ΤΩΡΑ στο Ιόνιο: σταματήστε το έγκλημα!


 Συμβαίνει τώρα! Αυτή τη στιγμή, το πλοίο της οργάνωσης, Rainbow Warrior III, βρίσκεται ξανά στο Ιόνιο Πέλαγος δυτικά της Κέρκυρας, απαιτώντας τον τερματισμό των σεισμικών ερευνών που διενεργεί για λογαριασμό της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ το ειδικό ερευνητικό σκάφος SW COOK από τις 10 Φεβρουαρίου. Οι ακτιβιστές που βρίσκονται στο Rainbow Warrior απαιτούν από τα ΕΛΠΕ να ακυρώσουν τα σχέδιά τους για εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια και να προβούν άμεσα στην οριστική διακοπή των σεισμικών ερευνών που διενεργούν εντός της θαλάσσιας περιοχής “Ιόνιο”. Στην απευθείας επικοινωνία που είχε το πλοίο της οργάνωσης με το πλήρωμα του SW COOK, μας ενημέρωσαν ότι οι σεισμικές εκρήξεις έχουν προσωρινά σταματήσει. Ωστόσο, αρνήθηκαν να απαντήσουν σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση και μας παρέπεμψαν στην εταιρεία. Το μήνυμα της Greenpeace προς την εταιρεία είναι ξεκάθαρο: “ΕΛΠΕ, Σταματήστε το έγκλημα”. Όσο λοιπόν διατηρεί σιγή ιχθύος για τα σχέδιά της, τόσο η φωνή μας θα δυναμώνει. Δεν εφησυχάζουμε και παραμένουμε στην περιοχή (καιρου επιτρέποντος) μέχρι τα ΕΛΠΕ να επιβεβαιώσουν επίσημα την άμεση παύση των σεισμικών ερευνών.


 



Από την Κυριακή 20/2[1,[2] έχουν καταγραφεί 3 εκβρασμοί ζιφιών στις δυτικές ακτές της Κέρκυρας. Παρότι τα ζώα οδηγήθηκαν πίσω στη θάλασσα με επιτυχία, οι ακτές της Κέρκυρας ερευνώνται για περισσότερες εκβρασμούς. Εν τω μεταξύ, τα Ελληνικά Πετρέλαια συνεχίζουν τις καταστροφικές σεισμικές εκρήξεις στο μπλοκ του Ιονίου για την ανεύρεση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Παραβλέποντας τη θλιβερή πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε, αλλά και τις εκκλήσεις της κοινωνίας των πολιτών και της επιστημονικής κοινότητας[3] για την επείγουσα αναστολή των σεισμικών ερευνών, τα ΕΛΠΕ συνεχίζουν εμμονικά τις έρευνες πετρελαίου και ορυκτού αερίου, αγνοώντας τη σοβαρή απειλή που αποτελούν για τη βιοποικιλότητα της περιοχής, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως σημαντική περιοχή για τα θαλάσσια θηλαστικά στη Μεσόγειο και σε παγκόσμιο επίπεδο[4].


 


Επισημαίνεται ότι η Απόφαση 7.13 της Συμφωνίας ΑCCOBAMS για τη διατήρηση των κητωδών στη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και την Παρακείμενη Ζώνη του Ατλαντικού αναφέρεται ρητά σε περιπτώσεις προσαράξεων και στην υποχρέωση να σταματήσουν οι ηχοβολιστικές έρευνες και να καταβληθεί η μέγιστη προσπάθεια για να γίνουν κατανοητά τα αίτια των εκβρασμών. Επιπλέον, η υποχρέωση της μισθώτριας εταιρείας για τη λήψη μέτρων επανόρθωσης καθώς και η δυνατότητα αιτήματος από τον εκμισθωτή για διακοπή των εργασιών σε περιπτώσεις που  υπάρχει εύλογος λόγος ότι συγκεκριμένες εργασίες βλάπτουν την υδρόβια ζωή προβλέπονται και στην ίδια τη σύμβαση παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου και ορυκτού αερίου, η οποία έχει κυρωθεί με τον ν. 4629/2019. H μη συμμόρφωση των ΕΛΠΕ με τους ως άνω όρους ενδέχεται να συνιστά παραβίαση της παραχωρηθείσας άδειας που έχει συνάψει η εν λόγω εταιρεία με το ελληνικό δημόσιο για τη θαλάσσια περιοχή “Ιόνιο”.


