Ιωάννινα: Της Ζωοδοόχου Πηγής ....Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Περιβλέπτου

 


Στις παρυφὲς του ομώνυμου λόφου βρίσκεται ο Ιερὸς Ναὸς της Περιβλέπτου. Ο Ιερὸς Ναὸς είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου της επονομαζομένης Περιβλέπτου, αλλά πανηγυρίζει  της Ζωοδόχου Πηγής.

Η Μητέρα Του Χριστού ως Ζωοδόχος Πηγή είναι ένα επίθετο της Θεοτόκου. Ξεκίνησε να χρησιμοποιείται με την αποκάλυψη μιας ιερής πηγής στο Μπαλουκλί της Κωνσταντινούπολης από τη Θεοτόκο σε έναν στρατιώτη που ονομαζόταν Λέων Μάρκελς, ο οποίος αργότερα έγινε ο βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων Α΄ (457-474).
Ο Λέων έκτισε την ιστορική εκκλησία Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί στο σημείο εκείνο, στην οποία έγιναν πολυάριθμες θαυματουργές θεραπείες κατά τη διάρκεια των αιώνων, με τη μεσολάβηση της, καθιστώντας μία από τις σημαντικότερες τοποθεσίες προσκυνήματος στην Ελληνική Ορθοδοξία. Έτσι, ο όρος «Ζωοδόχος Πηγή» έγινε ένα επίθετο της Αγίας Θεοτόκου και εκπροσωπήθηκε στην τέχνη της εικονογραφίας.


Η Παναγία μας ονομάζεται έτσι, γιατί δέχθηκε μέσα στα σπλάχνα της τον χορηγό και εξουσιαστή της ζωής τον Χριστό.

  Σήμερα  παραμονή της  Ζωοδόχου Πηγής    αρκετοί πιστοί βρέθηκαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Περιβλέπτου για να λάβουν το μήνυμα από τον ιερέα της ενορίας για τη σημερινή μέρα ..

Η Παναγία μας γέννησε τον Ιησού Χριστό ο οποίος είναι η ζωή αλλά και ο χορηγός της ζωής .Ολοι μας συμμετέχοντας στα μυστήρια της Εκκλησίας ενωνόμαστε μαζί Του και   έτσι αποκτούμε ζωή   αληθινή και αιώνια ....Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]