη χώρα μας το φαινόμενο έχει σημάνει συναγερμό. Ευχή όλων να μην υπάρξουν άλλα θύματα.


Πηγή:  medlabnews.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]