ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Προστατευόμενη περιοχή της εβδομάδας ο Αμβρακικός Κόλπος από τον ΟΦΥΠΕΚΑ

 


Η περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου χαρακτηρίζεται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ ως προστατευόμενη περιοχή της εβδομάδας στην σελίδα του Οργανισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση η προστατευόμενη περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου είναι μία από τις μεγαλύτερες υγροτοπικές περιοχές της Ελλάδας και της Μεσογείου και έχει ανακηρυχθεί ως Εθνικό Πάρκο το 2008.

Εδώ έχουν καταγραφεί 295 είδη πουλιών, με έξι από αυτά να είναι τα πιο εμβληματικά: ο αργυροπελεκάνος, ο ήταυρος, η λαγγόνα, δύο είδη αετών -ο στικταετός και ο κραυγαετός-, καθώς και η σπάνια βαλτόπαπια. Στον καλαμιώνα της Ροδιάς συναντάμε μία από τις τρεις μεγαλύτερες μεικτές αποικίες ερωδιών της Ελλάδας με 600-1.000 ζευγάρια, ανάλογα με τη χρονιά. Σε απομονωμένες φυσικές νησίδες των λιμνοθαλασσών Τσουκαλιό και Λογαρού αναπαράγονται οι παγκοσμίως απειλούμενοι αργυροπελεκάνοι. Στην περιοχή φωλιάζουν επίσης, καλαμοκανάδες, βουτηχτάρια, φαλαρίδες και πολλά άλλα είδη παπιών.

«Μόνιμος θαμώνας» του Αμβρακικού είναι η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, που τρέφεται και περνά μεγάλο μέρος της ζωής της στα πλούσια νερά του. Ωστόσο, ο πιο φημισμένος κάτοικων των νερών του είναι το ρινοδέλφινο Tursiops truncates. Στην περιοχή συναντάμε ένα μόνιμο πληθυσμό περίπου 150 ρινοδέλφινων σε ομάδες 20-30 ατόμων, τα οποία, εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Αμβρακικού κόλπου (πχ. αφθονία τροφής), έχουν αναπτύξει μία ξεχωριστή διατροφική και οικολογική συμπεριφορά.

Αναφορά γίνεται επίσης στην πλούσια αλιευτική παράδοση της περιοχής και στα ιβάρια που έχουν κατασκευαστεί στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού Κόλπου.

Να θυμίσουμε ότι η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου αποτελεί διάδοχο του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου – Λευκάδας, εδρεύει στην Ανέζα Άρτας και υπάγεται πλέον στην Διεύθυνση Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Τομέας Α) της Γενικής Διεύθυνσης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]