Εμβολιασμός παιδιών-Το σύνδρομο MIS-C-Ποσοστά εμβολιασμών -Τρίτη δόση και πιστοποιητικό στην ενημέρωση του Υπ.Υγείας


   Στη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία και το εμβολιαστικό πρόγραμμα  η  Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και  ο  Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους  ανέφεραν αναλυτικά τα ακόλουθα:


Μαρία Θεοδωρίδου

Το ενδιαφέρον όλης της κοινωνίας σήμερα επικεντρώνεται στο άνοιγμα των σχολείων. Η πανδημία, όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF έχουν χαθεί εκατομμύρια ώρες εκπαιδευτικής λειτουργίας. Το 2022 αναγνωρίζεται παγκοσμίως ότι δεν μπορεί να είναι ένας χρόνος με κλειστά σχολεία.


Το μέλλον της επόμενης γενιάς εξαρτάται από την ανεμπόδιστη εκπαίδευση. Η πόρτα της εισόδου του σχολείου είναι η ανοιχτή πύλη για το μέλλον.


Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας και οι γονείς τους ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στη σύσταση για εμβολιασμό έναντι της Covid και σύμφωνα με τα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο Γενικός Γραμματέας, κύριος Θεμιστοκλέους, η συμμετοχή είναι πολύ ικανοποιητική.


Θα ήθελα να επανέλθω σε ορισμένα πρακτικά θέματα, σε διευκρινίσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων.


Σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών χορήγησης τρίτης αναμνηστικής δόσης.


Τρίτη δόση χορηγείται σε άτομα κάτω των 18 ετών, εφόσον υπάρχει πρόβλημα, ανοσοκαταστολή στο άτομο λόγω χρόνιου νοσήματος ή φαρμάκων.


Πολλά είναι και τα ερωτήματα που αφορούν στα παιδιά που νοσούν, έχουν λοίμωξη χωρίς συμπτώματα ή με λίγα συμπτώματα αυτή την εποχή με κορονοϊό και έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους.


Στα παιδιά και εφήβους με διαπιστωμένη λοίμωξη συστήνεται η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου 3 μήνες μετά. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει η πρώτη δόση και ακολουθεί η νόσηση δεν χρειάζεται επιπλέον δόση.


Στις 6/1, πριν λίγες ημέρες, στο περιοδικό “New England Journal of Medicine” δημοσιεύτηκε μία μελέτη, που αφορά σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer με τη χαμηλή δοσολογία των 10 μικρογραμμαρίων.


Η μελέτη αποδεικνύει και την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Παράλληλα, μελέτες και άλλων εμβολίων βρίσκονται σε εξέλιξη.


Θα ήθελα να θυμίσω ότι στο σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη σύσταση του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων ήταν κυρίως η προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών από την λοίμωξη με τον κορονοϊό.


Δεδομένα από μελέτες που πραγματοποιούνται, εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας σχετικά με αυτό το κεφάλαιο. Είχε επισημανθεί ο σπάνιος αλλά υπαρκτός κίνδυνος σε παιδιά και εφήβους της πολυσυστηματικής φλεγμονώδους νόσου ή συνδρόμου, με τα αρχικά ονομάζεται MIS-C, μία οντότητα που εμφανίζεται 2 με 6 εβδομάδες μετά την ήπια ή ολιγοσυμπτωματική νόσο με τον ιό SARS.


Σύμφωνα με μελέτη, που προέρχεται από το CDC και δημοσιεύεται στο δελτίο Mobility Mortality Weekly Report, δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MIS-C.


Η μελέτη έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου και συμπεριέλαβε 102 ασθενείς από 20 διαφορετικές Πολιτείες. Τα άτομα τα οποία συμπεριελήφθησαν στη μελέτη είχαν μέση ηλικία 14 ετών και από αυτούς μόνο το 5% ήταν εμβολιασμένο.


Ανάλογα είναι και τα ευρήματα από την Γαλλία. Από μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA και συγκέντρωσε παιδιά και εφήβους από 41 Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας στην Γαλλία, ο αριθμός εδώ των εφήβων είναι μικρότερος, είναι 33 έφηβοι, αλλά σύμφωνα και με αυτή την μελέτη ο εμβολιασμός ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο για το συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C.


Άλλο ένα ενδιαφέρον θέμα είναι η μελέτη, πάλι από το CDC με δημοσίευση στο Morbidity and Mortality Weekly Report- τα αναφέρουμε γιατί είναι οι πιο εγγυημένες δημοσιεύσεις- η μελέτη αυτή είναι από το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης Χρονίων Νοσημάτων και Προώθησης της Υγείας του CDC. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή την μελέτη παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους 30 ημέρες μετά την νόσηση.


