ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

4χιλιάδες στρέμματα δασωμένοι αγροί στο Δήμο Ζίτσας, ξανά στα χέρια των ιδιοκτητών τους

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης νόμου και αισθανόμαστε δικαιωμένοι καθώς ένα όνειρο που είχαμε από την αρχή της θητείας μας γίνεται πραγματικότητα. Επιτέλους εισακουστήκαμε και ένα πάγιο αίτημα των καλλιεργητών της περιοχής μας το οποίο υποστηρίξαμε σθεναρά γίνεται αποδεκτό και ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό τον συντοπίτη μας υφυπουργό Γιώργο Αμυρά», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Να σημειωθεί  πως από το 2017 οπότε και αναδείχθηκε το πρόβλημα, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ο Δήμαρχος Ζίτσας είχε αναλάβει πρωτοβουλίες με αλλεπάλληλα έγγραφα και συναντήσεις στα αρμόδια Υπουργεία για να αποδοθούν οι εκτάσεις αυτές στους ιδιοκτήτες τους. «Αντιμετωπίζαμε περιπτώσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ζίτσας, όπου νέοι άνθρωποι εξέφραζαν έντονα την αγωνία τους καθώς στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις σκόνταφταν στο «γράμμα» του νόμου επειδή εκτάσεις που κατά το χρονικό διάστημα 1945-1981 ήταν αγροί ή  αμπελώνες και καλλιεργούνταν, με την πάροδο του χρόνου λόγγιασαν αφού έμειναν ακαλλιέργητοι. Τώρα η νέα διάταξη αποτελεί «χρυσή» ευκαιρία για τους ανθρώπους  αυτούς που μπορούν πλέον να καλλιεργήσουν και πάλι τα χωράφια τους. Ο νόμος δίνει πλέον τη δυνατότητα στους υπαλλήλους των δασαρχείων να βοηθούν τους ανθρώπους που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα».      .    

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Γιώργος Αμυράς αναφερόμενος στη ρύθμιση υπογράμμισε: «Είμαστε υπερήφανοι για τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση  την οποία περίμεναν οι πολίτες εδώ και χρόνια. Εργαστήκαμε πολύ σκληρά και ευχαριστώ για τη συνδρομή τους τόσο τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, όσο και το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο, έτσι ώστε να φέρουμε στη Βουλή για να ψηφιστεί μια ρύθμιση για το αυτονόητο, να επιστραφεί δηλαδή η δυνατότητα στους πολίτες να έχουν ιδιοκτησία αυτής της γης που, ούτως ή άλλως κατείχαν με νόμιμους τρόπους και να την καλλιεργήσουν. Ο Δήμος Ζίτσας έχει έναν επιπλέον λόγο να αισιοδοξεί για το μέλλον διότι είναι ένας ευλογημένος τόπος που από την αρχαιότητα φημιζόταν για τα κρασιά και τις υπέροχες ποικιλίες και να που τώρα δίνουμε τη δυνατότητα σε πάνω από 15.000 ανθρώπους να επιστρέψουν στην πατρογονική τους γη και να φυτέψουν αμπέλια ή άλλες καλλιέργειες και να ζήσουν από τη γη τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο το 6% της έκτασης του Δήμου Ζίτσας περίπου 4.000 στρέμματα ήταν μπλοκαρισμένη καθώς ήταν χαρακτηρισμένη ως  δασωμένος  αγρός.  Τώρα αυτό αλλάζει και δίνουμε τη δυνατότητα κυρίως στους νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στη γη, στην πρωτογενή παραγωγή, για να φέρουν στον πρωτογενή τομέα ένα νέο αέρα για προϊόντα, για καλλιέργειες μεγάλης εξαγωγικής δυνατότητας και υπεραξίας». 

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Υφυπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας  συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Ζίτσας επισκέφθηκε αμπελώνα της περιοχής. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]