ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

ΑΣΥ ΠΓΝΙ,ΓΝ Χ/Κώστα. OXI στις περικοπές του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. 24ωρη απεργία Τετάρτη 23 Φλεβάρη

 




ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Α.Σ.Υ.) ΠΓΝΙ &ΓΝ Χ/ΚΩΣΤΑ  

                      (στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ.)           15 Φεβρουαρίου 2022


Καμία περικοπή στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας – επέκταση  του σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας- άμεση ένταξη στα ΒΑΕ.


Αυξήσεις στους μισθούς μας  και επαναφορά του 13ου  και 14ου μισθού,  ενάντια στην επίθεση ακρίβειας που δεχόμαστε.


ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ



Αγανάκτηση μας προκαλεί το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής για την  «Μεταρρύθμιση καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας», που διατηρεί τον απαράδεκτο αποκλεισμό χιλιάδων συναδέλφων (γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, διαιτολόγων, φυλάκων, διοικητικών, εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΟΔΥ κλπ),

Ταυτόχρονα, η επιτροπή "βαθμολογεί" ως χαμηλού κινδύνου πολλά επαγγέλματα/ειδικότητες στις δημόσιες μονάδες υγείας, οπότε υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος μείωσης του ανθυγιεινού επιδόματος σε χιλιάδες συναδέλφους.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, προτείνεται μείωση του επιδόματος σε χιλιάδες εργαζόμενους (π.χ. ιατρικών εργαστηρίων, καθαριστές, επισκέπτες υγείας, βιολόγοι – βιοχημικοί,) καθώς και κατάργηση του σε εκατοντάδες άλλους (π.χ. εργαζόμενοι στον ιματισμό και στην εστίαση).


Ενώ και η προτεινόμενη μικρή αύξηση (κατά 20 έως 30 ευρώ μεικτά) του επιδόματος για το νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, τα πληρώματα ασθενοφόρων και μια κατηγορία ραδιολόγων – ακτινολόγων, ΔΕΝ μπορεί να κρύψει τη συνεχιζόμενη κοροϊδια, για την άρνηση ένταξης στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.


Συγκεκριμένα, η "βαθμολόγηση" για "επικινδυνότητα" λόγω έκθεσης σε φυσικούς, χημικούς, βιολογικούς, εργονομικούς, μηχανολογικούς - ηλεκτρολογικούς, οργανωτικούς και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες είναι η ακόλουθη:


● νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτές: 102 (αύξηση από 150 σε 170 ή 180 ευρώ)


● μαίες: 82 ή 61 (σε 471 μείωση από 150 στα 100 ευρώ και στις υπόλοιπες αύξηση από 150 σε 170 ή 180 ευρώ)


● βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό: 82 (αύξηση από 150 σε 170 ή 180 ευρώ)


● ιατρικών εργαστηρίων: 61- 63 (μείωση από 150 στα 100 ευρώ), βιολόγων - χημικών: 63 (μείωση από 150 στα 100 ευρώ)


● ραδιολόγοι – ακτινολόγοι: 63 ή 82 (σε 838 μείωση από 150 σε 100 ευρώ και σε 702 αύξηση σε 170 ή 180 ευρώ)


● επισκέπτες υγείας: 37 (μείωση από 150 στα 70 ευρώ)


● καθαρίστριες: 68 (μείωση από 150 στα 100 ευρώ )


● μάγειρες, βοηθοί, τραπεζοκόμες: 22 (εκτός επιδόματος)


● πλυντηρίων – ιματισμού: 22 ή 30 (εκτός επιδόματος)


●φυσικοθεραπευτές – εργοθεραπευτές - λογοθεραπευτές: 44 (επίδομα 70 ευρώ)


● φαρμακοποιοί, βοηθοί: 41 ή 44 (επίδομα 70 ευρώ)


● ψυχολόγοι,κοιν. λειτουργοί: 21 ή 22 (εκτός επιδόματος)


● διοικητικοί: 3 – 11 (εκτός επιδόματος), διαιτολόγοι: 3, (εκτός επιδόματος)


● προσωπικό ασφαλείας: 22 ή 33 (εκτός επιδόματος).


  ●  Δεν υπάρχει αναφορά εάν θα λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα και οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας που ανήκουν σε ειδικότητες δικαιούχων.


