Μπριτάννια: Το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο δίπλα στο γήπεδο της ΑΕΚ- Δούλευε ασταμάτητα και παρήγαγε τα διασημότερα κασμήρια στην Ελλάδα [βίντεο]

 
Περισσός - Νέα Φιλαδέλφεια: μία διαδρομή γνώριμη, καθώς αποτελεί την ευκολότερη πρόσβαση για το γήπεδο της ΑΕΚ. 

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι σε αυτόν τον σύντομο περίπατο, προσπερνούν ένα από τα σπουδαιότερα «μνημεία» της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. 

Η βιομηχανία «Μπριτάννια» ιδρύθηκε 91 χρόνια πριν, το 1931, με την επωνυμία «Α.Ε. BRITANNIA Αγγλική Εριουργία εν Ελλάδι». Ήταν μία σύμπραξη της Εμπορικής Εταιρείας Crosland Moor & Co L.M.D με έδρα στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, του Κ. Ναθαναήλ και της Εταιρείας «Γιαννούτσικος - Πετσιάβας». Οι προδιαγραφές των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και κυρίως η ποιότητα των υφασμάτων και των ρούχων που παρήγαγε ήταν υψηλότατες. Τα μηχανήματα του υφαντουργείου, του βαφείου, του πλυντηρίου και του φινιριστήριου προέρχονταν από αγγλικούς οίκους. Η εταιρεία όμως, διακρινόταν και για τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων της. Το εργατικό δυναμικό της Μπριτάννια ήταν 300 περίπου άτομα, εκ των οποίων η πλειονότητα ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που είχαν εγκατασταθεί στις γύρω περιοχές. Καθώς ο χειρισμός των κλωστών και των υφασμάτων απαιτούσε ειδικό χειρισμό και προσεκτικές κινήσεις, πάνω από το 60% του προσωπικού ήταν γυναίκες. Δούλευαν σε τρεις βάρδιες, με τις βραδινές να τις αναλαμβάνουν αποκλειστικά άντρες. Ωστόσο, η σημερινή εικόνα της πρώην Μπριτάννια δε θυμίζει σε τίποτα την αίγλη του παρελθόντος. Ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο αφημένο στην τύχη του, κρυμμένο μέσα σε πυκνά χόρτα και ακλάδευτα δέντρα. Το εσωτερικό του, «λεηλατημένο» πλέον, κυριαρχείται από γκράφιτι, ενώ η οροφή είναι ετοιμόρροπη. Το μόνο που στέκει αγέρωχο είναι το πανύψηλο φουγάρο στην αυλή και η επιγραφή «Μπριτάννια» στην κορυφή του κτιρίου.


ευχαριστούμε την n.p production

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]