Βάνα Παπαευαγγέλου:Πιθανή η 4η δόση εμβολίου για όλους το φθινόπωρο


 Οπως ανέφερε νωρίτερα στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας η κα Βάνα Παπαευεγγέλου ,οι επιστήμονες θεωρούν  αναγκαία μία επαναληπτική δόση εμβολίου κατά της νόσου covid-19 το φθινόπωρο.

Οπως σημείωσε η Καθηγήτρια όσο περνά ο καιρός αυξάνεται η πιθανότητα κάποιος να μολυνθεί και η 4η δόση στην Ελλάδα πιθανώς θα ξεκινήσει το φθινόπωρο .

"Η προστασία της τρίτης δόσης για σοβαρή νόσηση και  θάνατο είναι πολύ μεγάλη ,δεν συγκρίνεται η αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις 2 δόσεις "είπε η  κα Παπαευαγγέλου αναφερόμενη στην προστασία που παρέχει η τρίτη  δόση του εμβολίου .


Αναλυτικά η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε:

Σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 21.099 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, ενώ ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι στην επικράτεια ανέρχεται σε 355.


Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 51 ακόμα συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων σημειώνουμε 7.978 νέα κρούσματα στην Αττική και 2.020 στη Θεσσαλονίκη.


Ακόμα, αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σημειώνεται σήμερα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης με 757 νέα κρούσματα και στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας με 506 νέα κρούσματα αντίστοιχα.


Τα κύρια χαρακτηριστικά της πανδημίας στη χώρα μας την εβδομάδα που μας πέρασε, αφορούν σε μια σταθεροποίηση της αυξητικής πορείας σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες με σαφή όμως μετακίνηση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.


Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση των νέων νοσηλειών, όπως είπε και η Υπουργός, ενώ οι πιο σκληροί δείκτες της πανδημίας που αφορούν στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και των νέων θανάτων ακολουθεί μία αργή αποκλιμάκωση.


Ο κυλιόμενος μέσος όρος του 7ημέρου έχει αυξηθεί στις 210.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται και στο συνολικό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια που αυξήθηκε στις 176.000 συνανθρώπους μας.


Παρόλα αυτά φαίνεται ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της «Όμικρον 2», καθώς η αυξητική τάση φαίνεται να επιπεδώνεται σε σχέση με τις πρώτες 20 ημέρες του Μαρτίου.


Σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες είχαμε αντίστοιχα αύξηση κατά 24% και 16% στα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, ενώ την εβδομάδα που μας πέρασε είχε μία σαφή επιπέδωση του πανδημικού κύματος με μία σχετική μείωση των νέων κρουσμάτων κατά 6,3% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.


Αύξηση των κρουσμάτων σημειώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Πιερίας, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Φθιώτιδας, Ροδόπης και Σερρών.


Ακόμα, αύξηση σημειώθηκε και σε περιοχές της Αττικής όπως είναι ο βόρειος τομέας Αθηνών και η δυτική Αττική.


Είναι βέβαια πιθανό ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να υποεκτιμάται σημαντικά στις μέρες μας, καθώς φαίνεται ότι κάποιοι συμπολίτες μας που διαγιγνώσκονται με την κατ΄ οίκον διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, των self-test, δεν δηλώνονται ποτέ στο αρχείο του ΕΟΔΥ.


Το ποσοστό της θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων επίσης αυξήθηκε σημαντικά, παρά τον σχετικά σταθερό αριθμό εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται καθημερινά.


Σημειώνεται ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος θετικότητας του 7ημερου είναι στο 8,2% ενώ πριν από 15 μέρες ήταν κάτω από 5%. Παράλληλα, σύμφωνα με τα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Ιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, έχουμε πλέον πλήρη επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον» με την «Όμικρον 2» να αφορά στο 77% των νέων δειγμάτων που εξετάζονται.


Παράλληλα καταγράφεται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε 8 από τις 13 περιφερειακές ενότητες, όπου υπάρχει σύστημα επιτήρησης, με σημαντική αύξηση στην Αττική, το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης αλλά και στα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη.


