Κροκοδείλια δάκρυα και μέτρα που δεν χτυπούν τη ρίζα του χουλιγκανισμού, την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού

 


Μία σειρά διατάξεων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας παρουσιάστηκαν σήμερα από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, και Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, που όμως δεν μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστική λύση του φαινομένου, καθώς αφήνουν στο απυρόβλητο τις αιτίες που το δημιουργούν, δηλαδή την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και τους τεράστιους ανταγωνισμούς οικονομικών συμφερόντων που υπάρχουν στον χώρο.


Έτσι η κυβέρνηση προχωρά σε αυστηροποίηση των ποινών για όσους εμπλέκονται σε περιστατικά οπαδικής βίας. Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε ότι αυξάνεται το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, από έξι μήνες έως 5 έτη. Σε διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών θα προβλέπεται ποινή από 2 έως 5 έτη. Μάλιστα, επανέρχεται ο λεγόμενος κουκουλονόμος καθώς καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών. Ακόμα, απαγορεύεται η αναστολή έκτισης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας οι οποίες θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Σε περίπτωση αναβολής της δίκης, καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή περιοριστικών όρων.


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά της βίας και έκανε απολογισμό των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η Αστυνομία πραγματοποίησε 575 ελέγχους σε συνδέσμους οπαδών σε όλη τη χώρα και έκλεισε 67 που λειτουργούσαν παράνομα, ενώ προέβη και σε 17 συλλήψεις.


Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους ως τις 31 Ιούλη 2022. Από τον ερχόμενο Αύγουστο η ευθύνη της λειτουργίας των συνδέσμων-λεσχών, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα περάσει στις ΠΑΕ/ΚΑΕ, την ίδια ώρα που είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες των ομάδων δημιουργούν τους οπαδικούς στρατούς για την προάσπιση των εκάστοτε συμφερόντων τους. Ακόμα προανήγγειλε τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Ποδοσφαίρου στην Αστυνομία.


Είναι προφανές ότι πρόκειται για ακόμα μια δέσμη μέτρων και εξαγγελιών για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, παρόμοια με αυτές κάθε προηγούμενης κυβέρνησης, με τα αποτελέσματα όμως να είναι γνωστά. Όσο δεν θίγονται οι οικονομικές και κοινωνικές αιτίες που δημιουργούν οπαδικούς στρατούς και χούλιγκανς, η διασύνδεσή τους με φασιστικές οργανώσεις και επιχειρηματίες, το φαινόμενο τόσο θα διαιωνίζεται εις βάρος των υγιών φιλάθλων.

φωτό Eurokinissi

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]