ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Κρ. Αρσένης: Μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο εντός Ζωνών Αποκλεισμού στο Ζαγόρι


Πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) χορήγησε τρεις Βεβαιώσεις Παραγωγού συνολικής ισχύος 40,4 MW για ισάριθμα Φωτοβολταϊκά πάρκα (Φ/Β) σε Βελλά Δήμου Πωγωνίου, Κεντρικό Ζαγόρι και Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας.


Ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης εξέφρασαν την δέσμευσή τους για την ματαίωση της σχεδιαζόμενης επένδυσης του φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή του οροπεδίου των Άνω Πεδινών με τον όρο να  μη γίνει μια τέτοια εγκατάσταση από άλλον επενδυτή.


Η συγκεκριμένη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την διατήρηση της απειλούμενης ορνιθοπανίδας της Ευρώπης και αποτελεί μέρος του δικτύου ΦΥΣΗ 2000. Βρίσκεται δε εντός του πυρήνα της πρόσφατης πρότασης για την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο των πολιτιστικών τοπίων της UNESCO. Η πλούσια βιοπολιτισμική κληρονομιά της περιοχής αυτής, είναι συχνά το αντικείμενο έρευνας φοιτητών και ερευνητών που φιλοξενούνται κάθε χρόνο από το 2012 στα Άνω Πεδινά.


Το παράρτημα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στο Ζαγόρι θεωρεί ότι η προτεινόμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου θα μεταβάλλει ριζικά τον χαρακτήρα των οροπεδίων ως ζαγορίσια μωσαϊκά, θα διαταράξει την λειτουργία τους και θα υποβαθμίσει την αξία τους για το μέλλον.


Σημειώνεται ότι με βάση το Π.Δ. 26-09-1979 Φ.Ε.Κ. (615 Δ’/1979) ‘Περί χαρακτηρισμού ως παραδοσιακών των υφιστάμενων προ του έτους 1923 οικισμών της ευρυτέρας περιοχής Ζαγορίου Ηπείρου’, στην περιοχή απαγορεύεται η κατασκευή παντός έργου υποδομής εμφανούς άνευ προηγούμενης έγκρισης της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Η απλή εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα επιτρέπεται μόνον με ενσωμάτωση στην στέγη και με τα παρελκόμενα της μονάδας να μην είναι ορατά.


Ερωτάται η κα. Υπουργός:


Δεσμεύεται να νομοθετήσει άμεσα έτσι ώστε να μην επιτρέπεται ανάπτυξη Φ/Β και Αιολικών σταθμών στα όρια του Ζαγορίου;

Γιατί συνεχίζει να επιτρέπει την καταστροφή των Προστατευόμενων Περιοχών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει καταδικάσει τη χώρα μας γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Κρίτων Αρσένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]