ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

CDC: Μεγάλη υποχώρηση της προστασίας, τέσσερις μήνες μετά την αναμνηστική δόση με mRNA


 Η τρίτη δόση των εμβολίων για την Covid χάνει μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητάς της μετά από περίπου τέσσερις μήνες, ενισχύοντας την πιθανότητα να χρειαστεί τέταρτη δόση, ειδικά για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών ή θανάτου,  σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). 


Οπως μετέδωσαν οι New York Times, τα πρώτα στοιχεία έρευνας στο Ισραήλ και στη Βρετανία δείχνουν ότι η προστασία που προσφέρουν οι αναμνηστικές δόσεις μειώνεται μέσα σε λίγους μήνες. Τα δεδομένα που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή προσφέρουν για πρώτη φορά παγκοσμίως αποδείξεις για τη μείωση της αποτελεσματικότητας και της τρίτης δόσης των εμβολίων mRNA στην προστασία από μέτρια έως σοβαρή ασθένεια.

Η έρευνα δεν περιλαμβάνει ανάλυση κατά ηλικία και οι ερευνητές δεν κάνουν τη διάκριση μεταξύ μιας αναμνηστικής δόσης ή μιας τρίτης δόσης που χορηγήθηκε σε ένα ανοσοκατεσταλμένο άτομο στο πλαίσιο της βασικής προστασίας. 


Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ενώ τα εμβόλια μπορεί να χάσουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους στην προστασία από σοβαρή ασθένεια και ανάγκη νοσηλείας σε ενήλικες άνω των 65 ετών, παραμένουν εξαιρετικά προστατευτικά σε νεότερους ενήλικες με καλή υγεία. 


"Μπορεί να υπάρξει ανάγκη για άλλη μια δόση - σε αυτήν την περίπτωση, μια ενισχυτική τέταρτη δόση για ένα άτομο που λαμβάνει εμβόλιο mRNA - αυτό ενδεχομένως να βασίζεται σε ηλικιακά κριτήρια ή στα υποκείμενα νοσήματα", δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ο δρ Anthony S. Fauci, κορυφαίος σύμβουλος της κυβέρνησης Μπάιντεν για την Covid.

Το CDC έχει ήδη δημοσιεύσει δεδομένα που δείχνουν ότι τα εμβόλια των Moderna και Pfizer-BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της παραλλαγής Ομικρον από την Δέλτα. Οι τρίτες δόσεις ενίσχυσαν αυτή την προστασία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.


Στη νέα μελέτη, μια ομάδα ερευνητών που χρηματοδοτήθηκε από το CDC συνέλεξε δεδομένα από 10 πολιτείες μεταξύ 26 Αυγούστου 2021 και 22 Ιανουαρίου 2022. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν περιόδους κατά τις οποίες οι παραλλαγές Δέλτα και Ομικρον, αντίστοιχα, αντιπροσώπευαν περισσότερο από 50% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ.


Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε 241.204 επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών ή εγκαταστάσεις επείγουσας περίθαλψης και 93.408 νοσηλείες μεταξύ ενηλίκων άνω των 18 ετών ενώ δεν συμπεριέλαβαν πιο ήπιες λοιμώξεις από κορωνοϊό.


Η προστασία από την ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ μειώθηκε από 69% εντός δύο μηνών από τη δεύτερη δόση σε 37% μετά από πέντε μήνες ή περισσότερο. Οι ενισχυτικές λήψεις επανέφεραν τα επίπεδα προστασίας στο 87%.


Επίσης, μειώθηκε η αποτελεσματικότητα και των ενισχυτικών δόσεων. Η προστασία από την ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ μειώθηκε στο 66% μέσα σε τέσσερις ή πέντε μήνες και σε μόλις 31% μετά από πέντε ή περισσότερους μήνες από τη λήψη της τρίτης δόσης. Η τελευταία εκτίμηση ενδεχομένως να μην είναι αξιόπιστη επειδή λίγοι άνθρωποι έχουν λάβει ενισχυτική δόση πριν από περισσότερους από πέντε μήνες, και έτσι τα δεδομένα είναι περιορισμένα, τονίζουν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: Euro2day

   iatronet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]