Ανησυχεί η σαφής αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που έχει φτάσει στα 41 έτη. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες παρατηρείται μείωση στην επίπτωση νέων κρουσμάτων στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες, δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα από 12 έως 34 ετών, ενώ παράλληλα έχουμε σημαντική αύξηση σε άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών και ιδιαίτερα σε ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών.


Αύξηση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων καταγράφεται και στους πλέον ευάλωτους συνανθρώπους μας, δηλαδή στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών. Και σημειώνουμε ότι στις περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Γρεβενών, Δράμας, Κοζάνης, Πρέβεζας, Σερρών και Τρικάλων τα μισά από τα νέα κρούσματα αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών.


Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι με βάση την ηλικιακή αυτή κατανομή των νέων κρουσμάτων αναμένεται περαιτέρω αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μας τις επόμενες εβδομάδες.


Αντίθετα, παρά το αυξημένο testing, θυμίζω ότι ακόμα και αυτή την εβδομάδα τα παιδιά μας της σχολικής ηλικίας έκαναν 2 self-test την εβδομάδα, παρατηρούμε μια σταθεροποίηση στα κρούσματα στα παιδιά κάτω των 11 ετών και σαφή μείωση στα παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Συνολικά, τα νέα κρούσματα σε παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή ηλικίας 4 έως 18 ετών, σήμερα αποτελούν μόλις το 23% των νέων κρουσμάτων έναντι του 30 με 33% που αφορούσαν μέχρι την πρόσφατη έξαρση του πανδημικού κύματος λόγω της «Όμικρον 2».


Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια αυξάνεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων σταθερά με αποτέλεσμα οι νοσηλευόμενοι ασθενείς να είναι σήμερα περίπου στις 3.500, ενώ ο μέσος κυλιόμενος όρος νέων εισαγωγών του τελευταίο 7ημερου έχει σημαντικά αυξηθεί και έχει φτάσει στις 426 νέες εισαγωγές την ημέρα.


Το 75% των νέων εισαγωγών αφορά σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με δεδομένα του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του κυρίου Κωτσιόπουλου, την εβδομάδα που μας πέρασε σημειώθηκε αύξηση κατά 15% των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες και κατά σχεδόν 20% των νέων εισαγωγών μεσοσταθμικά.


Σημαντικότερη αύξηση των νέων εισαγωγών είχαμε στην Αττική και στην Κρήτη. Ακόμα, καταγράφεται μια πολύ αργή αποκλιμάκωση κατά περίπου 5% των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι λόγω Covid, αλλά και των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά στην επικράτεια.


Αν και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ανά εβδομάδα παρέμεινε σταθερός, περίπου στους 100 ασθενείς ανά εβδομάδα, σημειώνεται μία μικρή αύξηση των νέων διασωληνώσεων στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα.


Η αύξηση των τελευταίων 15–20 ημερών οφείλεται στην επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον 2» που εμφανίστηκε στη χώρα μας, ενώ είχαμε ήδη μία αυξημένη διασπορά και ένα μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων λόγω της «Όμικρον».


Σύμφωνα, όμως, με την εμπειρία άλλων χωρών, αλλά και με βάση τα μαθηματικά μοντέλα της χώρας μας, θεωρούμε ότι το πανδημικό αυτό κύμα θα έχει μικρότερη διάρκεια και θα κορυφωθεί εντός των επόμενων ημερών.


Γνωρίζουμε ότι η παραλλαγή «Όμικρον» γενικά προκαλεί ηπιότερη νόσο. Αυτό φαίνεται πια ξεκάθαρα και από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ όπου βλέπουμε ότι από την αρχή του 2022 έχουμε μία σημαντική μείωση του ποσοστού νέων διασωληνώσεων και θανάτων ανά αριθμό νέων κρουσμάτων.


Η «ψαλίδα» δηλαδή μεταξύ των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών ανοίγει.


