ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ιωάννινα:Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να σταματήσει κάθε εμπλοκή και ελληνική συμμετοχή!

Η διεξαγωγή ενός ακόμα πολέμου που ξεσπά στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, ανοίγει τον δρόμο για μια πολεμική αντιπαράθεση απρόβλεπτων διαστάσεων με θύματα για μια ακόμα φορά τους λαούς όχι μόνο των εμπλεκόμενων χωρών αλλά γενικότερα.

Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας είναι η τυπική έναρξη ενός πολέμου που προετοιμαζόταν για καιρό στο έδαφος της συσσωρευμένης έντασης και του σκληρού ανταγωνισμού ΗΠΑ/ΝΑΤΟ- ΕΕ- Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο. Η πολεμική σύγκρουση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, ούτε αφορά μειονοτικές ή ιστορικές διαφορές όπως εντέχνως προσπαθούν να παρουσιάσουν. Ούτως ή άλλως για δεκαετίες οι λαοί της περιοχής ζούσαν αδελφωμένοι. Η αντιπαράθεση γίνεται για τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. 

Η χρήση στρατιωτικών μέσων που παίρνει τη σκυτάλη από τη διπλωματία και τους προσωρινούς συμβιβασμούς, έχει στόχο την επικράτηση στην κούρσα για τις σφαίρες επιρροής, το ποιος θα έχει μεγαλύτερο έλεγχο στην παραγωγή και μεταφορά ενέργειας, ποια ιμπεριαλιστικά κράτη και οργανισμοί θα αποκτήσουν το πάνω χέρι για λογαριασμό των μονοπωλίων που αρπάζουν τον πλούτο που παράγει η εργατική τάξη σε κάθε περιοχή.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς της περιοχής οι οποίοι βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, αντιμέτωποι με την πιο βίαιη μορφή που μπορούν να πάρουν οι διεθνείς ανταγωνισμοί και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Η σκέψη μας βρίσκεται ιδιαίτερα στους εκατομμύρια μαθητές που αντί να βρίσκονται στο σχολείο τους είναι κρυμμένοι στα καταφύγια, οδηγούνται στα καραβάνια της προσφυγιάς, ζούνε σε έναν διαρκή κίνδυνο για τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους.

Η πολεμική αντιπαράθεση στην Ουκρανία αφορά όλους τους λαούςτου κόσμου γιατί οι αιτίες των πολέμων που ζήσαμε στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στη Λατινική Αμερική είναι οι ίδιες που κρύβονται και σήμερα πίσω από τη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και οι επιπτώσεις των πολεμικών αναμετρήσεων πέφτουν στις πλάτες των λαών όλου του κόσμου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κάτι το οποίο θα συμβεί και τώρα.

Δε θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα!

Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας σε αυτόν τον πόλεμο. Η βάση της Αλεξανδρούπολης έχει μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς και προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, αντίστοιχο ρόλο παίζει και η βάση της Σούδας. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που διαγωνίζονταν για το ποιος θα ανοίξει περισσότερες αμερικανικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα μας. Η μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ βάζει τον λαό μας στο στόχαστρο, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τους εργαζόμενους και τους νέους της χώρας μας.

Η πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή μας ήδη επιφέρει νέα βάρη και έχει ως συνέπεια την ακρίβεια βασικών αγαθών, την αύξηση της τιμής των καυσίμων, την ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια για τα λαϊκά νοικοκυριά, νέο γύρο πολεμικών εξοπλισμών. Τα σωματεία και όλοι οι εργαζόμενοι δεθα επιτρέψουμε να «ματώσουμε» για μια ακόμα φορά για τα κέρδη και τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Δεν κάνουμε βήμα πίσω, δυναμώνουμε την πάλη για την ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεών μας για προστασία της ζωής και της υγείας μας, για μισθούς με αξιοπρέπεια, για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα. 

Δυναμώνουμε τη φωνή μας!

Να σταματήσει αμέσως η ελληνική εμπλοκή και συμμετοχή στον πόλεμο. Κανένας Έλληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας. Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, για να κλείσουν οι Αμερικανο-Νατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα. 

Σε κάθε σχολείο παίρνουμε πολύμορφες πρωτοβουλίες

(καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, αθλητικές κ.α.) μαζί με τους μαθητές μας. 

Βροντοφωνάζουμε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην Ειρήνη και τη Φιλία των Λαών»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]