ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ

Επιτυχημένη Διοργάνωση 7o FORUM ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ με θέμα «Διαχείριση Χρόνιων Παθήσεων - Ο ρόλος των Συλλόγων Ασθενών»H εταιρεία επικοινωνίας DGpr διοργάνωσε για έβδομη συνεχή φορά το FORUM ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ το οποίο πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, στην Αθήνα με θέμα «Διαχείριση Χρόνιων Παθήσεων» και ήταν ψηφιακό.


Στο Forum, το συντονισμό ανέλαβε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της εκπομπής «Το Αύριο της Υγείας» Δήμητρα Γιώτη, και συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα αναφορικά με τη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων.


Στο Forum απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης. 

Ο Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα που να είναι εξατομικευμένη, ενδυναμωτική και βιώσιμη. Τα χρόνια νοσήματα είναι εξαιρετικά δαπανηρά όσον αφορά τον ανθρώπινο πόνο και την οικονομική παραγωγικότητα. Η ανακουφιστική και παρηγορητική φροντίδα είναι μία προσέγγιση, που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους».


Η πρώτη ομιλία με θέμα «Η σημασία της Ψυχικής Υγείας στη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων», πραγματοποιήθηκε από την Υφυπουργό Υγείας κ. Ζωή Ράπτη. 

Η Υφυπουργός τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία, πολλώ δε μάλλον μέσα στην πανδημία, ενός ιδιαίτερου συστήματος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, όχι μόνο για τους ίδιους τους ασθενείς, αλλά και για τις οικογένειές τους και τους φροντιστές τους. Είναι σημαντικό για την αποκατάσταση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την επανένταξη στις δραστηριότητές τους, μετά τη θεραπεία τους.  

«Οι ασθενείς με ψυχικές νόσους, επηρεάστηκαν οι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω πρόσθετου άγχους και ανησυχίας για μία περαιτέρω νόσηση από τον κορονοϊό. Το lockdown και η δυσκολία πρόσβασης στις ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες ήταν άλλο ένα γεγονός που τους δυσκόλεψε ψυχοκοινωνικά. Λόγω επιβαρυντικών περιστάσεων της πανδημίας, δημιουργήθηκε στο Υπουργείο Υγείας ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκε μια σειρά από υπηρεσίες, που παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη», δήλωσε η κ. Ράπτη.


Η Υφυπουργός Υγείας στάθηκε ιδιαίτερα σε μέτρα και πρωτοβουλίες για την ψυχική υγεία.

Μία τέτοια υπηρεσία είναι η Γραμμή 10306, που λειτουργεί δωρεάν και ανώνυμα όλο το 24ωρο, σε συνεργασία με το Αιγινήτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και έχει λάβει στην περίοδο της πανδημίας πάνω από 200.000 κλήσεις.

Απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου και κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τους απασχολεί (π.χ. άγχος, οικογενειακά ζητήματα, πένθος, κρίση πανικού).

Σκοπός είναι να παρέχει υποστήριξη, πληροφόρηση και καθοδήγηση, εφόσον χρειάζεται, ώστε να γίνει η ψυχική υγεία προσβάσιμη σε όλους.Μία άλλη γραμμή υποστήριξης είναι η Ανοιχτή Γραμμή 2152152121, η οποία στηρίζει τους ογκολογικούς ασθενείς και τις οικογένειές τους κατά την διάρκεια της πανδημίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία.

Επίσης, λειτουργεί δίκτυο Τηλεψυχιατρικής για εκ αποστάσεως για τις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.


Το Forum χαιρέτισε και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, δια της εκπροσώπου της, κυρίας Φαίης Κοσμοπούλου, Γενικής Διευθύντριας της Π.Ε.Φ., η οποία δήλωσε ότι «αν και η πανδημική κρίση ανέδειξε παθογένειες του συστήματος υγείας, ωστόσο αυτή η κρίση δημιούργησε μία ευκαιρία για την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας σε ρεαλιστική βάση, βάζοντας στο επίκεντρο τον ασθενή και τις ανάγκες του».


Η κ. Κοσμοπούλου στάθηκε στην αναζήτηση μίας νέας στρατηγικής για τα νοσοκομεία και τους επαγγελματίες υγείας και τόνισε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να βασιστούν και στο Ταμείο Ανάκαμψης, με επιτάχυνση των επενδύσεων για την υγειονομική περίθαλψη, εξορθολογισμό των δαπανών μείωση του clawback και εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού. 

