Δώρο Χριστουγέννων - όταν οι Εργοδότες το «δίνουν»… απλά, για να το πάρουν αμέσως πίσω από τους εργαζόμενους Πολλά τα περιστατικά ...



…Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά, είμαστε όλοι μια γροθιά,

Εργάτες ενωμένοι και ποτέ μας νικημένοι…

Απ’ τα φετινά κάλαντα των μαζικών εργατικών συγκεντρώσεων 

συμπαράστασης στους εργαζόμενους στα Πετρέλαια Καβάλας…


Το Δώρο Χριστουγέννων - μια μεγάλη κατάκτηση που την ξεθεμελίωσαν με τα μνημόνιά τους - είναι για τους εργαζόμενους το απαραίτητο συμπλήρωμα για να καλύψουν τα έξοδα που δεν φτάνουν να πληρωθούν από τον πενιχρό μισθό τους. Συνήθως, μ’ αυτό πληρώνονται τα τρόφιμα της οικογένειας, το πετρέλαιο ή τα ξύλα, το ρεύμα, τα τέλη κυκλοφορίας ή κάποια φτηνά δώρα των παιδιών. 

Η νομοθεσία ορίζει: 

«Το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί σε κάθε εργαζόμενο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους και το δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη.

Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. 

Aν η σχέση εργασίας είναι χωρίς διακοπή, το δώρο είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. 

Αλλιώς, το δώρο είναι ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης (2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης). Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου. Συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Σε καμία περίπτωση τα δώρα δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα!

Η μη καταβολή του είναι ποινικό αδίκημα και πηγαίνουν αυτόφωρο, όσοι δεν το καταβάλουν».

Οι εργοδότες όφειλαν να καταβάλουν το Δώρο Χριστουγέννων έως τις 21 Δεκεμβρίου. Οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή ή στο πρόγραμμα Συνεργασία από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο πήραν μερίδιο του δώρου από το κράτος την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου. Όσοι είναι σε αναστολή τον Δεκέμβριο, θα πάρουν - όπως ειπώθηκε - το τελευταίο τμήμα του δώρου εντός του Ιανουαρίου. 

Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τα τελευταία δέκα χρόνια, με την «κάλυψη» του μνημονιακού καθεστώτος στην αγορά εργασίας - στο βωμό της κρίσης και του κέρδους - μία σειρά επιχειρήσεων και εργοδοτών, είτε να μην το καταβάλλουν στους εργαζομένους, είτε αφού το καταβάλλουν να το ζητάνε πίσω με την απειλή της απόλυσης για όποιον δεν πειθαρχήσει. Δεκάδες καταγγελίες κάθε χρόνο αποκαλύπτουν τέτοια περιστατικά εργοδοτικής ασυδοσίας, φωτίζοντας το ανεξέλεγκτο καθεστώς σύγχρονης δουλείας και ωμής εργοδοτικής τρομοκρατίας που επιβάλλεται στους εργαζόμενους σε μια σειρά καταστημάτων με πρωτοστάτες τους κλάδους του επισιτισμού - τουρισμού, του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών.

Στη νέα «μετα-μνημονιακή» εποχή, η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι κομμένη και ραμμένη πάνω στην ακραία εκμετάλλευση των εργαζομένων που βιώνουν τον εργασιακό μεσαίωνα σε όλο του το μεγαλείο. Τα ωράρια ελαστικοποιούνται, οι μισθοί πετσοκόβονται, οι εργαζόμενοι διαχωρίζονται σε «νέους και παλιούς» (σύμφωνο πρώτης απασχόλησης), τα επιδόματα κόβονται, τα δώρα δεν καταβάλλονται, οι άδειες δεν αποδίδονται, καταστρατηγείται η κυριακάτικη αργία, οι υπερωρίες, οι αργίες και τα αυξημένα νυχτερινά μεροκάματα είναι όνειρα θερινής νυκτός. Η ασφάλιση είναι ανύπαρκτη και εάν υφίσταται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εργασία των εργαζόμενων, παρά σε μέρος αυτής.

Αποτελεί λοιπόν «παράδοση» κάθε χρόνο η χριστουγεννιάτικη ασυδοσία της εργοδοσίας, η οποία είναι το ίδιο «συνεπής» στο Δώρο Πάσχα και στο Επίδομα Αδείας. Την ίδια ώρα που τους στέλνουν τις Χριστουγεννιάτικες ευχές… δεν το πληρώνουν ή απαιτούν το ποσό που τους βάζουν στην τράπεζα να το επιστρέψουν «μαύρα» στο κρυφό ταμείο (το περίφημο Κ.Τ.), της επιχείρησης. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί και με την ειδική αποζημίωση λόγω αναστολής σύμβασης, με αφεντικά να ζητούν μέρος των χρημάτων από τους εργαζόμενους προκειμένου να «σωθεί» η επιχείρηση. 

Πολλά είναι τα περιστατικά και φέτος. 

Αποτέλεσμα της πίεσης των σωματείων και των εκατοντάδων καταγγελιών, ήταν η κυβερνητική ΓΣΕΕ να βγει από τα σαλόνια της εργατικής αριστοκρατίας και να ομολογήσει πως έχει καταγράψει σε λίγες ώρες πάνω από 175 περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας.  

Οι καταγγελίες αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης, καφετέριες, κομμωτήρια, εμπορικά, φούρνους, ανθοπωλεία, συνεργεία αυτοκινήτων και ζαχαροπλαστεία, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως εταιρείες καθαρισμού και σεκιούριτι, call center, κ.ά. 