Από την άλλη βέβαια βλέπουμε ότι ο ιός δεν προκαλεί το ίδιο βαριά νόσο σε όλο τον κόσμο.


Βλέπουμε εμβολιασμένα άτομα μεγάλης ηλικίας να το περνούν εύκολα, «στο πόδι», την ώρα που εμβολιασμένοι 40ρηδες ή 50αρηδες υποφέρουν.


Συνεπώς, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι, με τη σημερινή μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, θα πρέπει να προσέχουν, να αποφύγουν να κολλήσουν γιατί κάνεις δεν είναι άτρωτος.


Ακόμα και για το καλό της χώρας μας, όπως είπε και η Υπουργός, όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε στη μείωση αυτής της διασποράς μέσω της συμπεριφοράς μας.


Για το λόγο αυτό και στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής μας, συμφωνήσαμε με την εισήγηση του Υπουργείου Υγείας να μη γίνει άρση κανενός μέτρου μέχρι το τέλος του Απριλίου.


Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δοθεί λάθος μήνυμα στην κοινότητα. Η πανδημία είναι εδώ, ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και αν και μάθαμε να συνυπάρχουμε μαζί του, μάθαμε να κάνουμε αυτά που θέλουμε, να συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας σε σημαντικό βαθμό.


Δεν είναι ακόμα η ώρα για να ξεχάσουμε τον Covid. Απλά σήμερα προχωράμε σε μία φάση όπου οι παραλλαγές του ιού προκαλούν ηπιότερη νόσο, ιδιαίτερα στους εμβολιασμένους, σε μία κοινωνία όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και συνεπώς ο καθένας από εμάς μπορεί να επιλέγει τις δραστηριότητές του.


Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η «Όμικρον» μπορεί να προκαλέσει πολύ βαριά νόσο σε ανεμβολίαστους, ιδιαίτερα σε αυτούς που είναι μεγαλύτερης ηλικίας.


Κάνω, λοιπόν, έκκληση ξανά σε όσους επέλεξαν να μην εμβολιαστούν να προσέχουν ακόμα περισσότερο. Είναι απαραίτητη η τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και κυρίως η ορθή χρήση της μάσκας.


Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας και τα αντιικά φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν υπερήλικες και ευάλωτους συνανθρώπους μας που θα κολλήσουν.


Παραμένει, όμως, σαφές ότι το εμβόλιο αποτελεί το σημαντικότερο όπλο μας έναντι της σοβαρής νόσου ακόμα και σήμερα που κυκλοφορεί η ηπιότερη παραλλαγή «Όμικρον».


Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, που αναλύει στην Επιτροπή μας κάθε εβδομάδα ο Καθηγητής κύριος Τσιόδρας, η προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός έναντι θανάτου διατηρείται στο ακέραιο ακόμα και σήμερα, στην περίοδο που στη χώρα μας επικρατεί η παραλλαγή «Όμικρον».


Σύμφωνα λοιπόν με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από τη χώρα μας ανά περιφερειακή ενότητα, εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρότατη συσχέτιση του αριθμού των θανάτων των τελευταίων δύο εβδομάδων με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.


Όλο και περισσότερα βιβλιογραφικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η προηγούμενη νόσηση δεν προσφέρει ισότιμη προστασία με αυτή που επιτυγχάνεται μετά από εμβολιασμό με 3 δόσεις.


Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η λοίμωξη από την παραλλαγή «Όμικρον» προστατεύει κυρίως έναντι επαναμόλυνσης από την ίδια παραλλαγή. Αντίθετα με τον εμβολιασμό που προσφέρει ευρεία κάλυψη έναντι του ιού.


Είναι λάθος, λοιπόν, αυτό που κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν γιατί έχουν ήδη κολλήσει.


Τέλος, ακόμα και στα παιδιά σχολικής ηλικίας Δημοτικού, ηλικίας 5 έως 11 ετών, χθεσινή μελέτη με δεδομένα από 23 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, έδειξε ότι ο εμβολιασμός ακόμα και σε αυτή την ηλικία μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας κατά 68%.


Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και θα είμαι στη διάθεσή σας αργότερα.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Σας ευχαριστούμε πολύ κυρία Παπαευαγγέλου. Κύριε Μαγιορκίνη, ο λόγος σε εσάς.


ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Καλησπέρα και από εμένα. Να δούμε πώς κινείται η επιδημία στον κόσμο. Μέχρι σήμερα, λοιπόν, έχουν καταγραφεί 487.000.000 μολύνσεις και 6,2 εκατομμύρια θάνατοι με τη νόσο.


Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν σημαντικά κατά 13% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 1,45 εκατομμύρια διαγνώσεις μεσοσταθμικά.


Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν, για ακόμα μια εβδομάδα, σημαντικά κατά 19% καθώς καταγράφηκαν περίπου 3.960 θάνατοι ανά ημέρα.


Η μείωση των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζεται σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από το 2020 όταν η πανδημία ξεκινούσε, στην εκθετική της αύξηση, στην πρώτη-πρώτη εκθετική αύξηση.


Να σημειώσουμε, λοιπόν, ότι αυτή η μείωση παρατηρείται παρά τη γενικότερη χαλάρωση των μέτρων διασποράς που γίνεται στις περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή.


Η επιδημία στην Ευρώπη επίσης έδειξε μείωση όσον αφορά τη διασπορά, παρατηρήθηκε περίπου 8% μείωση στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 12%.


Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν περίπου 5.000.000 διαγνώσεις και 11.000 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα. Οι 40 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.


Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρήθηκε σε μόλις 3 χώρες, σημαντική βελτίωση, δηλαδή πάνω από 30%, παρατηρήθηκε σε 13 χώρες.


Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο και από την ευρωπαϊκή εικόνα ότι, παρά τη χαλάρωση των μέτρων, πλέον παρατηρούμε μείωση της διασποράς με σημαντική βελτίωση του αριθμού των θανάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο το οποίο κυρίως αποδίδεται στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.


Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια μειώθηκε κατά 4%, ο αριθμός των θανάτων, ωστόσο, έδειξε μικρή επιδείνωση κατά 5%.


Η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει, όπως είπε και η κυρία Παπαευαγγέλου, αύξηση. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είδαμε περίπου 4%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες, όπως ήδη ειπώθηκε, είναι γύρω στο 17% με 20% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 122.000.000 συσκευές self-test σε περίπου 7,8 εκατομμύρια πολίτες.


101 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, άρα λοιπόν κάθε άνθρωπος έχει κάνει τουλάχιστον 10 φορές self-test.


Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι χθες το βράδυ ήταν 765.000. Συνοπτικά, λοιπόν, βλέπουμε μία σταθεροποίηση της διασποράς της επιδημίας στην Ελλάδα με μία ήπια, πιο διαχειρίσιμη αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας, παρά τη χαλάρωση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό είναι σίγουρα αποτέλεσμα του εμβολιασμού. Δεν είναι αρκετό. Θέλουμε και άλλο. Στο ίδιο πλαίσιο λοιπόν παρατηρούμε μια διαρκή βελτίωση των σκληρών δεικτών τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.


Τι σημαίνει αυτό; Ότι σιγά – σιγά μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό. Όμως, οι ευπαθείς ομάδες καθώς και οι μη εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τον υποτιμήσουν.


Είναι προφανές ότι για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που έχει ακολουθήσει τον εμβολιασμό, έχει κάνει τον πλήρη εμβολιασμό του, πρόκειται για μία πλήρως διαχειρίσιμη λοίμωξη την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζουν κατ’ αρχάς με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, πάντα σε συνεργασία με το θεράποντα ιατρό τους.


Εξαιρετικά σημαντικό είναι οι ευπαθείς ομάδες, όταν διαγνωστούν, να έρχονται άμεσα σε επαφή με τον θεράποντα γιατρό για να διερευνήσουν τις όποιες θεραπευτικές επιλογές έχουν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]