 


“Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες των σεισμικών ερευνών των ΕΛΠΕ στο Ιόνιο[5] και από την πρώτη μέρα προειδοποιούμε για τις ολέθριες συνέπειες των σεισμικών εκρήξεων[6] στα κητώδη και στα ευαίσθητα ενδιαιτήματα της Μεσογείου που τα φιλοξενούν. Δεν μας έχουν ακούσει. Είμαστε σήμερα ξανά εδώ για να ζητήσουμε το αυτονόητο: την άμεση παύση των σεισμικών ερευνών. Τα ΕΛΠΕ οφείλουν άμεσα να προβούν και επίσημα στην οριστική παύση των σεισμικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή “Ιόνιο” σεβόμενα τις εκκλήσεις των τοπικών κοινωνιών, της επιστημονικής κοινότητας και των οργανώσεων. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων απειλούν ευθέως τη βιοποικιλότητα, το κλίμα και το μέλλον της χώρας μας. Τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να παραμείνουν εκεί που ανήκουν: στο έδαφος. Τα ΕΛΠΕ οφείλουν επιτέλους να σεβαστούν το δικαίωμά μας να ζήσουμε σε έναν τόπο με σταθερό κλίμα και υγιείς θάλασσες. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή αποτελεί πράσινο ξέπλυμα που πλέον δεν πείθει κανέναν”, δήλωσε η Σάντυ Φαμελιάρη, υπεύθυνη προγραμμάτων για την κλιματική αλλαγή στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.


 


Για να βρει πετρέλαιο και αέριο, το SW COOK χρησιμοποιεί συστοιχίες αεροβόλων που δημιουργούν εκρήξεις στον πυθμένα της θάλασσας εκτοξεύοντας αέρα με πολύ υψηλή πίεση, ώστε οι ήχοι που παράγονται να μπορούν να διαπεράσουν το νερό και το υπέδαφος. Οι εκρήξεις σημειώνονται κάθε 12 δευτερόλεπτα, μέρα και νύχτα. Το ερευνητικό σκάφος πρέπει να ταξιδεύει σε ευθείες γραμμές κατά μήκος ενός πλέγματος για να λάβει δεδομένα σχετικά με τα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, και οποιαδήποτε απόκλιση καθιστά τα δεδομένα αυτά άχρηστα. Οι εκρήξεις που εκπέμπει είναι ηχητικά συγκρίσιμες με ένα υποβρύχιο ηφαίστειο και μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο άγχος στα θαλάσσια θηλαστικά της περιοχής, εκτοπισμό, προσωρινή ή μόνιμη απώλεια ακοής, ή ακόμα και θάνατο.


 


Η Μαρίζα Καρύδη, ακτιβίστρια που συμμετέχει στην ειρηνική μας διαμαρτυρία, λέει ότι το πλοίο ψάχνει για πετρέλαιο και αέριο που θα καταστρέψουν το μέλλον της. "Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια εξόρυξης και καύσης νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία της Γης κάτω από επικίνδυνα επίπεδα και αν θέλουμε να αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή. Αυτή τη στιγμή κοιτάζω ένα πλοίο που έχει προσκληθεί εδώ από την ελληνική κυβέρνηση και τα ΕΛΠΕ για να κάνει ακριβώς αυτό, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την υγεία του σημαντικού αυτού θαλάσσιου οικοσυστήματος στη Μεσόγειο”.




Δυστυχώς οι μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις από την ΕΔΕΥ[7] και τα ΕΛΠΕ[8] ότι οι σεισμικές έρευνες διενεργούνται υπό πλήρη διαφάνεια και βάσει βέλτιστων πρακτικών αποτελούν κενό γράμμα. Ακόμα και αυτή την ύστατη ώρα είμαστε εδώ για να ζητήσουμε για ακόμη μια φορά από τα ΕΛΠΕ:


Να προβούν σε επίσημη ανακοίνωση με την πρόθεσή τους να σταματήσουν άμεσα τις σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή “Ιόνιο”

Να ακυρώσουν όλα τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων στα οποία συμμετέχουν

Να ευθυγραμμίσουν το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας με τις επιταγές της Συμφωνίας του Παρισιού.

 


Καλούμε τους πολίτες να υπογράψουν για την προστασία του Ιονίου και των θαλασσών μας, καθώς και την ακύρωση των σχεδίων για εξορύξεις στη χώρα.


 


Επίσης, καλούμε την κοινωνία να πιέσει μαζί μας κυβέρνηση και πολιτικούς για να σταματήσουν άμεσα οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]