Απαραίτητες μεταρρυθμίσεις είναι η αναβάθμιση του συστήματος υγείας μέσω δημιουργία της κατ’ οίκον νοσηλείας, και της βελτίωσης των υποδομών δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Η έμφαση σε Έρευνα και Ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών και η διασύνδεση της φαρμακοβιομηχανίας με τα ερευνητικά πανεπιστημιακά κέντρα μπορούν να βασιστούν και αυτά στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος η  Γενική Διευθύντρια της Π.Ε.Φ. υπενθύμισε τη σημασία του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενών ως αιχμή για την ψηφιοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 


Στη συνέχεια ο επόμενος ομιλητής κ. ο κ. Αθανάσιος Βοζίκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης  σε ομιλία με θέμα «Διαχείριση Ογκολογικών ασθενών» επεσήμανε ότι  στη διάρκεια της πανδημίας «οι περισσότεροι τύποι αντικαρκινικής θεραπείας όπως είναι η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, οι χειρουργικές επεμβάσεις διακόπηκαν ή τροποποιήθηκαν ανάλογα με τις ανάγκες.

Ένα μεγάλο ποσοστό που άγγιζε και το 90% των επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων όπως οι ενδοσκοπήσεις, οι βιοψίες, κ.ά., ματαιώθηκαν και οριστήκαν για άλλες ημερομηνίες που ξεπερνούσαν το διάστημα έξι μηνών».


Στην ομιλία του ο κ. Βοζίκης στάθηκε στα πιλοτικά προγράμματα που αφορούσαν σε τυχαία γενετικά τεστ στον γενικό πληθυσμό για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού, του εντέρου, του πνεύμονα ή του οισοφάγου διακόπηκαν αμέσως μετά την επίσημη κήρυξη της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προκαλώντας ένα μεγάλο ερευνητικό κενό, αλλά και επιδεινώνοντας την επιδημιολογική κατάσταση του πληθυσμού για αυτούς τους τύπους καρκίνου.

Ο Καθηγητής επεσήμανε ότι «Η προτεραιοποίηση των ασθενών με γνώμονα την κατάσταση της υγείας τους αλλά και τη σοβαρότητα της πάθησής του ήταν πολύ συχνή στο στάδιο της θεραπείας και ιδιαίτερα στις χειρουργικές επεμβάσεις, οι δια ζώσης συνεδρίες ιατρών με ασθενείς αντικαταστάθηκαν από τις εξ αποστάσεως συναντήσεις που πραγματοποιούνταν μέσω διαδικτύου».


Άλλα ζητήματα που αντιμετώπισαν οι ογκολογικοί ασθενείς ήταν οι μεγάλες καθυστερήσεις και οι αναβολές προγραμματισμένων ραντεβού, οι οποίες αναφέρθηκαν και σε μετεγχειρητικό επίπεδο και γενικότερα μετά το πέρας οποιασδήποτε θεραπείας, γιατί οι επισκέψεις παρακολούθησης γινόντουσαν μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης ή διαδικτυακής παρακολούθησης.

Οι ασθενείς δηλώνουν ότι η πρόσβασή τους στις δομές υγείας ήταν χωρίς δυσκολία, ενώ 31% δηλώνει ότι αντιμετώπισε δυσκολία με τον εμβολιασμό.

Η καθυστέρηση ή ακόμα και η ακύρωση των ραντεβού και των επαναληπτικών εξετάσεων, καθώς και ο αποκλεισμός από τα νοσοκομεία ήταν τα κυριότερα προβλήματα, τόνισε ο Καθηγητής Βοζίκης.Ακολούθησε ο κ. Ιωάννης Καραφύλλης, Οικονομολόγος Υγείας με την εισήγησή του με θέμα «Η χρήση των ΙοΤ στη διαχείριση χρόνιων παθήσεων».

«Υπάρχουν πολλές ασθένειες που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως χρόνιες, αλλά οι κύριες χρόνιες ασθένειες που έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και συνεισφορά στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης είναι οι εξής: Καρκίνος, Αρθρίτιδα, Καρδιακή ασθένεια, Διαβήτη, Άσθμα και

Χρόνια νεφρική νόσος.

Οι περισσότερες χρόνιες ασθένειες δεν μπορούν να θεραπευτούν. Απαιτούν εντατική θεραπεία και αυτοδιαχείριση. Ορισμένες χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή εάν το άτομο δεν υποβληθεί σε άμεση θεραπεία. Οι περισσότερες χρόνιες ασθένειες συνεχίζονται μετά την εμφάνισή τους και θα απαιτούσαν τη συμμόρφωση με ορισμένες συμβουλές διαχείρισης της νόσου για να βεβαιωθεί ο ασθενής ότι η ασθένεια του δεν επηρεάζει την καθημερινότητά του.» ανέφερε ο κ. Καραφύλλης

Το Internet of Medical Things (IoMT) είναι το μείγμα ιατρικών συσκευών με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT). Τo IoMT είναι το μέλλον των σημερινών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης όπου κάθε ιατρική συσκευή θα συνδεθεί και θα παρακολουθείται μέσω διαδικτύου από τους επαγγελματίες υγείας. Αυτό προσφέρει ταχύτερο και χαμηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης καθώς εξελίσσεται. Στο παρακάτω παράδειγμα IoMT τα ζωτικά στοιχεία ενός ασθενούς συλλέγονται μέσω συσκευών αισθητήρων και αποστέλλονται σε εφαρμογές IoMT μέσω Διαδικτύου. Η πληροφορία στη συνέχεια ρέει στον επιστήμονα υγείας και το ιατρικό προσωπικό και στη συνέχεια αποστέλλεται απάντηση στους ασθενείς που την έχουν ανάγκη.

