Επίσκεψη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Αλβανία
Τα θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Εθνική Μειονότητα (ΕΕΜ) κυριάρχησαν στην ατζέντα της επίσκεψης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά στην Αλβανία. Ο κ. Αμυράς επισκέφθηκε την Περιφέρεια του Αργυρόκαστρου με διαδοχικές στάσεις στο Γεωργουτσάτι, έδρα του Δήμου Δρόπολης, το Αργυρόκαστρο και τη Δερβιτσάνη.


Στο Γεωργουτσάτι ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισκέφθηκε το Δημαρχείο του Δήμου Δρόπολης, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Δημήτρης Τόλης, ενώ οι γυναίκες υπάλληλοι του Δήμου του προσέφεραν ένα χειροποίητο πλεκτό πασχαλινό καλάθι. Στη συνέχεια πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο του Δήμου Φοινίκης και Πρόεδρο του μειονοτικού κόμματος MEGA, Χρήστο Κίτσο και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην πλατεία του χωριού. 


Κατά τη συζήτηση οι εκπρόσωποι έθεσαν στον Υφυπουργό ΠΕΝ τα ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα της ΕΕΜ στην Αλβανία καθώς και θέματα που απασχολούν τα μέλη της Κοινότητας που ζουν στην Ελλάδα, όπως τα ασφαλιστικά δικαιώματα και η χορήγηση εθνικής σύνταξης. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η συζήτηση που είχε ο κ. Αμυράς στη Δερβιτσάνη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Ένωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας-ΟΜΟΝΟΙΑ», Βασίλη Κάγιο, ο οποίος από την πλευρά τους εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη ρύθμιση της Ελληνικής Κυβέρνησης, με την οποία διευκολύνεται η απονομή πλήρους εθνικής σύνταξης, δεδομένου ότι τίθενται ως απαίτηση τα 30 αντί τα 40 χρόνια διαμονής. Στην ευρεία συζήτηση συμμετείχαν, επίσης, ο πρώην Βουλευτής, Περιφερειάρχης Αργυρόκαστρου και Υπουργός Εργασίας, Σπύρος Ξέρρας και ο πρώην Βουλευτής και Υπουργός Υγείας, Βαγγέλης Τάβος. 


Στο Αργυρόκαστρο ο Υφυπουργός ΠΕΝ είχε εθιμοτυπικές συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη, Odisse Kote με τον οποίο συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας των όμορων Περιφερειών για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργυρόκαστρου, κ. Δημήτριο. Στη συνέχεια μετέβη στο ελληνικό Προξενείο Αργυρόκαστρου, όπου τον υποδέχθηκε η Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία, Σοφία Φιλιππίδου.


Η περιοδεία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος στην Αλβανία ολοκληρώθηκε με  επίσκεψη και ξενάγηση στην πρότυπη μονάδα παραγωγής τυροκομικών και αλλαντικών Gjirofarm της ελληνοαλβανικής εταιρείας του Γιαννιώτη επιχειρηματία Αντώνη Ούζα και του Πύρρου Καρατζά στην Κακαβιά.Ο κ. Αμυράς δήλωσε: «Στηρίζουμε την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας ως αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού και ακούμε με προσοχή τα αιτήματα και τις ανησυχίες της. Είχα το προνόμιο να συναντήσω εκπροσώπους της ΕΕΜ, να κάνουμε παραγωγικές συζητήσεις και να εξετάσουμε από κοινού τρόπους επίλυσης των ζητημάτων που  τους απασχολούν. Αυτή η επίσκεψη ήταν μόνο η αρχή».
Τον Υφυπουργό κατά την περιοδεία του συνόδευσαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, Δημήτρης Σαχαρίδης και ο Δήμαρχος Κόνιτσας, Νίκος Εξάρχου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]