Πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών: Έρχονται ανακοινώσεις - Πώς θα δίνεται η επιδότηση


Tις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών , όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο ραδιόφωνο στα Παραπολιτικά.


Όπως είπε o κ.Σκρέκας για το πρόγραμμα " έχουμε στόχο να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του έτους ίσως λίγο πριν την περίοδο του Πάσχα. Εκεί θα έχουμε τρία είδη συσκευών συγκεκριμένων: ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά. Έχουμε κάνει μια μελέτη που δείχνει ότι εφόσον ένα νοικοκυριό αντικαταστήσει τρεις συσκευές ενεργοβόρες που είναι χαμηλής ενεργειακής κλάσης με καινούργιες πολύ υψηλής ενεργειακής κλάσης μπορεί να έχει μια εξοικονόμηση που ξεπερνάει ακόμα και το 30% της ετήσιας κατανάλωσης. Άρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσει κανείς τον λογαριασμό του ρεύματος ή να καταναλώνει λιγότερο ρεύμα".


" Προχωρούμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα που στοχεύει ν


 " Προχωρούμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα που στοχεύει να επιδοτήσει 200 χιλιάδες νοικοκυριά για την αντικατάσταση αυτών των συσκευών. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα κριτήρια και ύψος επιδότησης. Θα αφορά όλα τα νοικοκυριά. Θα υπάρχουν οικονομικά κριτήρια ανάλογα του εισοδήματος θα έχουν και ανάλογη επιδότηση".



Ποιο θα είναι το ύψος της επιδότησης


Στην ερώτηση ποιο θα είναι το ύψος της επιδότησης, απάντησε: "Θα σας πούμε όταν εξειδικευτεί το πρόγραμμα " και πρόσθεσε "θα ενημερωθείτε εγκαίρως μόλις είναι έτοιμα όλα". "Πολύ σύντομα θα πούμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Οφείλω να πω όμως ότι θα ανοίξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και εκεί θα δηλώνει με τους κωδικούς TAXIS ο δικαιούχος, ο ενδιαφερόμενος είτε μόνος του είτε μέσα από το λογιστή είτε και από το κατάστημα που μπορεί να πάει, θα δηλώνει τι συσκευές θέλει να αντικαταστήσει και το ΑΦΜ του και ένα λογαριασμό, μια παροχή χωρίς απαραίτητα να είναι στο όνομα του", ανέφερε μεταξύ άλλων.



" Όλα θα γίνουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Θα υπάρχει κατάταξη των ενδιαφερομένων. Δηλαδή εμείς στοχεύουμε για 200 χιλιάδες νοικοκυριά αν μπουν 300 χιλιάδες ενδιαφερόμενοι ή 400 χιλιάδες. Θα υπάρχει κατάταξη όπου θα υπάρχουν κριτήρια και κοινωνικά κριτήρια", συμπλήρωσε και τόνισε ότι " Από εκεί και πέρα όμως ακόμα και οι επιλαχόντες εφόσον εμείς βρούμε τα χρήματα και αυξήσουμε τον προϋπολογισμό θα μπορούν και εκείνοι να αντικαταστήσουν τις συσκευές τους".


Πώς θα γίνεται η αντικατάσταση της συσκευής




Στην ερώτηση εάν κάποιος θα πρέπει να δώσει μέρος των χρημα΄των στο κατάστημα για την αντικατάσταση της συσκευής του και το υπόλοιπο ποσό θα το δώσει το κράτος απάντησε ότι έτσι θα γίνει. Δηλαδή " θα αφαιρείται η επιδότηση από το κατάστημα. Δηλαδή το κατάστημα θα πουλάει τη συσκευή στον πελάτη αφαιρώντας την επιδότηση που δικαιούται".


Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν μέσω αυτού του προγράμματος οι δικαιούχοι θα μπορούν να πάρουν συγκεκριμένες συσκευές. " Θα είναι ελεύθερη η επιλογή των συσκευών με μια προϋπόθεση: οι συσκευές που θα αγοράζονται οι καινούργιες θα πρέπει να πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας", απάντησε και τόνισε ότι πρόγραμμα αυτό θα αφορά κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες.


Eρωτηθείς εάν το κατάστημα θα παίρνει την παλιά συσκευή του δικαιούχου του προγράμματος για ανακύκλωση, είπε:


" Υποχρεωτικά θα πρέπει να παραδίδεται η παλιά συσκευή η οποία θα πρέπει να λειτουργεί κιόλας . Και στη συνέχεια από το κατάστημα θα παραδίδεται στα συστήματα διαχείρισης ώστε να ανακυκλωθούν αυτές οι συσκευές. Υποχρεωτικά για να κλείσει ο κύκλος του προγράμματος.".

πηγή enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]