Μαγιορκίνης για ηπατίτιδα σε παιδιά: Ο αδενοϊός μπορεί να τους μολύνει όλους ανεξαρτήτου ηλικίας


 Ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για την ηπατίτιδα στα παιδιά και επανέλαβε πως πίσω από την οξεία ηπατίτιδα φαίνεται να κρύβεται ο αδενοϊός που – όπως εξήγησε – «μπορεί να τον έχουμε περάσει όλοι και 2 και 3 φορές στη ζωή μας».


Μάλιστα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι πρόκειται για έναν ιό που μπορεί να τους μολύνει όλους ανεξαρτήτως ηλικίας. Όμως, ξεκαθάρισε πως το σύνδρομο της οξείας ηπατίτιδας «χτυπάει» κυρίως παιδιά κάτω από 5 ετών και μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά έως 16 ετών. Οι σοβαρές επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες.

«Δεν ξέρουμε γιατί ξαφνικά αυτός ο αδενοϊός δημιουργεί πρόβλημα»

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το πιο πιθανό αίτιο είναι ο αδενοϊός και σε αυτό επικεντρώνονται ήδη οι Βρετανοί και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν είναι το βασικό αίτιο, βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν ξέρουμε γιατί αυτός ο ιός, ενώ τόσα χρόνια δε δημιουργούσε πρόβλημα ξαφνικά δημιουργεί».


Σχετικά με τα κρούσματα στην Ελλάδα είπε ότι λογικά θα είναι αντίστοιχος αριθμός με τον πληθυσμό μας, δηλαδή 5-6 φορές λιγότερες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημείωσε πως αν υποθέσουμε ότι έχουμε 100 κρούσματα βαριάς ηπατίτιδας, γύρω στα 10 χρειάστηκαν μεταμόσχευση, γιατί το συκώτι έφτασε σε σημείο που δε μπορούσε πια να λειτουργήσει καθόλου, ανέφερε.


Σε ερώτηση τι θα συμβεί αν κάποιο παιδί στην Ελλάδα χρειαστεί μεταμόσχευση, είπε ότι υπάρχουν συμβάσεις με κέντρα στο εξωτερικό που είναι εξειδικευμένα να κάνουν αυτές τις επεμβάσεις.


Τέλος, αναφέρθηκε και στον κορονοϊό, λέγοντας ότι οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο η ηπατίτιδα να είναι σε έξαρση λόγω αλληλεπίδρασης του αδενοϊού με τον covid.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]