ΙΩΑΝΝΙΝΑ:EΝΑΣ ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ!ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ EQUAL ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΟΡΦΕΑ !

Η εκκλησία τιμά την Ζωοδόχο Πηγή- Εορτασμοί και αναβίωση εθίμων στο γραφικό εκκλησάκι της Μαργαρώνας στην Πρέβεζα

 


Διανύοντας την εβδομάδα της Διακαινησίμου   την Παρασκευή 29 Απριλίου,  η εκκλησία μας τιμά τη  Ζωοδόχο Πηγή μια από τις νεώτερες γιορτές  η οποία καθιερώθηκε τον 19ο αιώνα, ως επέτειος των εγκαινίων του νέου ιερού ναού και του παρεκκλησίου προς τιμήν της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής στο Βαλουκλή ή Μπαλουκλή της Κωνσταντινούπολης.

Πολλοί ναοί γιορτάζουν την συγκεκριμένη ημέρα   ενώ αναβιώνουν και εντυπωσιακά έθιμα.  Στον Δήμο της Πρέβεζας "επίκεντρο" των εορτασμών αποτελούν δύο γραφικά και ιστορικά ξωκλήσια  η Μαργαρώνα στην  Πρέβεζα και η μονή Κοζίλης στην Δ.Ε Ζαλόγγου. Στον αύλειο  χώρο του Ναού της Μαργαρώνας (ο οποίος έχει χτιστεί στα ερείπια  μια από τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές της Νικόπολης) ,   σήμερα  Πέμπτη και ώρα 7 το απόγευμα θα ψαλεί ο  Εσπερινός ενώ την Παρασκευή ανήμερα της γιορτής ο όρθρος και η Θεία λειτουργία  θα τελεστούν ώρες  7-10 το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης.

Στην εκκλησία της Μαργαρώνας παραδοσιακά  οι Πρεβεζάνοι πηγαίνουν τις λαμπάδες της Ανάστασης  ενώ την ημέρα αυτή αναβιώνει και το τρυποπέρασμα , το πέρασμα  δηλαδή από την καμάρα και η  εναπόθεση κάποιου προσωπικού αντικειμένου με την προσδοκία καλής τύχης και υγείας. 

Την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής γιορτάζει και η Μονή Κοζίλης ένας εντυπωσιακός  ναός της  βυζαντινής εποχής χαρακτηρισμένος ως ιστορικό μνημείο που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου του Ζαλόγγου. Κάθε χρόνο μετά το τέλος του Όρθρου και της  Θείας λειτουργίας το πρωί της Παρασκευής αναβιώνουν οι αυγομαχίες ένα έθιμο  που έφεραν οι Έλληνες του Πόντου όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.

Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ν.Σαμψούντας “Η Αμισός” θα συμβάλλει και φέτος στην τήρηση του εθίμου το οποίο  συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό. Κριτήριο επιλογής των αυγών είναι ο ήχος του αυγού όταν αυτό χτυπά ελαφρά στα μπροστινά δόντια. Δηλαδή τσουγκρίζουμε τα αυγά στο στόμα και από τον ήχο που βγάζει στο δόντι όσο πιο λεπτός και διαπεραστικός, τόσο πιο γερό είναι το αυγό.Τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των ποντίων στην περιοχή   μάλιστα, μαζί με τις αυγομαχίες γίνονταν και αγώνες πάλης.

Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]