Επίσκεψη Δένδια στην Αλβανία:Θέμα Τσάμηδων επανέφεραν τα Τίρανα

 


Τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Βαλκανίων και στις διευθετήσεις ΝΑΤΟικής κοπής εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας,  κατά την σημερινή επίσκεψή του στα Τίρανα, όπου συναντήθηκε με την ομόλογό του Όλτα Τσάκα.


Αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


«Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής είναι για εμάς μεγάλης σπουδαιότητας. Και οι δύο χώρες επιθυμούμε να λύνουμε τις διαφορές μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS. Παράλληλα, νομίζω ότι αυτό, πέρα από τη σημασία που έχει για εμάς τις δύο χώρες, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλες τις χώρες. Ότι αυτός είναι ο σωστός, ο μοναδικός, ο ενδεδειγμένος τρόπος για να λύνουμε διαφορές», τόνισε, στέλνοντας βασικά μήνυμα στην Άγκυρα. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι στα Τίρανα «συνεννοηθήκαμε πώς θα επιταχύνουμε για να ολοκληρώσουμε το τεχνικό κομμάτι, ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


Ακόμα, σχετικά με την παροχή υπηρεσιών στον ευρωατλαντικό άξονα, επανέλαβε ότι η Αθήνα «στηρίζει πλήρως την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία», στην πορεία ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης σύσσωμης της Δυτικοβαλκανικής.


Από την πλευράς της η Αλβανίδα ΥΠΕΞ έθεσε το ζήτημα τον Τσάμηδων και συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναφέρθηκε σε «άρση εμπόλεμου» για τους Τσάμηδες, ενώ μίλησε και για «περιουσίες Τσάμηδων στην Ελλάδα». Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ν. Δένδιας απάντησε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συζητήσει μόνο για ζητήματα που θεωρεί ότι υφίστανται, λέγοντας ότι για την ελληνική πλευρά δεν τίθεται τέτοιου είδους θέμα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]