ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων:Εκδηλώσεις 27 και 28 Φλεβάρη


 Εκδηλώσεις 27 και 28 Φεβρουαρίου


 


Στις Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», στις 19:00, οι Κυριακές στο πανί, στο πλαίσιο του Κύκλου: Φιλοσοφία και Κινηματογράφος προβάλλουν το ντοκιμαντέρ «Ευτύχης Μπιτσάκης: η σκέψη, η δράση», Προκόπης Δάφνος, 2018, διάρκεια 90’.


Για τον συγγραφέα και φιλόσοφο Ευτύχη Μπιτσάκη, ο οποίος θα τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση, θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης Προκόπης Δάφνος και ο Δημήτρης Καρύδας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).


 


Το ντοκιμαντέρ «Ευτύχης Μπιτσάκης: Η σκέψη, η δράση» του Προκόπη Δάφνου αναφέρεται στη ζωή του φιλοσόφου, επιστήμονα, διανοούμενου, μαρξιστή Ευτύχη Μπιτσάκη. Ο Ευτύχης Μπιτσάκης με έναν απλό τρυφερό, νεανικό και θαρραλέο λόγο αφηγείται με τον μοναδικό του τρόπο τα πιο σημαντικά βιώματα, που καθόρισαν την προσωπικότητά του. Ξεδιπλώνοντας το κουβάρι της ζωής του, ξεκινάει από το χωριό του Κάδρος της Κρήτης, όπου γεννήθηκε το 1927, μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια, το δημοτικό σχολείο, το γυμνάσιο, τη φυλακή και την εξορία πριν πάει στο πανεπιστήμιο, τους αγώνες μέσα από το χώρο του ΚΚΕ και της Αριστεράς, την επιστημονική του καριέρα στην Ελλάδα και τη Γαλλία και το έργο (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες). Συνεχίζει μέχρι σήμερα να συμμετέχει στα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Ο λόγος κυλάει σαν ποταμός, στέρεος, ουσιαστικός, σοβαρός αλλά και ανάλαφρος, αυτοσαρκαστικός, χιουμοριστικός, αισιόδοξος. Ένα ντοκιμαντέρ 90 λεπτών, μιας ζωής 91 χρόνων.


Η εκδήλωση ξεκινά με ομιλίες των συμμετεχόντων στις 19:00 και στις 20:30 θα γίνε η προβολή του ντοκιμαντέρ.


 


ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ | ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ






Η Ομάδα Σημείο Μηδέν σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρου του Δήμου  Ιωαννιτών παρουσιάζει τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022, στις 21.00, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας»,  την παράσταση του έργου του Φραντς Κάφκα «Αναφορά για μια Ακαδημία» σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου.


Η μετάφραση είναι της Ιωάννας Μεϊτάνη.


Παίζουν οι ηθοποιοί: Έλλη Ιγγλίζ, Έβελυν Ασουάντ, Ρόζυ Μονάκη, Άννα Μαρκά – Μπονισέλ, Μπάμπης Αλεφάντης,  Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ντίνος Παπαγεωργίου


Είσοδος ελεύθερη με κράτηση στο τηλ. 2651083940. Καθημερινά 11-2.


Διάρκεια παράστασης: 70’.


 


Λίγα λόγια για το έργο


Ο κεντρικός ήρωας του διηγήματος του Φραντς Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία» είναι ο πίθηκος Rotpeter. Μια ομάδα κυνηγών της εταιρείας Χάγκενμπεκ τον πυροβόλησε σε μια ζούγκλα της Χρυσής Ακτής καθώς πήγαινε με την αγέλη του να πιουν νερό. Δέχτηκε δύο σφαίρες με αποτέλεσμα τον ευνουχισμό του. Κατόπιν, τον αιχμαλώτισαν, τον μετέφεραν στο πλοίο τους και τον έκλεισαν σε ένα κλουβί. Αυτός, σε κατάσταση σοκ, έχοντας χάσει τη μνήμη της ως τώρα ζωής του, πάσχισε να διαφύγει. Τότε, άρχισε να παρατηρεί αυτούς που ήταν γύρω του, τους εξαθλιωμένους και από-ανθρωποιημένους σκλάβους/ναύτες της εταιρείας Χάγκενμπεκ και προσπάθησε να τους μιμηθεί. Οι άνθρωποι με τη σειρά τους, παίζοντας με το άγριο ζώο, άρχισαν να το βασανίζουν. Οι ναύτες έχοντας αποδεχθεί την καταπίεση που υφίστανται αυτοί οι ίδιοι, με χαρακτηριστική άνεση την ασκούσαν με τη σειρά τους σε ένα ήδη τραυματισμένο και ανήμπορο άγριο ζώο. Όταν το καράβι έφτασε στο Αμβούργο, ο Rotpeter μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο ζωολογικό κήπο και το βαριετέ (μουσικό θέατρο). Διάλεξε το βαριετέ. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην ανθρώπινη συμπεριφορά και πλέον παρουσιάζει ως περφόρμανς την ίδια τη διαδικασία του βίαιου εξανθρωπισμού του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]