«Ο καθένας φοβάται και δεν το συνεχίζει, αλλά είπα ότι αν κάποιος δεν κάνει την αρχή τότε όλοι θα μένουμε πίσω», είναι το μήνυμα του Βασίλη - γιατί έχει όνομα αυτό το παληκάρι - του εργαζόμενου που δικαιώθηκε στη Δράμα. 

Απολύθηκε πριν δύο εβδομάδες και ζητώντας τη νόμιμη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων βρέθηκε αντιμέτωπος με ακραία περίπτωση παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας. 

«Δούλευα σε μια επιχείρηση καφέ - μπαρ απ’ όπου με απέλυσαν πριν δυο εβδομάδες περίπου. Στη συνέχεια ζήτησα αυτά που δικαιούμαι το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας. Ο εργοδότης μου ζήτησε να μου βάλουν το δώρο στην τράπεζα και έπειτα να το βγάλω και να τους το δώσω πίσω στα χέρια», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Όταν ο Βασίλης αρνήθηκε να δεχτεί τον «διακανονισμό», άρχισαν οι απειλές. «Είναι πολύ μικρή η πόλη και να ξέρεις ο καθένας τραβάει τον δρόμο του και τα πάντα μπορούν να συμβούν», ήταν η φιλική παραίνεση. Οι εργαζόμενοι, ενημέρωσαν την Αστυνομία ότι η ιδιοκτήτρια της εταιρείας, αφού τους κατέβαλε το δώρο μέσω τράπεζας, ώστε να φαίνεται νόμιμη, ζήτησε να γίνει ανάληψη και να επιστραφούν στα χέρια της τα χρήματα. Τα χρήματα προσημειώθηκαν και την ώρα που έπαιρνε τα χρήματα μπροστά στο ΑΤΜ της τράπεζας, εκείνη και ο υπεύθυνος του καταστήματος συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, έξω από το τραπεζικό υποκατάστημα και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Τα περιστατικά φυσικά που μένουν στη σκοτεινή πλευρά αυτού του κόσμου ατιμώρητα, είναι άπειρα. Δεν τα μαθαίνουμε ποτέ.

Για να καταλάβουμε τα μεγέθη, ας υπολογίσουμε ότι στο νομό μας απασχολούνται σε υπεργολάβους και με ελαστική σχέση εργασίας - νομοθετικό δώρο του Χατζηδάκη στην εργοδοσία - περίπου 3.000 εργαζόμενοι. Αν αυτά τα παιδιά ενός κατώτερου θεού, που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα, αναγκαστούν να μπουν σ’ αυτή την κατάσταση θα πιάσουν για λίγα δευτερόλεπτα και θα δώσουν στους εργοδότες τους 1.800.000 ευρώ. Ποσό ασύλληπτο. Εργατικά χρήματα, δουλεμένα, τα οποία μεταφέρονται με ταχύτατο τρόπο στα κρυφά ταμεία της εργοδοσίας. Ξέπλυμα… χριστουγεννιάτικο…  

Οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους. Τα συνδικάτα μπορούν να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα. 

Την ίδια ώρα που το υπουργείο εργασίας μετέτρεψε το Δώρο Χριστουγέννων σε βαρύ πρόστιμο!

Φυσικά δεν είδαμε τέτοιο υπερβάλλον ζήλο από τον κύριο Χατζηδάκη για να πάρουν οι διανομείς το Δώρο Χριστουγέννων, για να πάει κάποιος εργοδότης στο αυτόφωρο ή να του επιβληθεί κάποιο πρόστιμο. Όταν υπολογίζεται ότι το 80% των εργαζομένων του κλάδου δεν πήρε καθόλου Δώρο ή πήρε ένα «φιλοδώρημα», καθώς 3 στους 4 συνεχίζουν να είναι ανασφάλιστοι ή υποασφαλισμένοι!

Όλα για τους εστιάτορες και τους μαγαζάτορες!

Είναι επικίνδυνοι για τις ζωές μας! Σα να μη έφταναν τα παραπάνω, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για την έξαρσης της διασποράς του κορονοϊού και την μετάλλαξη «Όμικρον», με την ισχύ των νέων μέτρων να ξεκινάει στις 3/1, μη τυχόν και χαθεί η πολύτιμη περίοδος των Χριστουγέννων για τα κέρδη των εργοδοτών και τα έσοδά της κυβέρνησης! Με την εφαρμογή των νέων μέτρων οι εργαζόμενοι βρίσκονται γι’ άλλη μια φορά, κυριολεκτικά στον αέρα, αφού είναι υποκριτικά κι ελλειπή τα μέτρα στήριξής (αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναστολή εργασίας, απαγόρευση απολύσεων), μιας και αρκετοί λόγω του περιορισμένου ωραρίου, είτε θα έχουν επιπρόσθετη μείωση ωραρίου, είτε θα βγουν σε «ιδιότυπη αναστολή» επιβεβλημένη από τον εργοδότη, είτε θα απολυθούν! Και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν μπορούν αντικειμενικά να λειτουργήσουν.

Απαραίτητο να ακυρωθούν τα εκδικητικά και δυσβάσταχτα πρόστιμα - με αφορμή την πανδημία - στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Να ενισχυθεί πραγματικά το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία. Να δοθούν δωρεάν rapid test σε όλους τους εργαζόμενους. Με ενίσχυση όλων τον εργαζομένων για όσο διάστημα διαρκούν τα νέα μέτρα για την πανδημία. Να υπογραφούν υποχρεωτικές Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στην Εστίαση και τον Τουρισμό, με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς.

Στην ασυδοσία του υπουργείου και των εργοδοτών απαντάμε με αγώνες! Δε θα ζήσουμε σαν δούλοι! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]