Ο κ. Καραφύλλης επίσης τόνισε ότι «Το IoMT διαδραματίζει ολοένα και πιο κεντρικό ρόλο στη διαχείριση χρόνιων παθήσεων και στη διευκόλυνση της εξ αποστάσεως φροντίδας. Για τους σκοπούς αυτούς χρησιμοποιούνται εξωτερικές φορητές συσκευές, εμφυτευμένες εσωτερικές συσκευές και συνδεδεμένες σταθερές ιατρικές συσκευές. Οι περισσότερες προσωπικές επισκέψεις σε γιατρό για χρόνιες παθήσεις είναι ουσιαστικά βιομετρικές ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των ασθενών και των γιατρών τους. Συχνά μπορούν να αντικατασταθούν τοποθετώντας τη σωστή συσκευή IoMT.».


Με το χαρακτηριστικό τίτλο «Οι Σύλλογοι Ασθενών φάρος ενημέρωσης και συμπαραστάτες του πολίτη στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων-Διαβήτης» συνέχισε με την εισήγησή του ο κ. Χρήστος Δαραμήλας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.).


Ο κ. Δαραμήλας ανέφερε ότι με βάση στοιχεία του 2021της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα (Η.ΔΙ.Κ.Α.) υπάρχουν:        

1.074.411 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

1.030.226 άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2

48.688 άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1  και

15.264 Σ.Δ. κύησης.


Τα Πρωτοβάθμια σωματεία και Σύλλογοι είναι Μ.Κ.Ο. με μέλη τους (συνήθως) πολίτες που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις ή γονείς ανήλικων παιδιών,

Ρόλος τους και καταστατικοί τους σκοποί είναι η υποστήριξη των μελών τους με κάθε τρόπο που αυτό δύναται να είναι εφικτό. Ενημέρωση του τοπικού κοινού, εκπαίδευση των μελών τους, διεκδικήσεις σε τοπικό επίπεδο (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Διαβητολογικά Κέντρα ή Ιατρεία, Σχολικές δομές κ.λ.π.).

Τα Δευτεροβάθμια όργανα είναι Μ.Κ.Ο. και μέλη τους είναι πρωτοβάθμια Σωματεία-Σύλλογοι. 

Ρόλος τους είναι η ενημέρωση, πρόληψη και εκπαίδευση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, των οικογενειών τους και του γενικότερου πληθυσμού, με καμπάνιες που καλύπτουν όλη τη χώρα

Επιπλέον, η προώθηση, διεκδίκηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των χρονίως πασχόντων που εκπροσωπούν στην υγεία, την παιδεία, την εργασία με κεντρικές παρεμβάσεις τόσο στα Υπουργεία, στη Βουλή και στους Οργανισμούς του Κράτους.«Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες και Χρόνιες Παθήσεις (Ε.Σ.Α.μεΑ.), είναι Μ.Κ.Ο. και μέλη της είναι οι δευτεροβάθμιες Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Αναπήρων και Χρονίως Πασχόντων.

Ρόλος τους είναι η ενημέρωση, πρόληψη και εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, των οικογενειών τους αλλά και του γενικότερου πληθυσμού, με καμπάνιες που καλύπτουν όλη τη χώρα με στόχο την ευαισθητοποίηση και την αλλαγή των αντιλήψεων.

Επιπλέον, η προώθηση, διεκδίκηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αναπήρων και χρονίων πασχόντων στην υγεία, την παιδεία, την εργασία με κεντρικές παρεμβάσεις τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τις ηγεσίες των Υπουργείων και τη Βουλή.

Σημαντική είναι και η συμμετοχή με θεσμοθετημένους εκπροσώπους της στα Δ.Σ. των οργανισμών όπως Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Ε.Φ.Κ.Α., Ο.Π.Ε.Κ.Α., Ε.Ο.Δ.Υ. κ.α.», τόνισε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες: Angelini Pharma, Gilead Sciences, Winmedica και Libytec. 


Το Forum διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) και του PhRMA Innovation Forum (PIF).


Περισσότερες πληροφορίες για το FORUM: Δήμητρα Γιώτη, info@dgpr.gr, 6972222915


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]