Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Άρτας στηρίζει τους δίκαιους αγώνες αγροτών και κτηνοτρόφων

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νομού Άρτας στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής μας και στέκεται στο πλευρό τους στον αγώνα για επιβίωση που δίνουν ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές που τους βγάζουν στο δρόμο.

Όσο και να προσπαθούν οι κυβερνώντες να πείσουν τον αγροτικό κόσμο ότι για όλα τα δεινά φταίνε η πανδημία και η κλιματική κρίση, το παραμύθι αυτό δεν γίνεται πια πιστευτό.

Η χωρίς σχέδιο, επιδερμική και επιδοματική λογική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, η ξέφρενη πορεία των τιμών σε ενέργεια, σε ρεύμα και καύσιμα, αγροεφόδια και ζωοτροφές, σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα και σπόρους, η μείωση των τιμών παραγωγού σε πολλά προϊόντα, το αλαλούμ με τις ζημιές και τις αποζημιώσεις, η εγκληματική απουσία στήριξης σε στρατηγικής σημασίας για τη χώρα προϊόντα, αλλά και το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ που κατέθεσε η χώρα στην ΕΕ, είναι μερικά από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ακόμα μία σημαντική παράμετρος στην εξίσωση είναι η συνεχής μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η οποία οδηγεί σε συνεχή μείωση της κατανάλωσης.

Oι μέχρι σήμερα εξαγγελίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση του τεράστιου κύματος ακρίβειας, που αυξάνει δραματικά το κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, μόνο ως κοροϊδία μπορούν να χαρακτηριστούν.


Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μέσα σε αυτό το διάστημα των δυόμισι χρόνων, έχει πολλές φορές προτείνει λύσεις που θα ανακουφίσουν τον αγροτικό πληθυσμό, αλλά και θα αποτελέσουν τις βάσεις για ένα μακρόπνοο σχέδιο αγροτικής πολιτικής. Έχει προτείνει συγκεκριμένες και κοστολογημένες λύσεις στα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα που πλήττουν τον πρωτογενή τομέα της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στηρίζει τον αγώνα των αγροτών και δεσμεύεται για την άμεση εφαρμογή των παρακάτω πολιτικών που θα ανακουφίσουν και θα στηρίξουν τον αγροτικό κόσμο.

- Στοχευμένα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, με μείωση του ΕΦΚ στην ενέργεια και μείωση των τιμολογίων ρεύματος μέσα από την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

- Αξιοποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για έλεγχο των τιμών των εφοδίων, συνεχείς έλεγχοι της αγοράς και στήριξη των παραγωγών για να αντέξουν την αύξηση του κόστους.

- Βελτίωση της θέσης και του εισοδήματος του παραγωγού μέσω ελέγχου της αγοράς, δημιουργίας κέντρων logistics και στήριξη των εξαγωγών, με ταυτόχρονες δράσεις καταπολέμησης του φαινομένου των ελληνοποιήσεων.

- Ενίσχυση της ρευστότητας του αγροτικού κόσμου και ένα μόνιμο ευνοϊκό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων.

- Ανασύνταξη και αναδιαμόρφωση του δημόσιου τομέα στην κατεύθυνση της παροχής τεχνικής υποστήριξης προς τους αγρότες, μείωση της γραφειοκρατίας για ταχύτερη και δίκαιη καταβολή των ενισχύσεων.

- Ανασύνταξη του δημόσιου συστήματος των γεωργικών ασφαλίσεων με στόχο την κάλυψη των ζημιών από την κλιματική αλλαγή, την ταχύτερη και δικαιότερη καταβολή των αποζημιώσεων καθώς και τη χορήγηση προκαταβολής των αποζημιώσεων στους πληττόμενους αγρότες. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης με στόχο το 100% των εισφορών των αγροτών.  Άμεση ολοκλήρωση της αλλαγής του κανονισμού ασφάλισης.

- Βελτίωση θεσμικού πλαισίου για την ανασύνταξη των συνεταιρισμών, ανάπτυξη των ομάδων παραγωγών και κοινωνικής οικονομίας.

-  Άμεση κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων με ταυτόχρονη στήριξη των ομάδων που πλήττονται.

- Ειδικό σχέδιο παρεμβάσεων για τη δημογραφική ανανέωση: πολιτική γης, διαδοχής, αξιοποίηση σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής γης, ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων και φορολογικών κινήτρων.

- Πολιτικές στήριξης της υπαίθρου με παρεμβάσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να μείνουν και να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική ύπαιθρο.

 

Θεματική Αγροτικής Πολιτικής

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]