Σειρά συναντήσεων με φόντο την απεργία στους ΟΤΑ του νομού Ιωαννίνων


 Σε σειρά συναντήσεων προχώρησε σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου 2022, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν Ιωαννίνων, με τα πρωτοβάθμια σωματεία των Μηχανικών ΠΕ και ΤΕ του Δημοσίου στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν προκηρύξει από κοινού οι 3 ομοσπονδίες του Δημοσίου, δηλαδή η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η Π.Ο.Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. και η Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ.

Αντιπροσωπείες των τριών Σωματείων συνάντησαν τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχο Δωδώνης κ. Ντακαλέτση και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Ιωαννιτών (του Δήμου της έδρας του Νομού που εξυπηρετεί συνολικά 7 από τους 8 Δήμους) κ Ζωγράφο. 

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου εξέθεσαν την κατάσταση στο Νομό Ιωαννίνων όπου η πολεοδομία με τη σημερινή της μορφή συστάθηκε με τον «Καλλικράτη» (3852/2010) και αριθμούσε 75 εργαζόμενους. Δώδεκα χρόνια μετά, το 2022 εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων έχουν απομείνει λιγότερο από το 1/3 των εργαζόμενων (24 μηχανικοί και διοικητικοί υπάλληλοι), την ίδια στιγμή που το νομοθετικό πλαίσιο εκτός από δαιδαλώδες, επιβάλλει και ασφυκτικές προθεσμίες για τη διεκπεραίωση των ελέγχων των πολεοδομικών αδειών.

Στους υπόλοιπους δήμους του Νομού, η σύσταση υπηρεσιών δόμησης  αν και επιβεβλημένη και από το νόμο, καθίσταται πρακτικά αδύνατη, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι των Δήμων ανέφεραν ότι όσοι μηχανικοί απασχολούνται στους περιφερειακούς Δήμους είναι όλοι τοποθετημένοι στις Τεχνικές Υπηρεσίες ενώ υπάρχουν και δήμοι που δεν έχουν καν τις απαραίτητες ειδικότητες για τις υπηρεσίες δόμησης όπως πχ αρχιτέκτονες μηχανικούς και χωροτάκτες πολεοδόμους. 

Ακόμα και εκεί που υπάρχουν τμήματα όμως, όπως στην Πολεοδομία των Ιωαννίνων, είναι υποστελεχωμένα και επιπλέον οι συνάδελφοι εξαιτίας του νόμου είναι αναγκασμένοι να συμμετέχουν και σε άλλες επιτροπές. Με αυτό τον τρόπο, σοβαρά ζητήματα όπως ο έλεγχος της αντισεισμικής θωράκισης των κτηρίων καθίσταται ανέφικτος και προβλήματα όπως η επέκταση του σχεδίου πόλεως παραπέμπονται στις καλένδες.

Από τις συναντήσεις προέκυψε ότι ο Πρόεδρος της ΠΕΔ θα θέσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων ζήτησαν συνάντηση με το Δήμαρχο Ιωαννιτών την επόμενη εβδομάδα. 

Τέλος σημειώνεται ότι ο Σύλλογος των Εργαζόμενων στους ΟΤΑ Ιωαννίνων αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας την επόμενη Τρίτη 22 Μαρτίου 2022 ενώ ισχύει και η απόφαση των τριών ομοσπονδιών για στάση εργασίας την επόμενη Τετάρτη 23 Μάρτη 9-12.00 

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]