ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Η ληστεία της Πέτρας με “εγκέφαλους” τα αδέλφια Ρέντζου για δεύτερη φορά θα “ζωντανέψει” στη "Μηχανή του Χρόνου"

 


Η ληστεία της Πέτρας για δεύτερη φορά θα “ζωντανέψει” στη "Μηχανή του Χρόνου" με "όχημα" το βιβλίο του συγγραφέα Νικόλαου Πάνου

H   ληστεία της Πέτρας, ένα από  τα πιο γνωστά γεγονότα της νεώτερης ιστορίας    της Ηπείρου (και όχι μόνο) "απασχολεί" για δεύτερη φορά την  εκπομπή “Μηχανή του Χρόνου” .

Πριν από λίγες μέρες  και  στα σημεία όπου   εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα συνεργείο της εκπομπής με  επικεφαλής τον Χρήστο Βασιλόπουλο και  "πρωταγωνιστές" κατοίκους  της περιοχής πραγματοποίησε γυρίσματα  αναπαράστασης μιας ληστείας που έμελλε να  αποτελέσει έναν "μύθο" για πολλές γενιές. 

Η δεύτερη εκπομπή (όπως και η πρώτη) βασίστηκε στο βιβλίο του συγγραφέα από το  Ανώγειο  Φιλιππιάδας (τόπο καταγωγής των Ρεντζαίων)  Νικόλαου Πάνου , «ΡΕΝΤΖΑΙΟΙ: Οι Βασιλείς της Ηπείρου» το οποίο έτυχε  μεγάλης αποδοχής από το κοινό  και ήδη ετοιμάζεται η 3η έκδοσή του.

Η ληστεία της Πέτρας ( με “εγκέφαλους” τα αδέλφια Ρέντζου)  έγινε στις 13 Ιουνίου του   1926   και έχασαν τη ζωή τους  8 άτομα. Οι ληστές είχαν κλείσει με τον κορμό ενός δέντρου το δρόμο (λίγο μετά το Λούρο στο ύψος της Πέτρας) από όπου θα περνούσε το αυτοκίνητο της χρηματαποστολής της Εθνικής Τράπεζας, που μετέφερε από την Πρέβεζα στα Γιάννενα 15.000.000 δραχμές. Όταν το αυτοκίνητο πλησίασε οι ληστές άνοιξαν πυρ και από τις δύο πλευρές και ο οδηγός προσπαθώντας να τους αποφύγει έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα να ανατραπεί το όχημα ενώ   Οι 5 ληστές, ντυμένοι με στρατιωτικά ρούχα και με κουκούλες, πήραν τις βαλίτσες με τα χρήματα και  κρύφτηκαν σε ένα απόκρημνο σημείο της περιοχής. 


Ακολούθησε μια περίοδος  ερευνών και  ανακρίσεων από την αστυνομία και μάλιστα έγινε χρήση υπερβολικής και αδικαιολόγητης βίας σε βάρος  των κατοίκων.

Όπως  αναφέρει ο συγγραφέας  Νικόλαος Πάνου  έγραψε την ιστορία με τόλμη και χωρίς φτιασίδια λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "Στην Πέτρα σκοτώθηκαν ψυχές αθώες, θύματα του συστήματος της εποχής εκείνης, όπως θύματα ήταν και οι θύτες της αιματηρής ληστείας, τα χρήματα που άρπαξαν ουδέποτε τα γεύτηκαν αυτοί και οι οικογένειες τους πέθαναν πάμπτωχοι".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]