Το κονδύλι για τη χειροτεχνία στο επίκεντρο της συνάντησης Κεφάλα-Γιατρομανωλάκη

 


Με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη συναντήθηκε η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα. Βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν η χρηματοδότηση ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλισε το Υπουργείο από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χειροτεχνία. 

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τη βουλευτή για τον προγραμματισμό σχετικών δράσεων που θα ξεκινήσουν πιλοτικά για την υφαντουργία, την ξυλογλυπτική και την αγγειοπλαστική με σκοπό τη διατήρηση παραδοσιακών τεχνών, που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν. Στάθηκε, ωστόσο, στην πρόθεση να αναβιώσουν οι παραδοσιακές τέχνες μέσα από μια σύγχρονη αισθητική. 

Η κ. Κεφάλα, από την πλευρά της, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας και ενίσχυσης εκπαιδευτικών μονάδων με πιστοποίηση για την εκμάθηση παραδοσιακών τεχνών και τη σημασία ύπαρξης μιας τέτοιας πιστοποίησης εκπαίδευσης, η οποία θα καθιστούσε πιο ελκυστική την εκμάθησή τους. Στην περιοχή μας η Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή Μονοδενδρίου (υφαντουργία με παραδοσιακούς αργαλειούς, κεντήματα κλπ) και το Μέκκειο Ίδρυμα-Οικοτροφείο (με τμήματα Κοπτικής-Ραπτικής, Πλεκτικής καθώς και τεχνικής Μακραμέ και πλεκτικής με βελονάκι, ενώ ελπίζουμε σύντομα να επαναλειτουργήσει και το τμήμα αργαλειού, ταπητουργίας καθώς και το τμήμα κατασκευής και συντήρησης παραδοσιακών ελληνικών στολών που λειτουργούσαν παλαιότερα), μπορούν να πρωτοστατήσουν σε αυτή την προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Ο κ. Γιατρομανωλάκης και η κ. Κεφάλα συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους προς αυτή την κατεύθυνση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]