Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Ασπραγγέλων -Αγρυπνία για την απόδοση του Πάσχα -Τρίτη 31 Μαΐου

 


Ανακοινώνεται ότι   την Τρίτη 31 Μαΐου   και ώρα 20:30 στην Ιερά Μονή Ασπραγγέλων θα τελεστεί Αγρυπνία για την απόδοση του Πάσχα.

Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Ασπραγγέλων

 Ασπράγγελοι Ζαγορίου ....Το τοπωνύμιο προέρχεται από το θηλυκό του σλαβικού επιθέτου dobr-bra-bro που σημαίνει «ο καλός». Το χωριό πήρε τη σημερινή του ονομασία «Ασπράγγελοι», το 1926 από τη μονή Ασπραγγέλων (Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου) που υπάρχει στην περιοχή.

Το μοναστήρι     που χτίστηκε το 1470 βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Μιτσικέλι 23 χλμ βόρεια των Ιωαννίνων ,σε θέση περίοπτη και σε υψόμετρο 880 μέτρα  με θέα προς τον κάμπο με τους χαμηλούς λόφους της  Ζίτσας που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες - προσκυνητές.


Η Ιερά Μονή πυρπολήθηκε   από τους Γερμανούς το 1943 και καταστράφηκε ολοσχερώς .Αυτή την  καταστροφή μαρτυρούν μέχρι και σήμερα τα σημάδια που υπάρχουν στο εσωτερικό του ναού .

Κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησαν τη σταδιακή αναστήλωσή του μοναστηριού  που είναι αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου , καταφέρνοντας με πολύ κόπο να το επαναφέρουν στην αρχική του μορφή .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]