ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ένωση Ξενοδόχων Ν.Ιωαννίνων:Παραμένουν οι προβληματισμοί για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στα Άνω Πεδινά


Με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο συναντήθηκαν οι πρόεδροι της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων κ.Στάθης Σιούτης, της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Καταλυμάτων Ν.Ιωαννίνων κ.Λευτέρης Ζαρκάδας και της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων  Ζαγορίου κ.Γιώργος Κωστάκης, ώστε να συζητήσουν το ζήτημα της ενδεχόμενης λειτουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στα Άνω Πεδινά. 

Πριν από την συνάντηση είχε προηγηθεί επιστολή των φορέων που ζητούσαν από τον Μητροπολίτη να ορίσει συνάντηση, ώστε να τους ενημερώσει για τους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί από τοπικούς επιχειρηματίες και πολίτες. Υπενθυμίζεται πως η Μητρόπολη Ιωαννίνων έχει εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ τρεις βεβαιώσεις παραγωγού ενέργειας συνολικής ισχύος 40,4 MW για ισάριθμα πάρκα στην Ήπειρο, με το ένα εκ των οποίων να τοποθετείται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Άνω Πεδινών του Δήμου Ζαγορίου.

Κατά τη συνάντηση οι πρόεδροι των τουριστικών φορέων επισήμαναν στον Μητροπολίτη πως πρόσφατα κατατέθηκε ο φάκελος της υποψηφιότητας για την ένταξη του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ένα τέτοιο έργο θα αλλοιώσει τα μοναδικά και ιδιαίτερα φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής του Ζαγορίου. Σημείωσαν ακόμη πως στην περιοχή δραστηριοποιούνται πάνω από εκατό επιχειρηματίες του τουρισμού, οι οποίοι εύλογα διερωτώνται πώς μπορεί να προχωρήσει αυτή η επένδυση, χωρίς να έχει αρνητικές συνέπειες για το τουριστικό προϊόν, με δεδομένο πως το Ζαγόρι είναι συνυφασμένο για τους επισκέπτες με την παράδοση και τη φυσική ομορφιά χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις. Από την πλευρά του ο κ. Μητροπολίτης υποστήριξε πως το φωτοβολταϊκό πάρκο δεν θα φαίνεται από τα Άνω Πεδινά, οπότε δεν θα αποτελεί πρόβλημα για την τοπική κοινωνία, ενώ θεώρησε πως το έργο δεν θα φέρει σε κίνδυνο την ένταξη του Γεωπάρκου στα μνημεία της UNESCO. 

Οι φορείς του τουρισμού επέμειναν ακόμη πως, αν το έργο προχωρήσει, μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον και άλλων επενδυτών για αντίστοιχες παρεμβάσεις, αλλοιώνοντας ανεπανόρθωτα το φυσικό και πολιτισμικό τοπίο. Αναφορικά με αυτό το σενάριο ο Μητροπολίτης ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει δυνατότητα για περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις για ηλεκτρική ενέργεια, καθώς δεν το υποστηρίζουν οι υπάρχουσες υποδομές της ΔΕΗ.

Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων παραμένει στην αρχική της θέση πώς, αν και η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι απαραίτητη, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει κίνδυνο για το φυσικό και πολιτισμικό τοπίο και τη βιωσιμότητα των ήδη δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων. 


ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]