Ιωάννινα -Δημ.Συμβούλιο :Απαντήσεις σε θέματα που τέθηκαν από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης

 


Από την εκτός ημερήσιας διάταξη συνεδρίαση 

Απαντήσεις σε θέματα που τέθηκαν από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης δόθηκαν στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Στη συζήτηση τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας, ο οποίος υποστήριξε τα αιτήματα των φοιτητών που τέθηκαν, σημειώνοντας ότι το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα συνολικότερα προβλήματα της αυτοδιοίκησης καυτηριάζοντας την διαχρονική στάση της πολιτείας έναντι των ΟΤΑ, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να είναι οικονομικά αυτοτελείς. 

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, αναφερόμενος σε ενδεχόμενες διακοπές νερού σε κατοικίες φοιτητών, ανέφερε ότι η ΔΕΥΑΙ δεν μπορεί εκ των προτέρων να το γνωρίζει. Ανέφερε ωστόσο ότι οι φοιτητές μπορούν να απευθύνονται στην επιχείρηση προκειμένου να γίνει η επανασύνδεση και ο διακανονισμός των οφειλών.

Σχετικά με τις διαρροές που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα έξω από το εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού ο κ. Μπαρτζώκας ανέφερε ότι οφείλεται αφενός στην εισροή ομβρίων στους αγωγούς των ακαθάρτων και αφετέρου στις περιορισμένες δυνατότητες των εγκαταστάσεων της μονάδας.

Όπως τόνισε το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του βιολογικού, έργο που θα δώσει οριστική λύση σε τέτοια προβλήματα.

Ο κ. Μπαρτζώκας αναφέρθηκε ακόμη στην πρόταση που κατατέθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης για την επεξεργασία της λυματολάσπης με ηλιακή ξήρανση, στον διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακού συστήματος για την απομακρυσμένη παρακολούθηση και διαχείριση του νερού και τέλος έκανε γνωστό ότι ακολουθεί προκήρυξη για το δίκτυο ύδρευσης στα Μάρμαρα ώστε να λυθεί το πρόβλημα στην περιοχή, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.

Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στα αιτήματα των φοιτητών σημείωσε ότι δοκιμάζονται όπως όλες οι κοινωνικές ομάδες. «Είμαστε η πρώτη Δημοτική Αρχή που επιδοτήσαμε την κάρτα μετακίνησης των φοιτητών. Με το Πανεπιστήμιο έχουμε πολλαπλή συνεργασία και όλες οι δομές του Δήμου στέκονται δίπλα στους φοιτητές» ανέφερε.

Ο κ. Ελισάφ επανήλθε στα οικονομικά προβλήματα των Δήμων τονίζοντας ότι η πανδημία αλλά και το ενεργειακό κόστος δυναμιτίζουν τα πάντα. Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί την πρώτη άμυνα της κοινωνίας και πρέπει να τύχει της ανάλογης μεταχείρισης από την κυβέρνηση. «Διεκδικούμε με λογισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στο Πάρκο Πυρσινέλλα τόνισε ότι σε όλα τα στάδια ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία. Έγινε η διαχειριστική μελέτη, υπήρξε διαβούλευση, ολοκληρώθηκε η μελέτη, εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων και το έργο υποβάλλεται στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει προχωρήσει σε ενέργειες για μείωση του ενεργειακού κόστους, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για τα Led. Το έργο θα καλύπτει όλη την έκταση του Δήμου και θα βοηθήσει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Παράλληλα ο Δήμος προχωρά το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Πνευματικού Κέντρου με προυπολογισμό άνω των τριών εκατομμυρίων, μετέχει στις 100 ενεργειακά ουδέτερες πόλεις και προχωρά στη συγκρότηση και λειτουργία δύο ενεργειακών κοινοτήτων.

Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι τα έργα προχωράνε, παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που μπορεί να σημειώνονται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η απάντησή του για το θέμα των αναθέσεων που τέθηκε από την αντιπολίτευση.

«Την λέξη ανάθεση την μάθατε από μας. Ήταν το χόμπι μου στο Πανεπιστήμιο. Όλοι εσείς δεν την έχετε ξανακούσει, ούτε στο Δήμο, ούτε και στην Περιφέρεια» ανέφερε απευθυνόμενος προς τις δύο μεγαλύτερες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Διευκρίνισε δε ότι ο Δήμος έχει ωριμάσει και ωριμάζει πλειάδα προτάσεων και μελετών. Στην προσπάθεια αυτή χρησιμοποιήθηκαν εξωτερικοί συνεργάτες καθώς οι δυνατότητες των υπηρεσιών είναι συγκεκριμένες και έχουν εξαντληθεί.

Στη συνεδρίαση τέθηκε για μία ακόμη φορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των αντιπαραθέσεων που έχουν ανακύψει μεταξύ Περιφέρειας και εργοστασίου, όπως και μεταξύ Περιφέρειας και ΑΣΔΑ. 

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για όσα συμβαίνουν. Τα έγγραφα που έρχονται και φεύγουν δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων. Προσωπικά δεν είχα καμία ανάμειξη με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί κατά το παρελθόν. Αυτό που εκτυλίσσεται σήμερα είναι θέατρο του παραλόγου. Και μεγαλύτερο θέατρο είναι τα έγγραφα μεταξύ Δήμων και ΑΣΔΑ. Ο Δήμος Ιωαννιτών παρακολουθεί, δεν πυροδοτεί και προσπαθεί να βρει λύσεις. Να μην οξύνει άλλο την κατάσταση όταν κάποιοι που έχουν αναμειχθεί σε όλη αυτή την κατάσταση σιωπούν» κατέληξε ο Δήμαρχος.

Στο αίτημα δε να υπάρξει συνολική συζήτηση για την διαχείριση των απορριμμάτων  στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος απάντησε θετικά σημειώνοντας ότι θα κληθούν ο Περιφερειάρχης, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και άλλοι δήμαρχοι του Νομού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]