Μητροπολίτης Αιτωλίας :Πώς έχασε τη μάχη για τη ζωή μετά από πολυήμερη νοσηλεία με covid

 

Στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Μεσολόγγι θα γίνει στις 3 μετά το μεσημέρι της Τρίτης η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, ο οποίος έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό, μετά από πολυήμερη νοσηλεία, αρχικά στο νοσοκομείο του Αγρινίου και στη συνέχεια στον Ευαγγελισμό.

Η υποδοχή της σορού του εκλιπόντος ιεράρχη και η αγρυπνία, θα γίνουν χωρίς την συμμετοχή πιστών, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί με την παρουσία των τοπικών αρχών και μόνο σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα κατά της COVID-19. Σύμφωνα με την επιθυμία του, η ταφή του θα γίνει στην Ιερά Μόνη Εισοδίων της Θεοτόκου στην Μυρτιά Θέρμου.


Ο Κοσμάς ήταν από τους φανατικούς αντιεμβολιαστές, ενώ υπήρξε και από τους πολέμιους των περιοριστικών μέτρων στους χώρους της εκκλησίας και στις θρησκευτικές τελετές, κάτι που αποδείχθηκε μοιραίο για τον ίδιο, αλλά και την αδελφή του, η οποία επίσης έχασε τη ζωή της πριν λίγες ημέρες, έχοντας νοσήσει από τον κορωνοϊό.


Ο κατά κόσμο Κωνσταντίνος Παπαχρήστος, γεννήθηκε στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου το 1945 και καταγόταν από φτωχή, ιερατική οικογένεια. Γιος παπά μεγάλωσε ουσιαστικά μέσα στην εκκλησία και μετά το εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια, επέλεξε να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια πήρε πτυχίο και από τη Θεολογική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά έκανε την κρίσιμη επιλογή να γίνει ιερωμένος. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1974 και έλαβε το όνομα Κοσμάς, επηρεαζόμενος από τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.


Η εξέλιξή του ήταν σταθερά ανοδική, καθώς απολάμβανε αναγνώριση και αποκτούσε κύρος, με το δυναμισμό του και τη μόρφωσή του. Έγινε Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητο και αργότερα Αρχιμανδρίτης, έχοντας την αποστολή του Ιεροκήρυκα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, επί τριάντα ολόκληρα χρόνια.


Αναπτύσσοντας πολυσχιδείς δραστηριότητες, μεταξύ των άλλων ίδρυσε και τον Χριστιανικό Όμιλο Νέων στο Μεσολόγγι, που λειτούργησε ως Κέντρο Νεότητας για τη Μητρόπολη.


Ίδρυσε επίσης το βιβλιοπωλείο «ΦΑΡΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ» στο Μεσολόγγι, διαθέτοντας στους πιστούς Αγιογραφικά, Θεολογικά, Εθνικά, Οικογενειακά, Λογοτεχνικά, Βίους Αγίων, Παιδικά και άλλα βιβλία.


Η ενθρόνισή του ως Μητροπολίτη έγινε στις 6 Νοεμβρίου του 2005 από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο.


Αν και θεωρούνταν από τους μητροπολίτες, που είχαν διακριτή παρουσία και ισχυρή άποψη, δεν είχε προστριβές με τη νέα ηγεσία της Ελλαδικής Εκκλησίας, που προέκυψε στο μεταξύ με την εκλογή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Μέχρι την πανδημία οι σχέσεις ήταν αγαστές και η συνεργασία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Με την εμφάνιση όμως του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα της Πολιτείας, ο Κοσμάς αρχίζει να διαφοροποιείται. Η στάση του αυτή αποδίδεται και στις ειδικές και πολύ στενές σχέσεις, που διατηρούσε με τον Άγιο Όρος και οι οποίες φαίνεται να οικοδομήθηκαν από την εποχή που σπούδαζε Θεολογία στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε είχε κάνει εντύπωση στην τελετή ενθρόνισής του το 2005, όταν παρίσταντο και πολλοί μοναχοί από την Αθωνική Πολιτεία.

ekklisiaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]