Πέθανε και η γιαγιά Ευστρατία, μια από τις τρεις γιαγιάδες της αλληλεγγύης

 


Η ιστορία της εμβληματικής τριάδας των γυναικών που σηματοδότησαν τη «Λέσβο της Αλληλεγγύης» τη διετία 2015 – 2016 κερδίζοντας την παγκόσμια αναγνώριση, το σεβασμό όλων και τη υποψηφιότητα για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Τον Ιανουάριο του 2016. Οι τρεις γιαγιάδες δίπλα στην εμβληματική τους φωτογραφία με τη γυναίκα πρόσφυγα και το παιδί της. Από αριστερά η Ευστρατία Μαυραπίδου, η Μαρίτσα Μαυραπίδου και η Αιμιλία Καμβύση


Η Ευστρατία Μαυραπίδου που πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών μαζί με τη Μαρίτσα Μαυραπίδου που πέθανε πριν τρία χρόνια τέτοιες μέρες, σε ηλικία 92 ετών και την Αιμιλία Καμβύση 92 χρονών σήμερα, πέρασαν όλη τη ζωή τους στο ψαροχώρι, τη Σκάλα Συκαμνιάς. Στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το καλοκαίρι του 2015, ο φωτογραφικός φακός τις «συνέλαβε» να περιποιούνται στην ακτή ένα βρέφος, παιδί μίας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία, που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή. Συνέχιζαν, δε, να κάνουν το ίδιο, προσφέροντας -παρά τα χρόνια τους- ό,τι μπορούσαν στους πρόσφυγες, όλον αυτόν τον καιρό που το χωριό τους έγινε το επίκεντρο της προσφυγικής-ανθρωπιστικής κρίσης. Κάθε μέρα κατέβαιναν στην ακτή και κάθονταν μαζί με άλλους αλληλέγγυους στους πρόσφυγες πολίτες, συμπαραστεκόμενοι με όποιον τρόπο μπορούσαν στους ανθρώπους που καθημερινά έφταναν από τις απέναντι τουρκικές ακτές.

Παιδιά προσφύγων από το Μικρασιατικό Μοσχονήσι και οι τρεις αποτέλεσαν σύμβολο της αλληλεγγύης του λαού της Λέσβου στους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους -στη μεγάλη πλειοψηφία τους- πρόσφυγες, που πέρασαν τη διετία 2015-2016 από τις απέναντι ακτές στο χωριό της, τη Σκάλα Συκαμνιάς.


Η δράση τους και η δημοσιότητα που πήρε, μέσω της εμβληματικής φωτογραφίας τους, αποτέλεσε και την αφορμή να τις προτείνουν κορυφαίοι παράγοντες της επιστημονικής ζωής της Ελλάδας και της κοινωνίας ως υποψήφιες για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.


Τιμές από δυο Προέδρους


Όταν τον Νοέμβριο του 2015 επισκέφθηκε τη Συκαμνιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχε συναντηθεί με μία από τις τρεις γιαγιάδες, τη γιαγιά Αιμιλία (Μηλίτσα), την οποία είχε συγχαρεί για ό,τι έκανε μαζί με τις δύο φίλες της. Τότε εκείνη, εκ μέρους και των άλλων δύο γιαγιάδων, του είχε απαντήσει: «Γιατί λες μπράβο γιέ μου; Τι έκανα;». Το ίδιο είχαν πει και στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όταν δημοσιογράφος του τις είχε επισκεφθεί στη Σκάλα Συκαμνιάς την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα τους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τον Ιανουάριο του 2016. Όταν ρωτήθηκαν γιατί βοηθάνε τους πρόσφυγες η γιαγιά Μαρίτσα απάντησε: «Καλά παιδιά είναι. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου».


Την Αιμιλία Καμβύση και την Ευστρατία Μαυραπίδου επισκέφθηκε στο σπίτι της δεύτερης στη Σκάλα Συκαμνιάς το 15αύγουστο του 2020 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Για να τις ευχαριστήσει για όσα έπραξαν την περίοδο της κορύφωσης της προσφυγικής – ανθρωπιστικής κρίσης «εκ μέρους όλων των Ελλήνων» όπως χαρακτηριστικά είχε πει.



 

«Ήσασταν και είσαστε οι γιαγιάδες όλων μας. Μας κάνατε περήφανους και σας ευχαριστούμε για αυτό» σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου.


Περιτριγυρισμένες από παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα στην αυλή του προσφυγόσπιτου οι δυο γυναίκες ευχαρίστησαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επίσκεψη και την τιμή. Κερνώντας την παραδοσιακό ντόπιο αμυγδαλένιο μπακλαβά «το παραδοσιακό μας γλυκό» είχε πει η κ. Ευστρατία.


 


Η κηδεία της Ευστρατίας Μαυραπίδου θα γίνει αύριο Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, στις 3 το μεσημέρι, στο κοιμητήριο της  Συκαμνιάς. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στην Παναγιά τη Γοργόνα, στο λιμανάκι της Σκάλας.

πηγή stonisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]