ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Η ΛΑΣΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ για τη γέφυρα Τριανταφύλλου, απορρίμματα και ΣΑΠ


 Σε σχέση με τις ευθύνες της Περιφέρειας για την κατάρρευση της γέφυρας Τριαντάφυλλου

Ο κ. Περιφερειάρχης έπεσε σε τόσες αντιφάσεις προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, που το μόνο που κατάφερε ήταν να ενισχύσει τις υποψίες και τις μαρτυρίες των κατοίκων ότι εξαιτίας των εργασιών της Περιφέρειας υποχώρησε η γέφυρα Τριαντάφυλλου.  Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κ. Περιφερειάρχης δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε καμία έκθεση επιβλεπόντων μηχανικών για τις εργασίες της Περιφέρειας πριν την κατάρρευση της γέφυρας, που ήταν και το μοναδικό ερώτημα της ΛΑ.ΣΥ.

Αντίθετα πρώτα ανέφερε ότι γνώριζε ότι όλες οι γέφυρες στον Άραχθο είναι επικίνδυνες, και μετά πρόσθεσε ότι μόλις τον Ιούλιο του ανέφερε η Τεχνική Υπηρεσία ότι η γέφυρα είχε πρόβλημα. Η Περιφέρεια δεν μπήκε στον κόπο βέβαια να απαντήσει, αν πράγματι όλες οι γέφυρες του Αράχθου έχουν πρόβλημα γιατί δεν προχωρά σε ένα έργο -χωρίς απευθείας ανάθεση- για την θωράκισή τους. 

Για ακόμα μια φορά, η Περιφέρεια Ηπείρου προσπαθεί να κρύψει ότι τα έργα γίνονται με τη λογική του κόστους οφέλους και όχι με γνώμονα την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Αυτή η επικίνδυνη λογική έχει σαν αποτέλεσμα αντί για ελέγχους στατικότητας στις γέφυρες της περιοχής «η βροχή να δοκιμάζει τις αντοχές των έργων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Περιφερειάρχης και τελικά τα έργα να γίνονται στο «και πέντε» και φυσικά «στο πόδι» με το λαό να πληρώνει διπλά και τρίδιπλα. Αυτή η λογική χαρακτηρίζει όλα τα έργα και γι αυτό οι ίδιοι δρόμοι πέφτουν και ξαναπέφτουν και ο λαός ξαναπληρώνει μπαλώματα της πολιτικής προστασίας μέχρι να ξαναπέσει ο ίδιος δρόμος.  

Κανένα μέτρο ανακούφισης του λαού από τα ανταποδοτικά

Ενώ πανελλαδικά οι πολιτικοί βιάζονται να ολοκληρώσουν έργα για να…«κόψουν κορδέλες» η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ολοκληρώσει τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και δεν τους παραδίδει εξαιτίας του ΦΟΔΣΑ. Ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό λέει ο κ. Περιφερειάρχης για να κρύψει ότι το μοναδικό κριτήριο για την παράδοση ενός έργου είναι η ολοκλήρωσή του η οποία και δεν έχει γίνει. Μαζί όμως προσπαθεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες για την οικονομική επιβάρυνση των Δήμων εξαιτίας της καθυστέρησης στην παράδοση των ΣΜΑ που πληρώνει ο λαός μέσω των ανταποδοτικών τελών. 

Οι Δημοτικές Αρχές της Ηπείρου φέρουν επίσης μεγάλο μέρος της ευθύνης για αυτή την καθυστέρηση αφού δεν πίεσαν ποτέ για να ξεκινήσουν έγκαιρα οι ΣΜΑ ώστε να τεθούν σε λειτουργία μαζί με την ΜΕΑ. Ομοίως  σήμερα, έχουν ευθύνες για την καθυστέρηση στη δημιουργία γραμμών αποκομιδής βιοαποβλήτων (καφέ κάδων) ακόμα περισσότερες οι Δήμοι των Ιωαννίνων που ενώ έχουν έτοιμη τη ΜΕΒΑ, δεν συλλέγουν βιοαπόβλητα. 