Επιβεβαιώνεται αυτό που προβλεπόταν και στο νόμο 4354/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι στόχος της μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος είναι η «ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία».


      Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, μιας και το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής και το πόρισμά της είχε ενταχθεί με τον ν. 4354/2015 στα μνημονιακά δημοσιονομικά δεδομένα, φέρνει δηλαδή την σφραγίδα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, των αντεργατικών μνημονιακών υποχρεώσεων, των ευρωενωσιακών πρακτικών και της «αξιολόγησης» της οικονομίας.


Γι αυτό η βαθμολογία, που έβαλαν στις διάφορες ειδικότητες εργαζομένων τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και όσων εργάζονται σε ΝΠΙΔ και πληρώνονται με το λεγόμενο «ενιαίο» μισθολόγιο (ν.4354/2015) είναι προσαρμοσμένη στο να αφήνει «ουδέτερο» δημοσιονομικό αποτύπωμα!!!


       Γι αυτό η Επιτροπή προσπάθησε να «χωρέσει» τους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος στα συγκεκριμένα δημοσιονομικά δεδομένα των 175 εκ. ευρώ, δηλαδή της δοσμένης δαπάνης του 2015.


Όσο για τα … επιστημονικά κριτήρια, το πόρισμα ομολογεί «Τη σχεδόν παντελή έλλειψη στοιχείων, μετρήσεων και δεδομένων, που αφορούν την ανθυγιεινότητα και επικινδυνότητα στους χώρους / κλάδους / ειδικότητες του δημόσιου τομέα.»

Που  δεν εμπόδισε όμως την Επιτροπή,  χωρίς στοιχεία, χωρίς μετρήσεις, χωρίς επιδημιολογικά δεδομένα επαγγελματικής νοσηρότητας, με μοναδικό δεδομένο το προσδοκώμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, να προτείνει περικοπές στη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος σε χιλιάδες εργαζόμενους.



Στοχεύουν στο επίδομα για να πετύχουν τη χαριστική βολή συνολικά στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα


Το νέο χτύπημα στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος συνεχίζει την προκλητική κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.


Ενδεικτικές της συνεχιζόμενης κοροϊδίας σε βάρος μας, ήταν οι προκλητικές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, στα πλαίσια τηλεδιάσκεψης, στις 4 Μαρτίου 2021, που έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί «βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα νοσοκομεία», για να

δικαιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησης για ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. «Αγνοώντας» ακόμη και το πόρισμα της σχετικής επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας.


Χαρακτηριστική είναι και η στάση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, πού ΔΕΝ έγραψε «ούτε λέξη» για τις απαράδεκτες δηλώσεις, στο δελτίου τύπου της, αλλά «ανακάλυψε» ότι «το υπουργείο «εξετάζει όλες τις παραμέτρους».


Ακόμη πιο προκλητική είναι η στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής από τις ηγεσίες της Ε.Ν.Ε. και της ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ, με αλλεπάλληλα δελτία τύπου με χαρακτηριστικούς τίτλους: «Καθολική αναγνώριση της υπερπροσπάθειας των Νοσηλευτών από τον Υπουργό Υγείας», στις 13/1/2020,  «Άκρως εποικοδομητική η τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας», στις 26/1/2022, «Ρεαλιστικός και ειλικρινής διάλογος εφ’ όλης της ύλης στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών» στις 29/1/2022.


Γνωρίζουμε ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μαζί με την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας – ακόμη και σε συνθήκες εξαπλωσης της επιδημίας - εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.


Επιβεβαιώνεται επομένως ότι στο νοσοκομείο – επιχείρηση, στο «νέο ΕΣΥ», όπως το «ονειρεύονται» οι μεγαλοεπιχειρηματίες, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση.


Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «αποδοτικό» και «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που σχεδιάζεται να λειτουργεί  ως ιδιωτική ασφαλιστική) θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.


Γι’ αυτό, επιμένουν στο να διατηρούν «παγωμένους» τους βασικούς μισθούς μας – ενώ η ακρίβεια «θερίζει» ακόμη και στα είδη πρώτης ανάγκης - και αρνούνται την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, αν και με τα μισθολόγια του 2011 και 2015, και τους υπόλοιπους αντιλαϊκούς νόμους, μας αφαίρεσαν ετησίως περισσότερο από 4  μισθούς.


Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]