Η σύγκριση έγινε με άτομα που δεν νόσησαν με Covid, όπως και με άτομα που νόσησαν στην προ της επιδημίας περίοδο από άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.


Βάσει των στοιχείων αυτής της μελέτης, η συχνότητα στα άτομα με Covid είναι 316 ανά 100.000 ανθρωποέτη, σε σχέση με 118 ανά 100.000 ανθρωποέτη σε άτομα χωρίς νόσηση από Covid.


Η λοίμωξη από Covid είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν παράγοντα αυξημένου κινδύνου για διαβήτη, αλλά φαίνεται ότι η λοίμωξη επίσης δρομολογεί και τη διάγνωση νέων περιπτώσεων.


Οι συγγραφείς τονίζουν ότι η μελέτη τους είναι σημαντική για την Δημόσια Υγεία διότι υπαγορεύει την ανάγκη ενημέρωσης, παρακολούθησης και πρόληψης με τον εμβολιασμό.


Πολύ συχνά γίνονται ερωτήσεις σχετικά με την τέταρτη δόση. Πρόσφατα, η Ειδική Επιτροπή για τους εμβολιασμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, το JCVI, ανασκόπησε όλα τα δεδομένα και κατέληξε στην δήλωση, πρόσφατα, ότι το πρόγραμμα με την τρίτη δόση προσφέρει πολύ καλή προστασία έναντι της σοβαρής νόσου.


Μάλιστα σχολιάζει ότι η εξάπλωση της «Όμικρον» είναι τόσο ταχεία όπου τα όποια μέτρα δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν το επιδημικό κύμα.


Προτεραιότητα, λοιπόν, στον εμβολιασμό με τρίτη δόση δίνουν όλες οι χώρες όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η χορήγηση της τέταρτης δόσης, που απασχολεί, είναι κάτι για το μέλλον με την μεταβολή τόσο επιδημιολογικών όσο και κλινικών δεδομένων.


Και σε μια προσπάθεια σύνοψης θα ήθελα να πω ότι το σχήμα του εμβολιασμού, εάν υπάρξει νόσηση, προσαρμόζεται σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.


Νεότερα δεδομένα διαπιστώνουν την προστατευτική δράση των εμβολίων για παθολογικές καταστάσεις παιδιών και εφήβων, όπως το σύνδρομο MIS-C και ευαισθητοποιούν για τον αυξημένο κίνδυνο του διαβήτη σε άτομα μικρότερης ηλικίας των 18 μετά από λοίμωξη με κορονοϊό.


Η χορήγηση της τρίτης δόσης προστατεύει από σοβαρή νόσο και αποτελεί μαζί με τον εμβολιασμό των ανεμβολίαστων τον πρωταρχικό και κύριο στόχο του εμβολιαστικού μας προγράμματος.


Μάριος Θεμιστοκλέους

Ξεπεράσαμε τα 18.100.000 εμβολιασμούς, περισσότερα από 7.540.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 71,8% του γενικού πληθυσμού και 81,7% του γενικού πληθυσμού.


Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μια δόση, είναι 73,1% του γενικού πληθυσμού και 84,1% του ενήλικου πληθυσμού.


Περισσότερα από 7.150.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 68,1% επί του γενικού πληθυσμού και 77,7% επί του ενήλικου πληθυσμού.


Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 69,7% του γενικού πληθυσμού και 80% του ενήλικου πληθυσμού.


Σε σχέση με τα αριθμητικά στοιχεία της αναμνηστικής δόσης, τη στιγμή αυτή δικαιούχοι είναι 5,8 εκατομμύρια, ποσοστό 81% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί λίγο λιγότερα από 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί, 3.970.000, ποσοστό 68,2% επί των δικαιούχων και ακόμη 825.000 συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 14,3%. Συνολικά δηλαδή 82,5%.


Οι άνω των 60 από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης, έχει εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού το 92,3% και κάτω από 60 το 75,2%.


Με βάση και τη νέα εγκύκλιο, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας, κύριος Πλεύρης, όλοι οι πολίτες 18 και άνω θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στους 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους για τα διδοσικά εμβόλια και στους 3 μήνες από τη διενέργεια του εμβολιασμού με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.


