Ιωάννινα:Κινητοποίηση για την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά


 Με νέα παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, έδωσαν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους οι απολυμένοι στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων, διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους. Στο πλευρό τους βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Είχε προηγηθεί κινητοποίηση στο Δημαρχείο Ιωαννίνων και τον ΟΑΕΔ, την περασμένη εβδομάδα, όπου αποσπάστηκε η καταβολή των δεδουλευμένων τους.


Υπενθυμίζεται ότι στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά, που ανήκει στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, εργάζονταν 53 εργαζόμενοι από το 2019, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, που υλοποίησε ο Δήμος Ιωαννιτών, με καθήκοντα στους τομείς της καθαριότητας, της φύλαξης, ως εκπαιδευτικό, νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε άλλες χειρωνακτικές και διοικητικές εργασίες. Σήμερα, όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, που ανέλαβαν υπηρεσία τελευταία φορά το Νοέμβρη του 2021 για ακόμη δύο μήνες, απολύθηκαν πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, επειδή το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εκχώρησε τις υπηρεσίες τις οποίες εργάζονταν σε εργολάβους και MΚΟ, τακτική που έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν, με στόχο την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και λειτουργίας των δομών φιλοξενίας προσφύγων.


Όπως κατήγγειλαν συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, η Περιφέρεια Ηπείρου με επιστολή της, ως απάντηση στο αίτημα των εργαζομένων για συνάντηση, σημείωσε προκλητικά ότι «δεν συντρέχει ούτε ουσιαστικός, ούτε τυπικός λόγος», επικαλούμενη ότι είναι «αναρμόδια για το συγκεκριμένο ζήτημα», όταν πρωταγωνιστεί και υλοποιεί όλα αυτά τα χρόνια προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας.


Τελικά, υπό την πίεση της κινητοποίησης των εργαζομένων, ολιγομελής επιτροπή συναντήθηκε με τον εκτελεστικό γραμματέα και τον περιφερειάρχη Ηπείρου, καταθέτοντάς τους υπόμνημα με τα αιτήματά τους, αποσπώντας δέσμευση για παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου στο διευθυντή της δομής φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων.


Στο υπόμνημα των απολυμένων τονίζεται ότι ανάμεσά τους βρίσκονται «ηλικιωμένοι που δύσκολα προσλαμβάνονται, άτομα που όλα τα μέλη των οικογενειών τους είναι άνεργα, άτομα που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις οικογένειές τους και το κράτος και τώρα είναι σε απόγνωση», ως αποτέλεσμα της πολιτικής γενίκευσης των ευέλικτων και ελαστικών μορφών εργασίας. Αποτέλεσμα δηλαδή της κατάργησης του δικαιώματος στη σταθερή και μόνιμη δουλεία είναι οι στρατιές χιλιάδων συμβασιούχων με συμβάσεις ομηρίας, ώστε από τη μία να μοιράζεται η φτώχεια και από την άλλη να διασφαλίζεται φτηνό εργατικό δυναμικό για τη στήριξη της κερδοφορίας των εργοδοτών, όποτε το έχει ανάγκη.


Η Χριστίνα Τουλκαρίδου, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων, σχολιάζοντας τη στάση της Περιφέρειας Ηπείρου, δήλωσε ανάμεσα στα άλλα: «Ποιος είναι τελικά αρμόδιος για τη ζωή αυτών των ανθρώπων και τι θα γίνει στο μέλλον και πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι; Ποιος έχει την ευθύνη για τις απολύσεις αυτές, για τις ελαστικές μορφές εργασίας, γιατί οι δουλειές τους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πρέπει να πάρει θέση η Περιφέρεια, όλοι οι φορείς, ο δήμος».


Με την ολοκλήρωση της κινητοποίησης οι απολυμένοι εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για την Παρασκευή 4 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, όπου θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων για την ακρίβεια στους λογαριασμούς ρεύματος.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]