Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων για το Κλειστό ξιφασκίας στον Κατσικά:Αν η Περιφέρεια επιθυμεί να αναβαθμίσει την περιοχή οφείλει να το κάνει με τρόπο που δεν υποβαθμίζει το περιβάλλον....

 


ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου κάνουν λόγο για την επικείμενη χωροθέτηση του κλειστού ξιφασκίας από το Ελληνικό σε έκταση του αγροκτήματος Κατσικά. Παρόλα αυτά φαίνεται πως η έκταση αυτή ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί, αλλά ήδη υλοποιούνται εργασίες (διανοίξεις οδών με αμμοχάλικο και βελτίωση υφιστάμενων οδών)  εντός των υγρολίβαδων Κατσικά, μιας από τις κρισιμότερες εκτάσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της λίμνης.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι υγρολιβαδικές εκτάσεις είναι από τα πλέον απειλούμενα ενδιαιτήματα της λίμνης, καθώς η έκτασή τους είναι μειωμένη κατά 90% σε σύγκριση με παλαιότερα χρόνια και περιορίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή του Κατσικά. Παράλληλα είναι κοιτίδες διατήρησης της βιοποικιλότητας, καθώς αποτελούν τον μοναδικό βιότοπο για το ενδημικό είδος ορθόπτερου Chorthippus lacustris, καθώς και περιοχές διατροφής και αναπαραγωγής για αμφίβια, ψάρια και πουλιά, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και απειλούμενα είδη, όπως η Χαλκόκοτα, ο Κρυπτοτσικνιάς, η Βαλτόπαπια, ο Λευκός Πελαργός κ.α. Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί την περίοδο 2011-2013 αποδείχτηκε ότι τα υγρολίβαδα Κατσικά φιλοξενούν τουλάχιστον 59 είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών και απ’ όλα τα απειλούμενα υδρόβια είδη που απαντώνται στη λίμνη το 80% παρατηρείται σε αυτές τις εκτάσεις (Μπούκας και συν. 2014).

Εάν η Περιφέρεια Ηπείρου επιθυμεί να αναβαθμίσει την εν λόγω περιοχή όπως επικαλείται, οφείλει να το κάνει με τρόπο που δεν υποβαθμίζει το περιβάλλον αλλά αντίθετα το προστατεύει και το αναδεικνύει. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων εδώ και χρόνια έχει υποστηρίξει τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικού πάρκου στην περιοχή με σκοπό την προστασία και την ανάδειξη της βιοποικιλότητας της περιοχής. Σε συνδυασμό με την κατάλληλη ανάπτυξη και ανάδειξη κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής όπως η κτηνοτροφία που παραδοσιακά ασκείται εκεί, θα μπορούσε να δώσει μια πραγματική ώθηση σε αυτό το τμήμα της πόλης και ταυτόχρονα να αποδείξει πως άνθρωπος και φύση μπορούν να συνυπάρξουν.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε από την Περιφέρεια Ηπείρου να επαναξιολογήσει τη θέση μετεγκατάστασης του κλειστού ξιφασκίας σε έκταση η οποία μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλη για μια τέτοια υποδομή και ταυτόχρονα δεν υποβαθμίζει άκρως σημαντικές περιβαλλοντικές εκτάσεις όπως στην περίπτωση των υγρολίβαδων του Κατσικά. Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο κάθε κάτοικος αυτής της πόλης οφείλει να προστατέψει και να σεβαστεί τις τελευταίες υγρολιβαδικές εκτάσεις της λίμνης.

 


 Εικόνα 1: Διάνοιξη νέου οδικού δικτύου εντός των υγρολιβαδικών εκτάσεων στις 10-2-2022. Ένας σημαντικός βιότοπος της λίμνης καταστρέφεται από τα καπρίτσια της Περιφέρειας.




 Εικόνα 2: Τα υγρολίβαδα του Κατσικά έπειτα από τις βροχοπτώσεις του Φεβρουαρίου το έτος 2021.




 Εικόνα 3: Στα υγρολίβαδα του Κατσικά μπορούν να συνυπάρξουν η άγρια ζωή, ο πρωτογενής τομέας (κτηνοτροφία) και η περιήγηση. Σε καμία περίπτωση δεν χωρούν ‘’μικρά γηπεδάκια’’ ολυμπιακών διαστάσεων (155χ70) και τα συνοδά τους έργα. 



 Εικόνα 4: Μια από τις ομορφότερες εικόνες του λεκανοπεδίου είναι τα μερικώς πλημμυρισμένα λιβάδια του Κατσικά με φόντο τα χιονισμένα βουνά και τους γύρω οικισμούς. Ένα τεράστιο κλειστό γήπεδο θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα το τοπίο. \




 Εικόνα 5: Απειλούμενα και σπάνια είδη πανίδας  παρατηρούνται τακτικά στην περιοχή για όσο διάστημα τα λιβάδια είναι πλημμυρισμένα. Η καταγραφή των Γερανών το 2010 και το 2014 ήταν από τις σημαντικότερες καταγραφές στην περιοχή.





(Φωτογραφίες: Νίκος Μπούκας, Βιολόγος)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]