Οι πολίτες που έχουν περάσει το χρονικό διάστημα αυτό και δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού ή το περνούν τις επόμενες 15 ημέρες είναι 440.000 και δίνεται το χρονικό διάστημα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, έτσι ώστε να πραγματοποιήσουν την αναμνηστική δόση. Οι πολίτες αυτοί προτεραιοποιούνται στη δυνατότητα να βρουν ραντεβού.


Σε σχέση με τα παιδιατρικά εμβόλια για τις ηλικίες 5 έως 11, έχουν ήδη εμβολιαστεί περισσότερες από 37.000 παιδιά και άλλες 73.000 παιδιά έχουν προγραμματίσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.


Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλη τη χώρα και στις περιοχές που παρατηρήσαμε να κλείνονται τα ραντεβού, άνοιξαν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα. Την Παρασκευή 12 έως 40 χιλιάδες επιπλέον ραντεβού και τις επόμενες ημέρες θα δοθούν περισσότερα ραντεβού, κυρίως στην Αττική που εμφανίζεται να έχει περιορισμένο αριθμό ραντεβού.


Επίσης να υπενθυμίσω και να κάνω ακόμα μία φορά έκκληση στους ιδιώτες παιδίατρους να συμβάλλουν στον εμβολιασμό αυτό. Για τους παιδίατρους που συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών, των ηλικιών 12- 17 θα μπορούν αύριο να κάνουν αίτηση και να λαμβάνουν εμβόλια και των ηλικιών 5-11, ώστε και να μπορούν να διενεργούν εμβολιασμούς και με τους δύο τύπους εμβολίων.


Τώρα σε σχέση με το διοικητικό πρόστιμο. Για τους άνω των 60, από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί περισσότερα από 180.000 ραντεβού πρώτης δόσης. Περισσότερες από 150.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη εμβολιαστεί. Και αν συνυπολογίσουμε τις αιτήσεις των κατοίκων, το ποσοστό πλέον των άνω των 60 ξεπερνάει το 90%.


Σε σχέση με τις αιτήσεις απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας, ο θεράπων ιατρός, εάν και εφόσον το κρίνει, θα μπορεί να κάνει αίτηση για τους ασθενείς που παρακολουθεί σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης διαμονής του πολίτη, διαβιβάζοντας ταυτόχρονα όλα τα συνοδευτικά έγγραφα και γνωματεύσεις. Οι οδηγίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα «emvolio.gov.gr».


Θα ήθελα να σημειώσω εδώ ότι στην ουσία και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αλλά ακολουθούνται και σε άλλες χώρες, είναι εξαιρετικά σπάνιο να συντρέχει λόγος υγείας μη εμβολιασμού. Ακόμη και κάποιος να έχει αντένδειξη εμβολιασμού σε ένα είδος εμβολίου, μπορεί να εμβολιαστεί με το άλλο είδος εμβολίου.


Σε σχέση με αυτούς που για κάποιους λόγους, ενώ είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος, έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο εξωτερικό, από σήμερα όσοι έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μία από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, θα μπορούν να ανεβάσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους στη διεύθυνση «anagnorisi.emvolio.gov.gr».


Όσοι έχουν εμβολιαστεί σε χώρες που δεν υποστηρίζουν το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση στα ΚΕΠ.


Θυμίζω ότι από τον Ιούνιο του 2021, όσοι είχαν κάνει πρώτη δόση στο εξωτερικό, μπορούσαν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους στην Ελλάδα, γιατί η χώρα μας είναι από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσε αυτό το σύστημα, και εδώ και ένα μήνα περίπου όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό, μπορούν με την ίδια διαδικασία, προσερχόμενοι, δηλαδή, στα ΚΕΠ να αναγνωρίσουν τον εμβολιασμό τους και να πραγματοποιήσουν την αναμνηστική δόση εδώ.


Για περισσότερες πληροφορίες, έχει ήδη κοινό Δελτίο Τύπου μεταξύ των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριου Πιερρακάκη, και του Υπουργού Υγείας κυρίου Πλεύρη, και οι οδηγίες αυτές θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα, emvolio.gov.gr.


Θέλω να υπενθυμίσω ξανά ότι η καταληκτική ημερομηνία για να εμβολιαστούν οι πολίτες άνω των 60 ετών είναι η 16η Ιανουαρίου 2022 και μετά την ημερομηνία αυτή θα ξεκινήσει η βεβαίωση των προστίμων.


Σε σχέση με το πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 76.900 αιτήσεις και έχουν ήδη γίνει εμβολιασμοί στα σπίτια σε 55.000 συμπολίτες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]