ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Στο Ευρωκοινοβούλιο οι κίνδυνοι του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων από την υπεράντληση των βιομηχανιών εμφιάλωσης


 Τα σοβαρά προβλήματα από την υπεράντληση των βιομηχανιών εμφιάλωσης στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων αναδεικνύει με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης αναφέρει συγκεκριμένα:

«Λειψυδρία και σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή προκαλεί η δραστηριότητα των βιομηχανιών εμφιάλωσης νερού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων με την ανεξέλεγκτη υπεράντληση και την απαίτηση για αδειοδότηση επιπλέον αντλήσεων από υφιστάμενες γεωτρήσεις τους.

Η σχετική απαγόρευση που προβλεπόταν στο Μέτρο Μ05Σ0803 της αρ. 907/2017 (ΦΕΚ 4664/Β/29-12-2017) Απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων αναιρέθηκε μάλιστα με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η εκτέλεση νέων γεωτρήσεων και η επαύξηση της αντλούμενης ποσότητας από υφιστάμενες με γνώμονα τα κέρδη των βιομηχανιών.

Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση που ήρθε ως αποτέλεσμα μελετών ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή κυρίως στον τομέα εμφιάλωσης και που για να στοιχειοθετήσουν τη δήθεν επάρκεια υδατικών αποθεμάτων προχώρησαν σε αυθαίρετη κατάτμηση του Υπόγειου Υδατικού Υποσυστήματος, αποκρύπτοντας τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες ύδρευσης του λεκανοπεδίου και υποβαθμίζοντας τη σημασία της φυσικής ανανέωσης των υδάτων της λίμνης Παμβώτιδας.

– Πώς αιτιολογεί η Επιτροπή την απαράδεκτη άρση της απαγόρευσης εκτέλεσης νέων γεωτρήσεων στο υπόγειο υδατικό υποσύστημα Μιτσικελίου με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών στα Ιωάννινα με δεδομένο ότι αυτή υπαγορεύτηκε τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ όσο κι από τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ για την πολιτική των υδάτων (ιδίως την οδηγία 2000/60 όπως έχει τροποποιηθεί) αντιμετωπίζοντας το νερό ως εμπόρευμα και αποκαλύπτοντας το έωλο των κατά τα άλλα «πράσινων» διακηρύξεών τους;

-Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στην ανάγκη προστασίας από την υπεράντληση των βιομηχανιών εμφιάλωσης και την απαγόρευση νέων γεωτρήσεων που θέτει σοβαρά εμπόδια στην επαρκή υδροδότηση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων με υγιεινό και φτηνό πόσιμο νερό για όλους;».

  news-ta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]