Η Περιφερειακή Αρχή ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να πάρει καμία πρωτοβουλία για την απολύτως λογική απαίτηση για χρηματοδότηση από το Υπουργείο ώστε να πληρώσουν οι Δήμοι τις συσσωρευμένες οφειλές στη ΜΕΑ, κατ αντιστοιχία με τη χρηματοδότηση που πήρε για τη μεταφορά του υπολείμματος. Δηλαδή, στην περίπτωση της μεταφοράς του υπολείμματος η Περιφέρεια δηλώνει αρμόδια και βρίσκει χρήματα, στην περίπτωση των οφειλών προς τη ΜΕΑ η Περιφέρεια δηλώνει αναρμόδια και απαιτεί τα ποσά  και στη περίπτωση του τέλους ταφής, και  αναγνωρίζει ότι είναι «εκτός αρμοδιότητας» και δηλώνει ότι θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια κατάργησής του. Αυτές οι «αλά καρτ» αρμοδιότητες και οι παλινωδίες το μόνο που αποδεικνύουν είναι ότι η πολιτική βούληση και οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας υποτάσσονται στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Στις αλά κάρτ πρωτοβουλίες είναι και η επαναδιαπραγμάτευση της ληστρικής σύμβασης με τη ΜΕΑ την οποία θεωρεί ότι θα μπορούσε να επανεξετάσει εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία αλλά την ίδια στιγμή αμφισβητεί εκ προοιμίου τα στοιχεία. 

Τέλος, θα αναγνωρίσουμε ότι μετά τη χθεσινή απάντηση του κ. Περιφερειάρχη για το θέμα της αντιδικίας ύψους 3,8 εκατομμυρίων με την ΤΕΡΝΑ, μάθαμε επιτέλους έστω ένα τμήμα  της  υπόθεσης. Οφείλουμε να επισημάνουμε την πρόοδο του κ. Περιφερειάρχη καθώς όταν πριν μερικούς μήνες ζητήσαμε να ενημερωθούμε όχι μόνο δεν έδωσε το παραμικρό στοιχείο αλλά μας κατηγόρησε και για επαφές με τους βιομήχανους! Ο κ. Περιφερειάρχης ενημέρωσε για τη μισή αντιδικία, δηλαδή για τα χρήματα που ζητά η Περιφέρεια από την εταιρία, αλλά δεν ενημέρωσε για ποιο λόγο η εταιρία ζητά από την Περιφέρεια διαφυγόντα κέρδη μέχρι και το Δεκέμβριο του 2020. 

Θόρυβος για το τίποτα η υπόθεση του ΣΑΠ

Οι απολύτως δικαιολογημένες διαμαρτυρίες του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Ιωαννίνων, της Ένωσης Γονέων Ν. Ιωαννίνων, της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ είναι «θόρυβος για το τίποτα» όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Περιφερειάρχης. Αυτό που αποκαλύφθηκε από την επερώτηση ήταν ότι η μετεγκατάσταση του ΣΑΠ -ώστε 30 παιδιά με αναπηρίες και δάσκαλοι, να μην κάνουν μάθημα σε 60 τετραγωνικά εν μέσω πανδημίας- θα καθυστερήσει ακόμα 6 μήνες επειδή ο Περιφερειάρχης εκτός προγραμματικής σύμβασης και άγνωστο με ποια μελέτη, σύμβαση, απόφαση οικονομικής επιτροπής ή δαπάνη, αποφάσισε να ταλαιπωρούνται ακόμα 6 μήνες παιδιά, δάσκαλοι και γονείς για να κάνει ενεργειακή αναβάθμιση. Βεβαίως και είναι απαραίτητη η ενεργειακή αναβάθμιση. Στην περίπτωση του ΣΑΠ όμως όχι μόνο δεν είχε προβλεφτεί, αλλά και η απόφαση να γίνει και να αυξηθεί η δαπάνη του έργου με «ένα πολύ μικρό κόστος» -που μένει να αποδειχθεί πόσο θα είναι - έγινε σαν ανταπόδοση στο εργολάβο και συμμαθητή του κ. Περιφερειάρχη από το Τοσίτσειο,  όπως παραδέχτηκε μόνος του, επειδή τελείωσε το έργο χωρίς να πληρωθεί! Ας ταλαιπωρούνται άλλους έξι μήνες παιδιά δάσκαλοι και γονείς! 

Είναι ντροπή για την Περιφερειακή Αρχή και το Δήμο Ιωαννιτών αυτή η κατάσταση και είναι χαρακτηριστικό της αναλγησίας της Περιφερειακής Αρχής απέναντι σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, ότι δεν ντράπηκε καν να ομολογήσει ότι για να βγάλει μια προσωπική υποχρέωση ταλαιπωρεί παιδιά με αναπηρίες. Ντροπή! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]